Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор посетио Медвеђу и засеок Путиново

Чепурин у Путинову на отварању пута (видео, фото)

ПУТИНОВО, село у Општини Медвеђа

© Sputnik / Бранкица Ристић

 

Амбасадор Русије Александар Чепурин данас је отворио јавни пут између Медвеђе и места Путиново, који ће имати велики значај за становнике села и саму општину.

Пројекат је реализован у сарадњи општине Медвеђа и Руске хуманитарне мисије, а реч је о првој етапи изградње прилазног пута ка Путинову, која је дуга један километар.

„Посетили смо Медвеђу и Путиново. То су чудесна места. Људи у Путинову су веома поносни што је њихов засеок назван по председнику Русије. Сада је, истичу они, Путиново познато широм света“, написао је на Твитеру амбасадор Чепурин.

 

​Захваљујући овом путу, тешко доступни делови општине Медвеђа имаће директну везу са центром те општине, школама и домом здравља. У финансирању тог пројекта осим општине Медвеђа и Руске хуманитарне мисије учешће су узели и житељи Путинова, као и суседних заселака општине Медвеђа.

Руска хуманитарна мисија је раније поклонила Медвеђи санитетско возило.

 

 
 
Извор: https://rs.sputniknews.com/vesti/201809251117290524-cepurin-putinovo-/

 
 

Чепурин: Путиново, најмање место које носи име једног од највећих државника

Село Путиново у околини Медвеђе данас је добило нови пут који је у саобраћај пустио Руски амбасадор у Београду - Александар Чепурин. 

Новија историја овог малог места на Радан планини почела је пре две године када је добило име по председнику Руске федерације Владимиру Путину, иако је као Аџинци било познато у време Првог и Другог светског рата по великом броју умних и храбрих људи.

 

путиново 2 јпг
РТВ

 

"Ово је најмање место на свету које носи име једног од највећих државника на свету", овим речима посету Путинову започео је амбасадор. Уз пресецање врппце, изразио је задовољство због састанака председника Србије и Русије наредног месеца у Москви.

Амбасадор је обећао и асфалтирање започетог пута и рекао да је сада на општинама да повежу Медвеђу са Топлицом и учине је туристички атрактивнијом.

Свет је чуо за ово место тек пошто је као заселак Гајтана добило Путиново име, тако су добили и пут, али његови корени познати су много раније.

Да ли због лепоте природе и ли због туристичке перспективе, не знају да кажу, али сви се слажу да је живот овде почео да се враћа.

 

Извор: http://rtv.rs/sr_ci/drustvo/cepurin-putinovo-najmanje-mesto-koje-nosi-ime-jednog-od-najvecih-drzavnika_952832.html

 

Откад су га преименовали у Путиново, село процветало!

Име засеока Аџинци у Горњем Гајтану, у општини Медвеђа, мештани су пре две године променили у Путиново. Све је више повратника, граде се нове куће, а уз помоћ руске хуманитарне мисије и Општине, мештани су добили и пут. То је био и повод посете амбасадора Руске Федерације Александра Чепурина.

Поред старе, дедине куће, Милутин је пре 12 година са супругом Милицом саградио нову. И раде и уживају у рају на око 1.000 метара надморске висине. Бољитака има, кажу, откад су засеоку променили назив.

Припремила Данијела Коцић

 

„Добро се живи. Имамо свега. И јабука, крушака и меса. Али, опет, мора се нешто радит'“, истиче мештанин Милутин Петрушић.

У Путинову има тридесетак кућа. Половина њих саграђене су у протеклих десет година.

„Да остају млађе генерације, потомство. Видите овде како је у нашем селу Путинову. Све се изграђују, нове су зграде“, истиче мештанин Слободан Лазаревић.

Оживело је Путиново, а и кафана „Крим“ је пуна сваког дана. Мештани се ту окупљају – бистре политику уз домаћу шљивовицу „путиновачу“, а могу и да читају књиге.

Радују се и гостима који стижу са свих страна.

„Добили смо нови пут. Чули смо се и рашчули свуда по Србији, малтене и по целој Русији“, каже власник кафане Малиша Петрушић.

У Путинову се на сваком кораку могу видети знамења Србије и Русије. А до засеока се сада лакше стиже. На путу који је пробијен и насипан, а ускоро ће бити и асфалтиран, мештани су дочекали амбасадора Руске Федерације Александра Чепурина.

Од драгог госта добили су на поклон портрет председника Владимира Путина.

„Захвалан сам и руској страни и српским пријатељима које добро познајем овде, из руске хуманитарне мисије. Полако, симболично да мислим да је то добра ствар која нас такође повезује“, рекао је амбасадор Александар Чепурин.

Путиново је близу важног пута који спаја две општине.

„Са спајањем Медвеђе и Куршумлије, што је и сам председник Вучић напоменуо пре годину дана, читав овај крај би добио на огромном значају“, каже Небојша Арсић, председник општине Медвеђа.

Пројекти за путну инфраструктуру у склопу „Раданског кластера“ се већ раде, а и мештани Путинова не седе скрштених руку. Шансу виде у сеоском туризму.

Извор: http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/3269421/otkad-su-ga-preimenovali-u-putinovo-selo-procvetalo.html

 

Ambasador Čepurin u Medveđi, putuje za Putinovo, a poklon od gradonačelnika Leskovca ga je oduševio (VIDEO)

Ambasador Čepurin u Medveđi, putuje za Putinovo, a poklon od gradonačelnika Leskovca ga je oduševio (VIDEO)
 
 

Ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin posetio  je danas opštinu Medveđa gde je na putu za selo Putinovo razgovarao sa predsednikom ove višenacionalne opštine Nebojšem Arsićem, ali i sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem, u prisustvu predstvanika drugih lokalnih samouprava sa juga Srbije.

Tom prilikom Čepurin je izrazio zadovoljstvo što se drugi put za kratko vreme nalazi u Medveđi, a za zaseok Putinovo u selu Gajtan je kazao da je imao veliku želju da ga poseti, s obzirom da su meštani izrazili veliku ljubav prema samoj Rusiji i njenom predsedniku.

 

Razmenjeni su i pokloni.

Gradonačlenik Leskovca je dao pregršt poklona Čepurinu, a između ostalog i lik Karađorđa Petrovića izrezbarenog u drvetu, kao simbol borbe za suverenitet i integritet Srbije, „ono što je sada Rusija za nas„. To je posebno obradovalo Čepurina.

Jedan portret Karađorđa mislim da je izložen u Ermitažu u Petersburgu i delo je tada najpozantijeg ruskog slikara koji se zvao Vladimira Barakovski“, kazao je ambassador.

Naravno, u tim poklonima bila je i poznata leskovačka rakija. Čepurin je u šali kazao da nije znao da će dobiti toliko poklona „jer mu za njih treba jedan kamion“.

I on je sam gradonačelniku Leskovca i predsedniku opštine Medveđa uručio poklone, nakon čega je gost iz Rusije prošetao centrom Medveđe i trenutno se nalazi u Kulturnom centru gde se slavi 130. godišnjica OŠ „Gornja Jablanica“.

 

Nakon toga, delegacija kreće za Putinovo.

Извор: http://jugmedia.rs/ambasador-cepurin-u-medvedji-putuje-za-putinovo-a-poklon-od-gradonacelnika-leskovca-ga-je-odusevio-video/
Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти