Внимание: старая версия веб-сайта

Уважаемый пользователь, оповещаем Вас,
что новая версия веб-сайта расположена по адресу - serbia.mid.ru

Политика: Спасатели из России и Белоруссии готовы помочь

Сербские СМИ активно освещают работу российских спасателей по ликвидации последствий наводнения. Ниже приводим статью, опубликованную в сербской газете "Политика"о работе российских спасателей по защите города Шабац от повторного удара стихии.

Политика: Спасиоци из Русије и Белорусије спремни да помогну

Код „Зоркине” хале никло мало насеље у којем су се сместили спасиоци из Русије, Белорусије, тим цивилне заштите са специјалним возилима из Аустрије, Словеније и Црне Горе

Чепурин и Диковић на Чеврнтији (Фото М. Ераковић)

Шабац – На уласку у Шабац, испред „Зоркине” хале, где се налазе велики црвени камиони и специјалне цистерне, екипа Цивилне заштите из Аустрије данима великим пумпама избацује воду која продире у круг некадашње фабрике „Зорка”.

А поред њих на ограђеном травњаку никло је мало шаторско насеље.

На једној страни спасилачки тим из Белорусије, а преко пута њих колеге из Руске Федерације. Тим из Белорусије је искусан и већ су се калили у сличним ситуацијама у Индији, Турској, Јапану. Шатори колега из Русије подсећају на игло. У једном од њих, величине веће трпезарије, седе припадници тима. У малој пољској кухињи припремају оброке. Љубазно причају са нама док чекамо амбасадора Александра Чепурина. Неколико чамаца на надувавање је уредно поређано.

Генерал Љубиша Диковић, командант Штаба за ванредну одбрану, заједно са руским амбасадором Александром Чепурином обишао је спасилачки тим.

– Шансе да Сава у горњем току пробије насип су 50 према 50. Спремни смо да реагујемо и у тим условима, јер имамо разрађене планове и за ту могућност, где ће нам најважније бити спасавање људи. У протеклим данима и данас чинимо све што је у људској моћи да до тога не дође. Једноставно, имате природне законе које не можете променити и управо су нам највећа опасност баш они. Нашу земљу је задесила велика несрећа, али Србија се бори. За нас је важно да сте ви са нама, нашем народу биће лакше кад вас види, јер вама верују, зато што сте наша браћа. Хвала вам што сте дошли и волео бих да не морате да реагујете – рекао је Диковић. 

Руски амбасадор Александар Чепурин каже да су српски и међународни спасиоци показали велику храброст током поплава.

– Србију је задесила велика несрећа, али ви нисте сами. Тимови су на располагању да вам буду од користи. Ви сте показали велику храброст и високу организацију. У многим земљама у сличним ситуацијама, када је ванредна ситуација, избију нереди. Када све ово прође, потребно је велико ангажовање на санирању ситуације, а онда на обнови, за шта ћете добити помоћ – рекао је руски амбасадор Александар Чепурин.

Руски амбасадор био је и на Чеврнтији, на насипу код села Дреновац, критичној тачки одбране, који се додатно ојачава каменом. Вода подрива доњи део насипа, на чије стране и основу се сада уместо џакова са песком поставља камен. Генерала Диковића не брине само та тачка из које може да покуља вода, већ и друге које полако пропуштају воду. На неким местима поред самог насипа, приликом ходања тло вибрира, што је доказ да је вода испод.

----------------------------------------------

По наређењу Лукашенка

У складу с наређењем председникаБелорусије Александра Лукашенка, пружа се хуманитарна и техничка помоћ Србији у вези с поплавом, саопштено је из амбасаде ове земље у Србији.Још 18. маја на београдски аеродром су слетели теретни авион ИЛ-76ТД с белоруском хуманитарном помоћи и два хеликоптера МИ-8, авијације Министарства ванредних ситуација Белорусије са четири групе спасилаца и моторним чамцима. Достављени су моторне пумпе, дизел агрегати, електричнигенератори, шатори, ћебад иживотне намирнице.

Р. Д.

М. Ераковић
Категории: Политика Экономика

Контакты

ЭКСТРЕННЫЙ ТЕЛЕФОН

Посольство

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Эл.почта: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Консульский отдел

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Эл.почта: cons.serbia@mid.ru

ЗАПИСАТЬСЯ НА ПРИЕМ В КОНСУЛЬСКИЙ ОТДЕЛ

остальные контакты