Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор Чепурин честитао Србији Дан Победе

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин поручио је вечерас да је будућност у јединственој Европи, без зидова који је деле, и изразио уверење да Руси и Срби никада неће бити једни против других.


Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин поручио је вечерас да је будућност у јединственој Европи, без зидова који је деле, и изразио уверење да Руси и Срби никада неће бити једни против других.

"Руси никада неће бити протв Срба, а верујем да ни Срби никада неће кренути на Русе. Срећан празник, Дан победе", поручио је Чепурин на свечаној академији поводом 70. година од победе у Другом светском рату.

Он је истакао да будућност Европе, па и Русије и Србије, у многоме зависи од тога како ћемо да сачувамо оно што је вредно.

"Будућност је у великој и јединственој Европи. Само конструкција која не раздваја Европу зидовима, већ је чува, омогућава развој", рекао је он.

Захваливши се свим савезницима који су се борили током Другог светског рата, Чепурин је рекао да су ипак највећи допринос дали совјетски и југословенски народ.

Он је подсетио да је за победу у том рату CCСР дао 26 милиона живота, при чему су од тог броја њих 17 милиона били цивили, а Србија у оквиру Југославије милион и 700.000, такође укључујући велики број цивила.

"Знамо како се својих жртава сећају Јевреји, Јермени, а нама кажу - можда да заборавимо жртве. Али ми не можемо да заборавимо. И данас иако је прошло 70 година осећамо величанственост те победе", рекао је руски амбасадор.

Он је истакао да жели да ово што говори не буде уперено ни против кога.

"Хвала нашим народима, војницима, ветеранима. Сећамо се вашег подвига и увек ћемо чувати сећање на њега. Наша победа је заједничка и увек ћемо се сећати. Нећемо заборавити јер је то у нашим генима, а и наша будућност у многоме зависи од тога", закључио је Чепурин.

 

Србија је у Другом светском рату жртвовала себе за велику идеју антифашизма, на којој данас почива Европа, рекао је премијер Александар Вучић и истакао да на Дан победе имамо право да будемо срећни и да славимо победу јаке, победничке Србије. Aбасадор Александар Чепурин поручио је да је будућност у јединственој Европи, без зидова који је деле.

Нагласио је:

"Девети мај је српски и руски празник наше заједничке Победе. Празник са сузама у очима. Празник достојанства и људског духа.

Ми волимо ратне празнике зато што наша историја има пуно славних догађаја, када су Руси и Срби показали: моћ није у сили, него у правди. Ми имамо дугу, тешку и славну историју, много заједничких хероја и заједничких светаца.

Славна победа антифашизма у Другом светском рату – величанствен је догађај не само двадесетог века, већ и читаве светске историје.

Нашу заједничку победу приближавала је храброст многонационалне Црвене Армије, хероја Бреста и Севастопоља, Љенинграда и Стаљинграда као и јунака Народно-ослободилачког рата у Југославији.

Непроцењив је допринос наших савезника у антихитлеровској коалицији. Ми памтимо то и ценимо.

То је празник и немачког народа, ослобођеног од фашизма. „Хитлери долазе и одлазе, док немачки народ остаје“. Руси и Немци су два највећа народа Европе. Два светска рата, која је покренула Немачка у двадесетом веку, јесу велике поуке за двадесет први век.

Међутим не можемо а да не кажемо да је југословенски народ у том највећем рату у историји човечанства имао пресудну улогу.

У најтеже време, када су се западни савезници још прибојавали да отворе други фронт, чекајући расплет Стаљинградске битке, други фронт је већ постојао на подручју Југославије. Да одамо част југословенским партизанима, српском народу, који су одиграли велику улогу у том кључном историјском тренутку, бацивши изазов фашистичкој звери.

Наши народи су спасили Европу и свет од ропства, а читаве нације – од потпуног уништења.

Дозволите да посебно поздравим живе сведоке тих догађаја – наше ветеране. Нећемо дозволити да се од црног прави бело, а од белог црно. Ваш подвиг је камен-темељац идентитета Руса и Срба, вере у себе. Обезбедили сте нашим земљама територијални интегритет, дуготрајни период мира и развоја.

Само вера у себе, понос на своје предке, напорни свакодневни рад омогућиће нам сигурну будућност и просперитет. Хвала вам за ваш велики подвиг.

Будућност Европе - без ратова. Нема Европе без Русије, а камоли „против Русије“. Будућност Европе – без Берлинских зидова, без подела словенских и православних цивилизација које постоје хиљаде година. Природни простор за Европљане је од Лисабона до Владивостока. То је и сан, и објективна закономерност и наша будућност.

Никакве кукавице неће учинити Србе и Русе непријатељима.

Данашњи марш српске гарде на Црвеном тргу потврдио је вишевековно руско-српско братство.

Хвала Србији и српском народу.

Срећан празник наше Победе!"

 
Свако друго тумачење било би неисправно, поручио је премијер, преноси Танјуг.

Он је рекао да, када се види кроз шта смо прошли и колико нас је нестало и када се види да смо још ту и да хоћемо да идемо даље, онда може бити јасно зашто нам је овај дан важан.

Показали смо да смо, као и увек, знали да одаберемо између добра и зла, рекао је премијер.

Вучић је захвалио амбасадору Русије Александру Чепурину на дивним речима, али се и извинио на томе што, како је рекао, неретко заборавимо, некад намерно некада ненамерно, на највећи допринос Црвене армије.

 

Част борцима Црвене армије, част палим борцима свих других савезничких војски, рекао је Вучић, на чије су речи окупљени у Центру "Сава" устали и аплаузом поздравили.

Амбасадор Русије Александар Чепурин поручио је да је будућност у јединственој Европи, без зидова који је деле и изразио уверење да Руси и Срби никада неће бити једни против других.

"Руси никада неће бити против Срба, а верујем да ни Срби никада неће кренути на Русе. Срећан празник, Дан победе", поручио је Чепурин.

Он је истакао да будућност Европе, па и Русије и Србије, умногоме зависи од тога како ћемо да сачувамо оно што је вредно.

"Будућност је у великој и јединственој Европи. Само конструкција која не раздваја Европу зидовима, већ је чува, омогућава развој", рекао је Чепурин.

Захваливши свим савезницима који су се борили током Другог светског рата, Чепурин је рекао да су ипак највећи допринос дали совјетски и југословенски народ.

Он је подсетио да је за победу у том рату СССР дао 26 милиона живота, при чему су од тог броја 17 милиона били цивили, а Србија у оквиру Југославије милион и 700.000, такође укључујући велики број цивила.

"Знамо како се својих жртава сећају Јевреји, Јермени, а нама кажу можда да заборавимо жртве. Али ми не можемо да заборавимо. И данас, иако је прошло 70 година, осећамо величанственост те победе", рекао је руски амбасадор.

Он је истакао да жели да ово што говори не буде уперено ни против кога.

"Хвала нашим народима, војницима, ветеранима. Сећамо се вашег подвига и увек ћемо чувати сећање на њега. Наша победа је заједничка и увек ћемо је се сећати. Нећемо заборавити јер је то у нашим генима, а и наша будућност умногоме зависи од тога", закључио је Чепурин.

У оквиру културно-уметничког програма, хор и оркестар "Браћа Барух" извели су песме СлободоПо шумама и горама и руску песму Дан победе, а приказани су и снимци Београда током рата и после ослобођења.

 

У оквиру програма, наступили су и глумци, а у сали су била и бројна деца из Уметничке школе "Артимедија", која су носила савезничке заставе.

 

 

 

Скуп је завршен приказивањем филма Битка за Севастопољ и величанственим ватрометом од 70 плотуна поводом 70. годишњице Победе.

 

Танјуг, РТС 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти