Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Александар Вучић: Србиjа неће никоме бити лака мета

Премиjер Aлександар Вучић истакао jе данас да Србиjа ради на jачању своjих воjних капацитета и да новац за набавку "нора" и "лазара" 2 и 3 не иде из државног буџета, поручивши да Србиjа неће сасвим сигурно бити жртва ничиjе агресиjе и лака мета.

Oн jе истакао да земље у региону имаjу обавезе, по питању наоружања, како по Деjтонском споразуму, тако и другим уговорима, што други не поштуjу и тврде да jе Србиjа нервозна.

"Jа нисам нервозан него забринут. Балистичке ракете и лансиране рампе коjе су планиране да се набаве у Хрватскоj имаjу домет од 300 и 350 километара. Mожете из Загреба или било код другог места да гађате било коjе место у централноj Србиjи", рекао jе премиjер одговараjући на питања  новинара након сусрета са замеником премиjера Руске федерациjе Дмитриjем Рогозином. Истакавши да су све земље у окружењу чланице НATO, а само Србиjа воjно неутрална, Вучић jе приметио да не види потребу за набавком офанзивног оружjа.

"Mи смо воjно неутрални, не идемо ни у jедан воjни савез, чувамо љумоборно своjу слободу. Не треба да говоре да jе наша претња што ћемо да заштитимо своjу земљу, jер jе то наша уставна обавеза, а не претња. За кога се то неко спрема, то треба да каже, jер се оружjе не узима сигурно за музеjе", навео jе Вучић. Поновио jе да jе молио СAД и хрватске приjатеље да се не наоружаваjу, зато што у Србиjи сматрамо да су мир и стабилност нешто што jе наjпотребниjе за цео регион. 

"Србиjа неће бити жртва било чиjе агресиjе и лака мета. Kао што jе говорио покоjни Броз - живимо као да ће сто година бити мира, али припремамо се као да ће нас неко напасти сутра", рекао jе Вучић. Наводећи да jе с Рогозином разговарао о воjно-техничкоj сарадњи, нагласио jе да жели да поручи неким аналитичарима, коjи тврде да држава обмањуjе jавност, а они реагуjу на полуинформациjе коjе прочитаjу, да Србиjа пре свега ради на jачању сопствених капацитета.

"Поjачавамо своjу производњу. Oве године видећете први пут нашу сериjску производњу Нора, Лазара 2 и 3, коjе ће користити наша воиjска. Не иде новац из буџета већ државних компаниjама", обjаснио jе Вучић, а "незналицама" поручио да не могу да обjашњаваjу оно што не знаjу.

Mорате нешто да знате да бисте могли да разумете, а не да прочитате полуинформациjе на неким саjтовима и држите предавања свима другима, приметио jе Вучић и додао да начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић ниjе говорио неистине, jер Србиjа развиjа своjе оружjе. "Oнима, коjи не воле толико своjу земљу да би волели да увек буде наjзаосталиjа и неспособна, поручуjем да су аутопроjекциjом, полазећи од себе и оних коjе су подржавали, дошли до закључка да немамо могућности. Видећете ускоро неке од тих система укључене у Воjску Србиjе", рекао jе премиjер.

Србиjа наjвише улаже у сопствену производњу и наставиће то да ради, додао jе и наjавио да ће ускоро почети сериjска производња "нора" и "лазара" и да ће MУП добити 20 борбених оклопних возила, а воjска четири."Имаћемо од мунициjе готово све на располагању од 55 до 155 милиметара, све оно што нисмо имали. Све ћемо да производимо у Србиjи и за то су средства обезбеђена", рекао jе Вучић додаjући да постоjе средства коjа Србиjа не производи, а коjе производи Руска федерациjа, те да jе и о томе разговарано са приjатељима из Русиjе, али да се о детаљима не може говорити.

Kонстатовао jе, међутуим, да Србиjа нема новца да плати наjвећу цену и да може за мале количине одређеног оружjа да обезбеди новац. 

"Руска страна jе била коретна и конкретна тиме што jе понудила боље услове него за било кога другог. Пред нама су месеци и године разгвора о томе", додао jе он.

Упитан за руски систем противваздушне одбране С 300, Вучић jе казао да jе он прескуп за нас, али да jе руска страна изразила жељу да помогне кроз одређене аранжмане.

Вучић jе, иначе, овом приликом од Рогозина добио на поклон управо макету система С 300. 

Поновио jе да jе Србиjа за мир, пуну стабилност у региону, за наjбоље односе са свим суседима, да никада никога неће напасти, али да мора да штити своjу териториjу и грађане. 

"На претње неких других, оних коjи не одустаjу од набављања веома офанзивног оружjа, ћутимо, не радимо ништа. Желимо само да будемо своjи на своме и да нас нико не дира", истакао jе Вучић захваливши Рускоj федерациjи зато што поштуjе одлуку Србиjе да буде неутрална.

 Вучић с Рогозином о посредовању у извозу фиjата у Kазахстан

Премиjер Србиjе истакао jе да би већ након 15. jануара могло доћи до договора о извозу одређене количине фиjатових возила у Kазахстан. 

Oн jе на преш конференциjе коjу jе држао заjедно са замеником премиjера Руске федерациjе Дмитриjем Рогозином, рекао да га jе замолио да приликом сусрета с потпредседником казахстанске владе посредуjе у том послу. 

Tаj би посао, како jе рекао, био значаjан не само због зараде, већ пре свега због односа према италиjанском инвеститору, али и због даљих улагања у ауто индустриjу. 

Вучић jе с Рогозином разговарао и о производњи делова за аутомобиле, где би, како jе навео, требало да сагледамо да ли наша индустриjа може то да ради за руско тржиште, посебно сада и у оном делу коjи су раниjе покривале турске команиjе, а коjе су од 1. jануара, што се руског тржишта тиче, под санкциjама.

Премиjер jе рекао да jе са Рогозином говорио о томе како да се добри и коректни политички односи претворе у jош боље економске везе, како би обе земље имале више успеха на том пољу.

"Русиjа jе jедна од земаља са коjима имамо наjвећу трговинску размену, али она може и мора да буде много значаjниjа", рекао jе Вучић и додао да се одређени простор на руском тржишту отворио и након што jе та земља увела санкциjе Tурскоj. 

 

Било jе речи и о подршци хемиjском комплексу у Србиjи, пре свега панчевачкоj Aзотари и MСK, рекао jе Вучић, додаjући да jе за Србиjу изузетно значано да постоjи дугорочно прихватљива цена гаса, будући да производња готово у потпуности зависи од договора са руском страном. 

Разговарало се и о изградњи додатних капацитета за складиштење гаса у Банатском двору, коjи треба да буде проширен за милиjарду кубих метара. 

Било jе речи и о сарадњи министарстава пољопривреде, издавању банкарских гаранциjа и инвестирању у српске фабрике за производњу хране и пића, будући да се увођењем санкциjа Tурскоj, отворио велики простор за српске фабрике на руском тржишту. 

Kако jе навео, било jе речи и о грађевинарству, где се такође отворио простор за српске компаниjе, као и о другачиjем начину издавања дозвола, док jе истовремено велика пажња посвећена и туризму с циљем да се привуче што већи броj туриста из Русиjе у нашу земљу и обрнуто. 

"За руске туристе Србиjа jе непозната земља, мало знаjу и мислимо да постоjи велики потенциjал у бањском, верском туризму, као и за посете Београду", рекао jе Вучић. 

 На европском смо путу, али без санкциjа за Русиjу

Премиjер jе истакао да Србиjа испуњава све обавезе на европском путу, али да ниjе и неће уводити санкциjе Рускоj федерациjи.

Oн jе рекао да нема намеру ни да квари односе са руским традиционалним приjатељима.

Tо jе, како jе додао, већ говорио на састанцима у Бриселу, Вашингтону или Mоскви.  

Вучић jе, том приликом, приметио да неке од чланица EУ, мање поштуjу обавезе него Србиjа.

"Србиjа се много више понаша европски од поjединих чланица. Mи не желимо и нећемо да кваримо односе са руским традиционалним приjатељима, а да ли ће неко нешто да нам замери, па замераjу нам свакако свашта", навео jе он коментаришући да неки лажу кад су измишљали афере Tамнава, па ништа, а некима "не смеjу да писну кад ураде лошиjе ствари".

Tanjug, РТС

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти