Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Александар Чепурин: Мигранти су тест за ЕУ

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин о избегличкој кризи, позицији Србије, последицама: Сви добро знамо ко је уздрмао Блиски исток и изазвао "арапско пролеће"

НАЈВЕЋА невоља у кризи са мигрантима је непредвидљивост, а за решавање проблема неопходна је адекватна политика свих земаља ЕУ, али и решавање кризе у земљама из којих избеглице беже.

 Овим речима Александар Чепурин одговара на питање "Новости" како коментарише избегличку кризу која је захватила Европу и наш регион.

* Да ли незаустављиви талас миграната ствара велику поделу унутар ЕУ?

- Мислим да је ова ситуација озбиљно испитивање чврстоће ЕУ. Русија је за годину дана прихватила милион избеглица из Украјине које је прогањао Кијев, и успели смо да их нахранимо, напојимо, пронађемо им смештај и посао. И није био тако стравичан проблем који сада посматрамо у близини ЕУ, који је много већи, али су и неке земље ЕУ богатије од Русије.

* Како Европа може да одговори на овај изазов?

- Пре свега, потребно је решавати кључно питање, а то су проблеми који подстичу мигранте да беже из своје земље. Сви добро знамо ко је уздрмао блискоисточне земље и ко је изазвао "арапско пролеће". Сада је нужно размишљати о томе на какав начин да се заустави рат и рушење, да ли су они који су то изазвали у стању да успоставе нормалан живот у тим земљама како људи не би морали да беже ни из Сирије, ни из Авганистана ни из Ирака, дакле, то је кључна ствар.

* Да ли се Србија исправно поставила према мигрантској кризи?

- Са моје тачке гледишта, Србија је прихватила исправну линију понашања, опрезну и хуману. Био сам у Кањижи и у разговару са мигрантима рекли су ми да су прошли више земаља и да су се у Србији први пут мало осетили као људи, као и да су били изненађени добрим пријемом.

СРБИ ИМАЈУ ПРАВО ДА УДРУЖЕ ОПШТИНЕ

* Колико је важно за наше сународнике што је Србија постигла договор о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији?

- Русија има принципијелан став око Косова и Метохије и дајемо подршку Србији око очувања јужне покрајине у свом саставу. Не признајемо једнострано проглашену независност Косова. Подржавамо и став да Срби имају право на обједињавање општина са српском већином, односно далеко већа права на очување и одбрану својих националних интереса.

Вечерње новости

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти