Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

74. годишњица ослобођења Београда

Обележен Дан ослобођења Београда

 
Обележавање годишњице ослобођења Београда

© Sputnik / Бранко Максимовић

 

Државна церемонија поводом обележавања 74. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату одржана је данас на Гробљу ослободилаца Београда, а предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Уз интонирање химни Србије и Руске Федерације поред министра Ђорђевића венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана у Србији. 

Ђорђевић је у обраћању новинарима указао на речи председника Србије Александра Вучића да неки имају право да прослављају дан примирја, а да ми имамо право да прослављамо дан победе и подвукао да смо у оба светска рата били на страни победника.

„Србија је увек била на страни победника и Србија има разлога да слави“, нагласио је Ђорђевић.

Навео је да данас одајемо почаст борцима који су дали своје животе за слободу, борцима Црвене армије и борцима Народноослободилачког рата, партизанима, који су да дали своје животе несебично да би ми данас живели у слободи.

Руски амбасадор Александар Чепурин на обележавању годишњице ослобађања Београда
© SPUTNIK / БРАНКО МАКСИМОВИЋ
Руски амбасадор Александар Чепурин на обележавању годишњице ослобађања Београда

Он је још једном захвалио свим војницима Црвене армије уз речи да није било њих, не би било ни наше слободе.

Министар Ђорђевић је најавио да ће министарство које води у сарадњи са Министарством одбране Руске Федерације реновирати Гробље ослободилаца Београда, које ће, каже, имати потпуно другачији изглед.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је оценио да је 20. октобар један од најважнијих датума за главни град Србије и додао да му је драго да се поново обележава на достојанствен начин.

„У једном периоду после 2000. године није се обележавао као празник и то је била неправда према свим херојима и онима који су дали животе за слободу овог града“, додао је Никодијевић.

 

Обележавање годишњице ослобођења Београда
© SPUTNIK / БРАНКО МАКСИМОВИЋ
Обележавање годишњице ослобођења Београда

 

Истакао је да је донета одлука да се 20. октобар и 1. новембар, дан када је Београд ослобођен у Првом светском рату обележавају под називом „Дани слободе“ и прецизирао да ће манифестација трајати 12 дана и да је већ наишла на велики одзив грађана Београда.

Указао је да фашизам и данас има разне облике, да се против њега треба борити и да смо сведоци, подвлачи, да се злочини над Србима, Јеврејима, Ромима…релативизују.
Никодијевић је подсетио да су први часови у школама почели посвећени ослобођењу Београда 20. октобра, да ће исто бити и 1. новембра.

„Поштујемо и одајемо почаст свим херојима који су дали животе за слободу, увек смо били на страни победница и нема потребе да се стидимо своје историје већ да будемо поносни на њу“, поручио је Никодијевић.    

Извор: https://rs.sputniknews.com/zivot/201810201117560350-Dan-oslobodjenja-Beograda/

 

Обележена 74. годишњица ослобођења Београда

Државна церемонија поводом обележавања 74. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату одржана је на Гробљу ослободилаца Београда, а предводио ју је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Уз интонирање химни Србије и Руске Федереције поред министра Ђорђевића венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана у Србији.

Државну церемонију предводио је министар Зоран Ђорђевић
Државну церемонију предводио је министар Зоран Ђорђевић
 

Селаковић положио венце

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић положио је венце на Спомен-гробље ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу.

Одавање поште борцима за ослобођење Београда почело је интонирањем државне химне и постројавањем Гардиста Војске Србије, а изасланик председника уписао се и у Књигу жалости на Спомен-гробљу.

Ђорђевић је у обраћању новинарима указао на речи председника Србије Александра Вучића да неки имају право да прослављају дан примирја, а да ми имамо право да прослављамо дан победе и подвукао да смо у оба светска рата били на страни победника.

"Србија је увек била на страни победника, и Србија има разлога да слави", нагласио је Ђорђевић.

Навео је да данас одајемо почаст борцима који су дали своје животе за слободу, борцима Црвене армије и борцима Народноослободилачког рата, Партизанима, који су дали своје животе несебично да би ми данас живели у слободи.

Министар Ђорђевић је најавао да ће министарство које води у сарадњи са Министарством одбране Руске Федерације реновирати Гробље ослободилаца Београда које ће, каже, имати потпуно другачији изглед.

Селаковић положио венце
Селаковић положио венце

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је оценио да је 20. октобар један од најавжнијих датума за главни град Србије и додао да му је драго да се поново обележава на достојанствен начин.

"У једном периоду после 2000. године није се обележавао као празник и то је била неправда према свим херојима и онима који су дали животе за слободу овог града" додао је Никодијевић.

Меморијални дефиле 

Дан ослобођења Београда у Другом светском рату обележен је и меморијалним дефилеом припадника Војске Србије "Кораком победе до слободе".

Меморијални дефиле
Меморијални дефиле "Кораком победе до слободе"

Музичко-сценски дефиле од Трга Николе Пашића до Палате Албанија окончан је музичко-драмским догађајем и игром "Ослобођење-победа кроз музику и игру".

Тим поводом заменик градоначелника Београда Горан Весић пожелело је срећну годишњицу победе и ослобођења Београда од фашистичке окупације свим Београђанима и припадницима Војске Србије која, како је рекао, баштини традицију народно-ослободилачке војске и српске војске из балканских и Првог светског рата.

"На данашњи дан пре 74 године окончана је фашистичка окупација која је трајала 1.287 дана. Срећна вам слобода Београђани, чувајмо је љубоморно јер смо је крвљу заслужили и градимо наш град онако како би желели сви они који су дали своје животе да би Београд био слободан", поручио је Весић. 

Београдском офанзивом, која је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године, окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација Београда.

На Спомен-гробљу ослободилаца Београда сахрањено је 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије, док је животе изгубило око 4.000 бораца.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3295360/obelezavanje-74-godisnjice-oslobodjenja-beorada.html

 

БЕОГРАД ПАМТИ СВОЈЕ ОСЛОБОДИОЦЕ

 

У главном граду Србије Београу, положени су венци у част ослобођења града од нацистичких окупатора 20. октобра 1944. године.

Догађају су присуствовали представници Владе Србије, страних дипломата, укључујући амбасадора Русије у Србији Александра Чепурина. Учесници на српско-руској конференцији младих лидера, који се сада одржава у Београду, придружили су се скупу.

 

Главни град Србије коначно је ослобођен 20. октобра 1944. заједничким херојским напорима Народне ослободилачке војске Југославије и Црвене армије. Борба за град трајала је дуже од недеље — од 12. октобра.

Извор: https://srb.news-front.info/2018/10/20/beograd-pamti-svoje-oslobodiotse/

 

БЕОГРАД ПАМТИ СВОЈЕ ОСЛОБОДИОЦЕ: ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ЦРВЕНЕ АРМИЈЕ

 

У главном граду Србије Београу, положени су венци у част ослобођења града од нацистичких окупатора 20. октобра 1944. године.

 

Споменик црвеноармејцу (фото:Лола Ђорђевић)
 

Након вишедневних крвавих и тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије, помогнути својим совјетским савезницима, ослободили су 20. октобра 1944. године главни град Србије и Југославије и тиме окончали четворогодишњи период његове окупације.

Главни град Србије коначно је ослобођен 20. октобра 1944. заједничким херојским напорима Народне ослободилачке војске Југославије и Црвене армије. Борба за град трајала је дуже од недеље — од 12. октобра.

Током тог периода страдао је велики број Београђана, док је сам град претрпео разарање изузетно великог обима.

На Спомен-гробљу ослободилаца Београда сахрањено је 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије, док је животе изгубило око 4.000 бораца.

 

Припаднци Војске Србије одају почаст код Споменика црвеноармејцу (фото:Лола Ђорђевић)
 
 

На централној свечаности која је одржана на гробљу ослободилаца венце су положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Руске Федерације, Белорусије и Азербејџана и Украјине.

Министрар Ђорђевић је уз пуне државне и војне почасти предводио државну церемонију поводом обележавања 74-годишњице ослобођења Београда од нацистичке окупације.

 

Министар Ђорђевић положе венце на Споменик црвеноармејцу (фото:Лола Ђорђевић)
 

Министар Ђорђевић је положио венац на Спомен-гробљу ослободилаца Београда као и на Споменик Црвеноармејцу.

Министар је том приликом истакао да је Србија увек била на страни победника и да данас овде одаје почаст борцима Црвене армије и Народноослободилачког рата, који су несебично дали своје животе за нашу слободу.

 

(фото:Лола Ђорђевић)
 
 

Он је навео да је ресорно министарство, у сарадњи са Министарством одбране Руске Федерације, донело одлуку да реновира спомен-комплекс Гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату, који ће имати потпуно другачији изглед, чак и из ваздушне перспективе.

У наставку програма обележавања годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, представници Владе, Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а и поменути дипломатски представници положили су венце и код Споменика страдалим совјетским пилотима који се налази на Авали.

 

(фото:Лола Ђорђевић)

Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали је посвећен члановима совјетске војне делегације која је погинула у авионској незгоди на Авали 19. октобра 1964. године, када је авион Иљушин „Ил-18“ ударио у врх Авале.

У овој несрећи погинуло је 18 људи — чланова совјетске војне делегације а међу њима чувени маршал Сергеј Бирјузов и генерал-пуковник Владимир Жданов,

Извор: https://srb.news-front.info/2018/10/20/beograd-pamti-svoje-oslobodiotse/

 

 

ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ СОВЈЕТСКИМ ПИЛОТИМА И ВЕТЕРАНИМА НА АВАЛИ(ФОТО)

 

Давне 1964 обронци планине Авала постали су вечна кућа совјетским херојима, црвеноармејцима који су раме уз раме са борцима Нарадонослободилачке војске ослобађали градове и села наше земље. Постала је вечна кућа наше руске браће, којих се ми данас сећамо.

 

Денис Кузнедењев одаје почаст погинулим на Авали (фото:Лола Ђорђевић)

 

У оквиру обележавања 74-годишњице ослобођења Београда од нацистичке окупације представници амбасаде Руске Федерације, амбасада Белорусије, Украјине и Азерјбеџана, Владе Србије, града Београда, Војске Србије, СУБНОР-а.

Почаст руским ратним ветранима и пилотима одали су чланови мото клуба Ноћни вукови Србије

 

одавање почасти погинулим на Авали (фото:Лола Ђорђевић)
 

Подсетимо, тог 19 октобра 1964. године, у авионској несрећи на обронцима Авале, трагично је настрадала цела делегација тадашњег Совјетског Савеза која је у српску престоницу кренула на прославу двадесетогодишњице од ослобођења у Другом светском рату.

Југословенски државни врх са почасном четом припадника ЈНА и војном музиком требало је да дочека високу делегацију предвођену маршалом Бирјузовим и генералом Ждановим, народним херојима који су и сами учествовали у ослобађању Београда.

 

одавање почасти погинулим на Авали (фото:Лола Ђорђевић)
 

Слетање њиховог „Иљушин Ил-18″ авиона очекивало се првобитно у 9.30, да би било померено за два сата касније.

На радару су последњи пут лоцирани у 11.34 после чега им се изгубио траг. Следећег момента ударили су у падину Авале, а авион је експлодирао недалеко од Споменика Незнаном јунаку.

Погинуло је свих 18 путника, седам чланова делегације и 11 чланова посаде.

 

одавање почасти погинулим на Авали (фото:Лола Ђорђевић)
 

Скоро истог тренутка проглашена је дводневна жалост, отказане су све приредбе, а и украсна декорација града убрзо је скинута.

Београд је из празничне прешао у комеморативну атмосферу.

Посмртни остаци настрадалих пребачени су у Дом ЈНА где су им Београђани у великом броју одавали пошту.

Тужна поворка испратила их је на 25 километара дугачкој траси до војног аеродрома у Батајници, одакле су њихова тела враћена у домовину.

 

одавање почасти погинулим на Авали (фото:Лола Ђорђевић)
 

Сахрањени су у заједничкој гробници на московском гробљу Новодевичје, где им је подигнут споменик, баш као и на месту погибије на Авали.

«Овде су у авионској несрећи у јутро 19. октобра 1964. године погинули совјетски хероји, наши ратни другови и пријатељи. Октобра 1944. овде су се борили за слободу Београда. Овде октобра 1964. улазе у легенду нашег града. Постају знамен братства и заједничке борбе», стоји поред споменика на Авали.

Званична Москва је истог дана послала другу делегацију, како Совјетски Савез не би изостао са церемоније у главном граду Југославије.

Извор: Википедија/Политика

приредила: Лола Ђорђевић

Извор: https://srb.news-front.info/2018/10/20/odata-pochast-poginulim-sovjetskim-pilotima-i-veteranima-na-avali-foto/

 

Обележавање Дана ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату (видео)

 

Град Београд ове године први пут обележава два важна датума, Дан ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату манифестацијом „Дани слободе“.

 

Извор: https://rs.sputniknews.com/zivot/201810201117558697/

 

Партизани и Руси поново ослобађају Београд! (фото, видео)

Сцена из спектакла „Дани слободе”

Раде Ковач

 

Маша Радовић

Град Београд ове године први пут обележава два важна датума, дан ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату манифестацијом „Дани слободе”, која се одржава од 19. октобра до 1. новембра.

Прва од неколико манифестација, које треба да покажу сећање на херојске дане из наше историје, одржана је вечерас на простору старе Шећеране на Чукарици уз присуство великог броја јавних личности из политичког и културног живота.

Кроз мултимедијални сценски спектакл сачињен од пет сцена, који је режирао Љубиша Ристић, присутни су могли да се присете сцена борбе Народно Ослободилачке Војске Југославије и јединица Црвене армије са окупаторским батаљонима. Историјска шетња почела је изложбом архивских фотографија Београда на Дан ослобођења у Другом светском рату. Затим су уследиле каскадерске сцене симулација борби, музика из „Отписаних“, балет, певање руских и српских ратних песама, гусле…

По завршетку представе, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић обратио се присутним званицама и том приликом истакао да је Љубиша Ристић правећи представу и враћајући слике из борби које су се водиле управо на овом простору 1944. године – успео да ослободи Шећерану. Он је најавио да ће град Београд заједно са владом Републике Србије следеће године простор Шећеране откупити из стечаја и заједно са позориштем КПГТ претворити у једну од најлепших уметничких четврти града Београда.

Сцена из спектакла „Дани слободе”
РАДЕ КОВАЧ
Сцена из спектакла „Дани слободе”

„Београдска операција представља у историји једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Здружене јединице Народноослободилачке војске и Црвене армије, у тешким борбама од 12. до 20. октобра 1944. године, ослободиле су Београд, главни град Југославије и велики део Србије“, нагласио је Никодијевић и додао да су се у нашем друштву у читавом послератном периоду неговале антифашистичке вредности.

„Данас када су поново на сцени изазови ксенофобије, национализма али и нових облика фашизма, посебно је важно да баш Србија и Београд истакну своју приврженост систему вредности који негује цео напредни свет. Историја нас обавезује да чувамо успомену на херојске дане борбе за слободу, на жртве које су пале у том епском сукобу добра и зла.“

Међу присутнима били су заменик градоначелника Горан Весић, министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, министар заштите животне средине Горан Триван, главни и одговорни уредник Вечерњих Новости Милорад Вучелић, глумица Рада Ђуричин, новинар и бивши амбасадор Драган Бисенић… 

Извор: https://rs.sputniknews.com/zivot/201810191117552649-dani-oslobodnjenja/

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти