Сценарио вежби и поступање тимова базирано је на знањима и вештинама стечених у сарадњи са Федералном службом обезбеђења (ФСО) Руске Федерације, са којом је наш МУП потписао споразум о заједничкој сарадњи и деловању.

Полицајци из Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката извели су симулације угрожавања безбедности штићеног лица на јавном скупу на простору где није извршен противдиверзиони преглед лица, те је штићено лице нападнуто хладним оружјем, затим, угрожавање штићеног лица баченом експлозивном направом.

Такође, демонстрирали су тактике, када је на траси кретања извршен напад на колону возила под пратњом ватреним оружјем, те саму тактику кретања колоне возила под пратњом, коју чини главно “ВИП” возило и пратеће, “С” возило.

Како је исткао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је присуствовао вежби у центру Националне возачке академије (Навак) у Суботишту, за полицију је веома важно да припадници Јединице наставе те обуке, да имају сталну прилику да унапређују знања и да самим тим буду боље заштићени, боље опремљени, али и да новим знањима штите и госте наше земље, као и да у Србији увек може да се рачуна да ће полиција осигурати безбедност, и за наше госте, и за грађане Србије.

Захваљујући руској руској ФСО, која је била домаћин неколико сложених обука, Стефановић је нагласио да се кроз извођење вежби види се да су припадници Јединице МУП-а то савладали и да на такав начин усвајају знања која до сада нису била примењена кроз рад јединице за обезбеђење.

“Ради се и о употреби возила у безбедносном ескорту и неке тактике које користе припадници обезбеђења за заштиту личности када су у пешацкој формацији. Драго ми је што видим да су наши момци то озбиљно схватили, што су веома вешти и добри и што на такав начин чине нас поносним што су део нашег МУП-а и што су део јединице за обезбеђење, која заиста јесте елитна и постаје способнија и боља”, рекао је министар.

Начелник руског Центра ФСО Леонид Козак, који је такође присуствовао вежби, рекао је да су припадници Јединице МУП-а показали висок ниво професионалног искуства, што, оцењује, говори о томе да је сарадња ФСО и МУП у тој сфери веома продуктивна и да рачуна да ће се та сарадња у будућности развијати исто тако динамично.

“Нажалост, ниво претњи који данас постоји у свету веома је висок, тако да наш посао захтева даље усавршавање и активне размене искустава, као што смо имали данас. Хвала на заједничком раду и нећемо вас изневерити, наставићемо да припремамо ваше сараднике за врхунске професионалце”, рекао је Козак.

Јединица за обезбеђење одређених личности и објеката формирана је 2003, са основном наменом безбедносне заштите одређених лица, носилаца највиших државних функција, објеката које они користе, државних институција, као и страних личности и делегација.

Обука припадника те јединице спроводи се у складу програмом стручног усавршавања полицијских службеника МУП-а и посебним програмским садржајем за полицијске службенике који обављају послове непосредне физичке заштите одређених особа.

Битан сегмент стручног ушавршавања јесу међународне активности, те, припадници јединице су током протеклих година, у сарадњи са најеминентнијим светским службама за обезбеђивање са успехом похађали већи број специјалистичких обука и курсева, а посебно је значајна сарадња са руском ФСО, где су се у неколико наврата током прошле и ове године обучавали припадници те јединице.

Вежби у центру Навак у Суботишту присуствовао је и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин.

Преузето је са http://www.novosti.rs