Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор Александар Чепурин испратио децу за Светске игре младих сународника

Амбасадор Александар Чепурин учествовао је у церемонији свечаног испраћаја делегације руских младих сународника у Србији за Друге Светске игре младих сународника у Сочију. 

Друге Светске игре младих сународника јесте међународно спортско такмичење за децу руских сународника из иностранства, које се већ други пут одржава у Олимпијским објектима у Сочију и ове године посвећено је 25. годишњици Заједнице независних држава.

Прошле године у такмичењу су узели учешће млади сународници из 34 земље, ове године се очекује учешће више од 500 деце. Српску делегацију представљају 4 човека у пливању, 4 човека у стоном тенису и 2 у шаху. Учесници су били одбрани на основу конкурса између руских сународника у Србији. Већина од њих су деца из мешовитих бракова и јесу држављане Србије. Спортску опрему пружио је клуб "Црвена звезда".

Важан део Светских игара јесте представљање своје земље порекла на посебном мултиуметничком такмичењу. Српско-руска делегација је припремила импресиван наступ о сличности и разликама руске и српске културе.

Чепурин испратио руски тим из Србије на Светске игре младих сународника

22. април 2016. Руска реч
 

Десеточлани тим из Србије такмичиће се у олимпијским објектима у Сочију у пливању, шаху и стоном тенису, а културно-уметничким програмом, у који је укључено извођење српског кола у народној ношњи и духовити игроказ о разликама у српском и руском језику представиће сународницима земљу у којој живе.  

Амбасадор Александар Чепурин је рекао да се нада да ће такмичари „донети бар неку медаљу, а да их по повратку у Београд свакако чекају захвалнице“ и истакао важност дружења са сународницима и упознавања са културама других земаља.

Све трошкове учешћа на такмичењу сноси руска страна, а спортску опрему за српску делегацију са симболима Србије, Руског дома и спортског клуба тима обезбедила је Црвена звезда, у оквиру партнерских односа са Руским центром науке и културе у Београду. Већина деце у тиму потиче из мешовитих бракова и има српско држављанство.

Такмичење се одржава како би се ојачало пријатељство деце руских грађана који живе у иностранству, учврстиле међународне спортске и хуманитарне везе, пропагирала физичка култура и спорт, као средство физичког, моралног и духовног васпитања и промовисао руски језик у иностранству. Очекује се да ће на такмичењу учешће узети преко 500 деце из целог света. Прошле године учествовале су делегације из 34 земље.

Међу бројним организаторима манифестације налазе се Министарство спорта, Министарство образовања и науке и Министарство културе Руске Федерације.

Преузето је са http://ruskarec.ru
 
 

Ruska deca iz Srbije u dresovima Zvezde na Igrama u Sočiju

Ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin svečano je ispratio rusku delegaciju iz Srbije na druge Svetske igre mladih sunarodnika u Šociju.

 

22 April 2016 16:27

BEOGRAD - Ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin svečano je ispratio rusku delegaciju iz Srbije na druge Svetske igre mladih sunarodnika u Šociju.

Desetočlana ruska ekpedicija predstavljaće Srbiju u Sočiju u stonom tenisu, plivanju i šahu, ali ujedno i pokazati svojim sunarodnicima kulturu i umetnost zemlje u kojoj žive.

"Često saljemo rusku decu iz Srbije u Moskvu, Sankt Peterburg i ostale gradove. Nadam se da će naši takmičari osvojiti jednu ili dve medalje. Ipak, svakako će dobiti zahvalnice i poklone po povratku u Srbiju. Značajno za nas je da se druže sa svojim sunarodnicima i upoznaju se sa kulturom zemalja", rekao je Čepurin Tanjugu u Ruskom domu.

Mladim takmičarima opremu je obezbedilo sportsko društvo Crvena zvezda, čija će obeležija nositi u Sočiju.

"Zvezda odavno sarađuje sa našim kompanijama. Poznato je da NIS sponzoriše Crvenu zvezdu, koja se takođe trudi da, u saradnji sa Ruskim domom, pomogne naše projekte. Za našu decu Zvezda je veliki brend, nenadmašive visine i u njenoj opremi neće moći da izbegnu pobede", poručio je Čepurin.

Direktor marketinga SD Crvena zvezda Zoran Avramović poželeo je mnogo sreće i uspeha mladim ruskim takmičarima iz Srbije.

"Oduvek su bile odlične veze između Srbije i Rusije, a posebno Crvene zvezde i Rusije. Sport prenosi granice i divno je što će biti promovisan Zvezdin grb. U sportu postoje pobede i porazi, ali mi smo već pobedili", poručio je Avramović.

Na Svetskim igrama mladih sunarodnika u Sočiju učestvovaće više od 500 dece širom sveta.

Učesnici su odabrani na konkursu između ruskih sunarodnika u Srbiji, a većina njih su deca iz mešovitih brakova i državljani Srbije.

Преузето је са www.tanjug.rs

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти