Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасада слави Дан Русије

Поводом националног празника Дана Русије у Амбасади Русије у Србији био је одржан свечани пријем којом су присуствовали председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом и српски патријарх Иринеј.

Поред тога, свечани пријем су посетили министри Владе Србије: први потпредседник Владе Србије, Министар иностраних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе Србије, Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, Министар одбране Братислав Гашић, Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, Министар културе и информисања Иван Тасовац, Министар омладине и спорта Вања Удовичић, као и посланици групе пријатељства са Русијом Народне Скупштине Србије на челу са Драгомиром Карићом.

Свечаној манифестацији су присуствовали и представници дипломатског кора: амбасадори Француске, Мађарске, Грчке, Хрватске, Румуније, Белорусије, Ирана, Ирака, Турске.

Празник је отворио Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Русије у Србији Александар В.Чепурин који је у свом наступу изјавио следеће:

Поштоване даме и господо,

Драге колеге и пријатељи!,

Срдачно поздрављам вас на пријему поводом Дана Русије. Хвала што сте нашли време да дођете код нас у овај значајан дан у толико замршено време како за Русију, тако и за Србију. Посебна захвалност Председнику Србије и Његовој Светости Патријарху – давним и поузданим пријатељима Русије. Врло то ценимо.

Данас славимо 1152 године постојања руске државе. Од Кијева – мајке руских градова, престонице велике, мале и беле Русије према Новгородској Републици, Московском царству, Руској империји, Совјетском Савезу, Руској Федерацији. Од Рјурика 862. године до Путина 2014. године.

Са Србијом Русију спајају многе ствари: заједничка крв, заједнички историјски корени, заједнички вера, источнохришћанска цивилизација, превазилажење огромних проблема и велики успеси.

Кротка душа и чврсти карактер – то је суштина наших братских народа.

Живимо у тешко време. Сведоци смо покушаја да се испровоцира братоубилачки рат у Украјини да се пониште привредни пројекти од виталне потребе за наше народе, за читаву Европу.

Недавна „поплава“ постала је велико искушење за српски народ али и пружила је прилику Србима и њиховим пријатељима да покажу свој карактер, да покажу спремност да жртвују собом, солидарност, узајамну помоћ. Несрећа је показала најбоље врлине српског народа. Отаџбина, част, достојанство – нису то празне речи за Руса и Срба.

Наше земље и народи заклети су на достојанствену, просперитетну будућност. Можемо да то приближимо, не одричући се својих корена, свог идентитета, своје цивилизацијске матрице, присно сарађујући једни са другима. Важна етапа нашег дијалога постаће предстојећа посета Србији Сергеја Лаврова 17. јуна.

Русија је витално заинтересована у пријатељском свету, у великом цивилизацијском и економском простору, без Берлинских зидова, без санкција, без ратова.

Убеђен сам, да се наши коренити интереси поклапају у садашњости и још више ће се поклапати у будућности.

Срећан Дан Русије! 

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти