Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Александар Чепурин на предавању студентима Академије за дипломатију и безбедност

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је у среду да је за Русију неприхватљиво чланство Србије у НАТО и да би била "потпуна глупост" да неко из Србије моли за пријем у НАТО после бомбардовања које јој је нанело штету од 120 милијарди долара.

"То је црвена линија која никако не одговара Русији. НАТО је створен против Совјетског Савеза, којег одавно нема и апсолутно није јасно против кога је онда усмерен или стварно желите да ратујете у Ираку, Либији или Сирији. Нема ту никаквих других предности или хоћете да се само збратимите са Турском, која је члан НАТО", рекао је Чепурин на предавању студентима Академије за дипломатију и безбедност.

Чепурин је навео да чланице ЕУ Аустрија, Шведска, Ирска нису и чланице НАТО и да чланство у ЕУ не подразумева и обавезно чланство у северноатлантском савезу.

"Али, има лудака, покушавају да искористе ту тезу", рекао је Чепурин, и додао да је НАТО атавизам 20. века.

Чепурин је као другу "црвену линију" у односима Русије према Србији навео да нико у преговорима са Србијом не сме да је притиска да се "негде веже" и да било који облик интеграција не мора да ремети дугу традицију културних, привредних и политичких руско-српских односа, јер је то првенствено у интересу Србије.

Чепурин је навео да Русија прихвата придруживање ЕУ као главни геополитички циљ суверене Србије, али да то не би требало да нарушава руско-српске односе нити да додатно компликује односе са Евроазијском економском унијом, која ће бити створена 2015. године и којој је веома важно развијање односа са Србијом.

"Ако се теоретски гледа на европске интеграције, може се рећи: Јесте, идемо у том правцу, маштамо о томе, хоћемо да будемо прави Немци", али то се у животу не догађа и све је другачије. Политичке одлуке би требало добро прорачунати тако да буду у интересу Србије и њених грађана. 

Амбасадор Русије је истакао да је зато потребно одредити постојане и трајне српске интересе, нарочито у преговорима о интеграцијама, и додао да се у новинама могу давати апстрактни одговори на темељна питања, али да политичари и дипломате морају да дају искрене одговоре, јер у супротном неће бити напретка.

"Да ли је земља заинтересована за очување свог суверенитета и територијалног интегритета и да ли интеграциони процеси то омогућавају. Девојка не може да рачуна на свадбу ако младић схвати да је спремна на све", упитао је Чепурин.

Чепурин је навео да се мора рачунати са тиме да ће савезници бранити кључне тачке става земље са којом сарађују.

"Пријатељи кажу 'Косово је Србија'. Ако они то не говоре данас, морамо да рачунамо да ће рећи сутра. Сепаратистички покрети могу опстати само уз спољну помоћ. Када та помоћ престане, као што смо видели у Чеченији, ситуација одмах постане регулисана и другачија. Не можемо да затворимо очи пред тим питањем", рекао је Чепурин. 

Истакао је да Русија апсолутно подржава Србију када је Косово у питању, али неке унутрашње ствари у Србији не жели да коментарише "сувише јако".

"У међународном праву постоји више могућности да се ствар реши онако како је Србија заинтересована. Овде се ствара утисак да је све пропало, али то питање захтева напор и упорност. Морате да верујете да сте у стању да решите то питање. Истина је на вашој страни и од вас много зависи", рекао је Чепурин.

Подвукао је да се Русија веома труди да максимално уважи интересе Србије и као пример навео Споразум о слободној трговини, који Србији доноси огромне предности док се у буџет Русије не слива новац од царине, него се то улаже у развој српске привреде и извоза.

"Јужни ток ће дати 10 пута више него што ће Србија добити од било којих донација у процесу интеграција, а Србија ће располагати тим средствима у складу са својим жељама. То би требало узети у обзир.

Србија ће постати енергетско чвориште региона и то је и привредна али и политичка одлука", рекао је Чепурин.

Додао је да Русија планира да до 2020. године потпуно обнови наоружање и да је то прилика за фирме које се баве производњом муниције, топовских цеви, униформи и војне опреме и да сарадња у области одбране не мора да се сведе само на ремонт или куповину руских авиона.

Извор: Beta/РТС

 

Медији о догађају

Вечерње новости: Čepurin: Razumemo davanje EU prioritet, ali ulazak NATO je ludost

РТС: Čepurin: Neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO-u

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти