Внимание: старая версия веб-сайта

Уважаемый пользователь, оповещаем Вас,
что новая версия веб-сайта расположена по адресу - serbia.mid.ru

Александр Чепурин: Россия реагировала быстро и по-братски

19 мая Посол России в Сербии дал интервью сербской газете "Политика". Далее приводим опубликованный материал на сербском языке.

Чепурин: Руска помоћ брза и братска

Спасиоци Министарства за ванредне ситуације РФ из поплава у Србији извукли 2.160 људи, од чега 576 деце

Алек­сан­дар Че­пу­рин (Фото Тањуг)

Најважнија помоћ коју су спасиоци донели Србији из Москве јесте сунце, нашалио се јуче заменик министра за ванредне ситуације (МЧС) Русије и шеф руског тима у нашој земљи Едуард Чижиков. На ванредној конференцији за новинаре у руској амбасади говорили су и амбасадор Александар Чепурин и руководилац Руско-српског хуманитарног центра у Нишу Виктор Сафјанов. Чепурин је новинарима показао и велику слику, коју је нацртала једна девојчица, на којој пише „Спасиба Русија”. И ова невоља показала је сву неопходност Српско-руског хуманитарног центра, с основним задацима да помаже у разминирању терена после бомбардовања 1999. године, за шта је руска влада већ издвојила 30 милиона евра, као и у заштити од пожара и борби против поплава.

Својеврстан руски „десант на Обреновац”, како су га назвали, почео је обраћањем премијера Александра Вучића колегама из Москве, у поподневним часовима, у четвртак 15. маја, да би већ у петак у 8.15 ујутру први руски авион МЧС-а слетео на нишки аеродром. У овом тешком времену за српски народ видео сам надљудске напоре руководства Србије, са којима смо и заједно били на лицу места, али и највише врлине, храброст, солидарности и самопожртвовање бројних грађана који су се одмах одазвали на апеле за помоћ, истакао је Чепурин.

Видели смо и међународну солидарност низа земаља на делу, а Русија је реаговала брзо и братски, јер је брзина у оваквим ситуацијама од пресудног значаја, подвукао је амбасадор. За мање од пола дана од пријема Вучићевог писма, у Нишу је већ било 79 руских спасилаца, опремљених моторним чамцима. Стигла су три авиона „иљушин” са 47 тона хуманитарне помоћи, махом храном и ћебадима, 40 моторних чамаца за извлачење, 30 специјалних дизел агрегата, од којих сваки подмирује потребе за електричном енергијом за око 60 домаћинстава. Чепурин је рекао да је допремљено и 18 великих пумпи за избацивање воде, као и топови за исушивање просторија, што ће бити неопходно када се вода повуче.

Како је објаснио, јуче су, преко Минска и Братиславе, у Србију стигла и два супермодерна спасилачка хеликоптера К-32, који могу бити коришћени за евакуацију, али и за гашење пожара, као и за мониторинг поплављених и ватром захваћених подручја. Братска помоћ оличена је у томе што заменик министра Чижиков није ни чекао да формална процедура буде завршена, већ је одмах по пријему писма почео да се укрцава у авион, заједно са својим тимом, истакао је Чепурин, и нагласио да су руски специјалци извукли из воде 2.160 људи, од чега 576 деце. Много тога је још пред нама и помоћи ћемо Србији да преброди ову катастрофу, поручио је амбасадор Чепурин.

Заменик министра Чижиков истакао је добру сарадњу и координацију са српским колегама, војском, полицијом и жандармеријом, као и да није било проблема приликом прелета из Русије. Помагаћемо српском народу и даље, колико год то буде потребно, нагласио је Чижиков и истакао да се помоћ тренутно дистрибуира онима који су остали у поплављеном подручју. Шеф хуманитарног центра у Нишу Сафјанов такође је подвукао да је у овој ситуацији од пресудног значаја било – у што краћем року стићи на место катастрофе, што је и учињено.

----------------------------------------------

Спасавање спасиоца

Два чамца за евакуацију којима су управљали мештани, у једном тренутку су се преврнула, а укупно 19 људи повукла је бујица. Претила је опасност да их вода увуче под мост. Срећом, спасиоци су били у близини и одмах су поскакали у воду и извукли све невољнике, али је том приликом једног руског специјалца вода ипак повукла испод моста. Уз помоћ колега који су заронили у мутну воду, храбри Рус је ипак извучен.

Б. Билбија

Извор: Политика

Контакты

ЭКСТРЕННЫЙ ТЕЛЕФОН

Посольство

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Эл.почта: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Консульский отдел

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Эл.почта: cons.serbia@mid.ru

ЗАПИСАТЬСЯ НА ПРИЕМ В КОНСУЛЬСКИЙ ОТДЕЛ

остальные контакты