Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

А.Лукашевич: Косово тачка нестабилности

Лукашевич: Косово тачка нестабилности

Стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич изјавио је да су власти у Приштини одлучиле да заоштре косовску кризу, као и да Косово постаје тачка нестабилности.

Лукашевич је упозорио да посматрачка мисија ОЕБС-а врло јасно указује да Косово све више постаје тачка нестабилности, извор конфликтног потенцијала у региону.

Стални представник Русије при ОЕБС-а Александар Лукашевич
Стални представник Русије при ОЕБС-а Александар Лукашевич

"Власти у Приштини воде политику заоштравања косовске кризе, што прети ескалацијом насиља и рата на Западном Балкану", изјавио је Лукашевич, преноси Спутњик.

Према његовим речима, постоје знаци и да се руководство из Приштине отргло контроли западних земаља.

"Постоји све више знакова да се косовско-албанско руководство покрајине, 20 година након варварског бомбардовања Југославије и десет година једностране 'независности', у потпуности отргло контроли оних западних држава које су ту 'самосталност' пројектовале", рекао је Лукашевич на седници сталног савета ОЕБС-а.

Лукашевич је нагласио да је само од октобра до децембра 2018. године Приштина направила целу серију провокација Србије и Срба који тамо живе.

"Такозвана влада Косова је 22. новембра, кршећи обавезе из Централноевропског споразума о слободној трговини, објавила о увођењу такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине у висини од 100 одсто. Мере су још увек на снази. На позиве САД и ЕУ да се укину, Приштина једноставно не обраћа пажњу", додао је стални представник.

Лукашевич каже и да нема гаранција да оружане формације Косова, које се, како је нагласио, састоје од терориста ОВК, неће бити употребљене против српског народа на северу покрајине.

"Уз подршку САД и читавог низа држава чланица НАТО-а већ се форсирано води припрема војника, расту испоруке оружја и технике. Гаранције да тзв. оружане снаге Косова, састављене од терориста ОВК, неће у будућности бити употребљене против српског народа на северу покрајине – не даје нико", рекао је Лукашевич на састанку Сталног савета ОЕБС-а у Бечу, преноси Тас.

Лукашевич указује и на крах посредничких напора ЕУ у дијалогу Београда и Приштине.

"Прави пример је то што већ шесту годину нема ништа од реализације кључне тачке Бриселског споразума – формирања Заједнице српских општина", каже Лукашевич.

 

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3405969/lukasevic-kosovo-tacka-nestabilnosti-.html

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти