Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Руско-српски пословни форум у Београду

У оквиру првог дана „Дана Москве у Београду“ у Сава центру одржано је Пленарно заседање конференције за питања развоја пословне сарадње Москве и Београда, током којег су Министар у Влади Москве Сергеј Черјомин и заменик Градоначелника Београда Борко Милосављевић представили инвестициони потенциал руске и српске престонице.

Округли сто за питања друмско-саобраћајне инфраструктуре и уређења јавних простора, као стручни дијалог о могућностима развоја билатералне трговинско-економске сарадње и B2B састанци руских и српских предузетника су такође били део радне агенде догађаја.

Руси заинтересовани за Београд на води и метро

Руски привредници и инвеститор, који бораве у Србији, данас су се највише интересовали за пројекат „Београд на води“ и изградњу метроа у српској престоници, а представници Москве су најавили нови инвестициони циклус у Србији.

Министар у Влади Москве задужен за међународну сарадњу Сергеј Черјомин рекао је новинарима током Конференције за питања развоја пословне сарадње Москве и Београда, у оквиру „Дана Москве у Београду“, да се московски инвеститори највише интересују за та два велика пројекта, као и да је „Београд на води“ сличан московском пројекту за уређење обала у главном граду Русије.



Он је рекао да се руска рубља стабилизовала и да то отвара врата за веће руске инвестиције.

„Можемо да очекујемо пораст руских инвестиција у Србији“, казао је Черјомин додајући да велики потенцијал за унапређење сарадње постоји у области пољопривреде, туризма и угоститељства, али и ИТ индустрији.

Он је рекао да су у Београду отворене слободне економске зоне и да је сада боља инфраструктура за инвестиције.

Помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић је рекао да су колегама из Москве представљени пројекти вредни више од 10 милијарди динара, у три област – инфраструктурни пројекти, гринфилд пројекти и пројекти у облати некретнина.

„Посебну пажњу је привукао пројекат Београд на води“, истакао је Милосављевић додајући да су Руси заинтересовани за учешће у изградњи, али и куповину и изнајмљивање стамбено-пословног простора.

Помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић изјавио је данас, у паузи пословног скупа „Дани Москве у Београду”, да је тема метроа интересантна руским привредницима и да се до 15. новембра очекује да се дефинишу његове линије, да се следеће године договоре кључни извори финансирања и да градња почне у другој половини 2018. године.

Милосављевић је новинарима рекао да је пословној заједници Москве представљен инвестициони портфолио Београда, вредан око 10 милијарди евра.

Представили смо три групе пројеката, додао је он, у области инфраструктуре, гринфилд инвестиција и некретнина.

Милосављевић је рекао да су пословној заједници представљене слободне зоне, као и тржиште некретнина, а пре свега пројекат Београд на води.

Према његовим речима, биће организован и састанак са министром пољопривреде Србије како би се подстакао агробизнис и унапредила трговинска размена.

Шеф департмана за спољноекономске и међународне односе Москве Сергеј Черјомин рекао је да се са партнерима из Београда разговарало о инфраструктури, размени у областима образовања, здравства, културе и спорта.

Захвалан сам градоначелнику Синиши Малом што је прошле године, током посете Москви, иницирао потписивање споразума о сарадњи два града, рекао је Черјомин.

Москва и Београд су градови који се брзо, динамично развијају и који могу да покрену привреду, рекао је он и напоменуо да је договорена размена искустава у низу пројеката.

Черјомин је додао да и Москва има сличан пројекат као што је Београд на води, а то је уређење терена уз обалу реке, али и изградња технолошких паркова - Технополиса из некадашњих индустријских зона.

Он је нагласио да су и Београд и Москва спремни да унапређују климу за пословање привреде и истакао да у његовој земљи ради око 250 српских компанија.

РТС

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је да ће до 15. новембра бити завршен план за прве три линије београдског метроа. Потписана три важна споразума између Москве и Београда.

"Метро никада није био ближи Београду него данас", рекао је Мали на пословном форуму српских и руских привредника у Београду.
Синиша Мали на пословном форуму српских и руских привредника у Београду
Синиша Мали на пословном форуму српских и руских привредника у Београду

По његовим речима, ако све буде по плану, изградња метроа би могла да почне крајем 2018. године.

"То ће бити нови извор раста за Србију и Београд", оценио је градоначелник Београда и додао да ће метро решити проблем саобраћајне гужве и отвориће нову перспективу у развоју града.

Мали је позвао руске компаније да учествују у том и другим пројектима у главном граду, а чија је вредност десет милијарди евра.

Градоначелник Београда је представио пројекат "Београд на води" и поновио да ће ту бити саграђена два милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора, и да је вредност тог пројекта 3,5 милијарде евра.

Мали је најавио и изградњу два нова моста и два тунела у Београд и додао да ће се радити и на завршетку обилазнице око Београда.

"У плану је мост преко Саве и мост код Аде Хује", рекао је градоначелник.

Мали је додао да Београд има велики потенцијал за јавно-приватно партнерство и позвао инвеститоре да дођу у слободну зону града Београда.

Потписана три важна споразума између Москве и Београда

На пословном форуму српских и руских привредника у Београду, градоначелник Београда Синиша Мали и министар у Влади Москве задужен за међународну сарадњу Сергеј Черјомин потписали су три важна споразума између Москве и Београда - Протокол о одржавању "Дана Београда у Москви" у 2017. години, Споразум о пословној сарадњи између Привредне коморе Београда и Привредне и индустријске коморе Москве и Протокол о развоју сарадње у области туризма.

Синиша Мали истакао је да су потписана три важна споразума која ће ојачати сарадњу Града Москве и Града Београда.

"Споразумом о сарадњи привредних комора Москве и Београда желимо да наши првредници и привредници из Москве отварају неке нове области сарадње како би развили трговину између наша два града. Русија и Србија су вековно две пријатељске земље, али ми желимо да сарадња два града који су носиоци економског развоја буде још јача, а привредне коморе треба то да обезбеде", навео је градоначелник Београда.

Сeргej Чeрjoмин је истакао дa je пoтписивaњe дoкумeнaтa oд изузeтнe вaжнoсти зa двa грaдa и дoдao дa су сe тoкoм сaстaнкa измeђу грaдoнaчeлникa Moсквe и Бeoгрaдa рaзмaтрaлe свe сфeрe сaрaдњe - у области приврeдe, грaдскoг, урбaнoг, стaмбeнoг гaздинствa, ствaрaња кoмфoрнoг oкружeњa зa бизнис, рeнoвирaња индустриjских зoнa.

Сергеј Черјомин и Синиша Мали потписују Споразум о сарадњи
Сергеј Черјомин и Синиша Мали потписују Споразум о сарадњи

"Прeдстaвљeнe су свe сфeрe сaрaдњe. Прeд нaмa je рaзмeнa мишљeњa измeђу стручњaкa и ja мoгу дa кaжeм дa сaдa прeд нaмa стoje рaзличити изaзoви. Пoтрeбнo je дa мoдeрнизуjeмo инфрaструктуру, а Moсквa и Бeoгрaд рaзмaтрajу мoгућнoсти дa убрзaнo рaдe на прojeктима", рeкao je Чeрjoмин и додао да је рaзвoj сaрaдњe oд изузeтнe вaжнoсти зa рaзвoj двa грaдa, кao и дa влaдe двa грaдa дajу пунo пaжњe сoциjaлнoj сфeри и дa je вaжнo дa сe рaзвиjajу сфeрe туризмa.

Градоначелник Београда је истакао да нису искоришћени сви потенцијали за сарадњу са Русијом и да ће данашњи скуп и посета руске делегације допринети бољој сарадњи.

РТС

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти