Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Александар Чепурин одликовао ветеране из Другог светског рата

28. јуна је у величанственој атмосфери, у Великој сали СО Апатин дочекан руски амбасадор у Србији, његова екселенција Александар Васиљевић Чепурин, који је боравио у званичној посети овој општини, а поводом предстојећег јубилеја 70 година победе над фашизмом. Он је доделио јубиларне ордене за допринос борби против фашизма преосталим живим борцима НОР-а из апатинске општине, Момчилу Одановићу из Пригревице и Милану Бурсаћу из Апатина.

На почетку свечаности, високог госта је поздравио председник општине Апатин, др Живорад Смиљанић, истичући братство и блискост два народа, али и вековну сарадњу у борбама против окупатора и завојевача.

Његова екселенција, господин Чепурин се срдачно захвалио на гостопримству и великом броју присутних који су дошли да га поздраве у име својих суграђана и да поделе оно заједничко између српског и руског народа, као што су некада делили и њихови преци, а саборци у ослободилачким ратовима. Амбасадор Чепурин је у изјави за новинаре рекао да Дан победе над фашизмом не може бити пролазан догађај.

-Нису само Руси и Срби водили борбу против фашизма и ослободили целу Европу, па и сам немачки народ. Били су ту су и други народи , међутим само наша два народа чврсто стоје у одбрани антифашистичких вредности. То је наше заједничко богаство, то је основа и темељ нашег идентитета и ми нећемо допустити никоме да заборави па и да изврне нашу заједничку историју. Прослављамо овај датум заједно, јер је то интерес и Срба и Руса, јер вером у прошлост верујемо у себе- рекао је Чепурин.

Председник општине Апатин, др Живорад Смиљанић је напоменуо да је Апатин, председника Руске федерације Владимира Путина, прогласио почасним грађанином , чиме је хтео да нагласи контакте и везе између Срба и Руса, те да су оне веома изражене у местима која су колонизована и насељена ветеранима из Другог светског рата.

МОМЧИЛО- САВЕ ОДАНОВИЋ ,рођен 13.10 1928 године у Широкој Кули-Госпић Република Хрватска. Учесник је Народноослободилачког рата. Био је борац друге бригаде, шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“. Носилац је партизанске споменице 1941. Носилац је више ратних одликовања међу којима су: орден за храброст, орден заслуге за народ и орден братства и јединства. Са борцима Црвене армије 1944.године учествовао је у завршним операцијама за ослобођење Београда и коначно ослобођење земље од фашизма у другом светском рату због чега је од стране Руске федерације одликован „медаљом победе“.

МИЛАН ПЕТРА БУРСАЋ рођен 11.11 1924.године у Личкој Калдрми-Доњи Лапац –Република Хрватска, учесник народноослободилачког рата од 1941-1945. Био је борац прве бригаде шесте личке пролетереске дивизије „Никола Тесла“. Носилац је више ратних одликовања међу којима је: медаља за храброст, орден заслуге за народ и орден за војне заслуге. Носилац је и ордена рада са златним венцем. Са борцима Црвене армије је 1944.године учествовао у завршним операцијама за ослобођење Београда и коначно ослобођење Југославије од фашизма у другом светском рату. Због чега је од стране Руске федерације одликован „медаљом победе“.

По материјалима vojvodjanskenovine.rs

 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти