Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин посетио Нови Сад

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је Њ.Е. амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Чепурина у Свечаној сали Градске куће.

- Велико је задовољство угостити у Градској кући Њ.Е. амбасадора Чепурина. Неколико тема ће бити актуелно на дневном реду наших пријатељских разговора. Ове године навршава се јубиларних десет година од када су Нижњи Новгород и Нови Сад градови-побратими и поводом тог јубилеја припрема се неколико догађаја који ће још више учврстити везу између наша два града. Много тога квалитетног је међуградском сарадњом постигнуто у протеклој деценији, пре свега на пољу културе, али и образовања. Битно је истакнути сарадњу новосадског универзитета и универзитета из тог руског града, која је више него добра. А поред тога, доста је развијена и сарадња између нижњеновгородских школа и школа у Новом Саду, првенствено мислим на Гимназије „Лаза Костић“ и „Исидора Секулић“, а отворена је и школа на руском језику у ОШ „Јован Поповић“. Велико ми је задовољство што ћу са амбасадором Руске Федерације обићи и Гимназију „Јован Јовановић Змај“ где се налази Руски центар, а посебно што ћемо посетити једну од најважнијих институција у нашој земљи, Матицу српску, чије је пресељење давне 1864. године у Нови Сад одиграло огромну улогу у процвату науке и културе, и захваљујући којој Нови Сад с поносом носи епитет „Српска Атина“ – рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да је Град Нови Сад одличан партнер са Нафтном индустријом Србије, са којом је у претходном периоду спровео више активности и пројеката на обострано задовољство.

Њ.Е. амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин истакао је да је да је за њега увек велико задовољство посета Новом Саду.

- На међуградском нивоу евидентно постоји квалитетна сарадња и повољни односи, а надам се  да ће се они и даље развијати у добром правцу. Наши односи са Србијом развијају се корак по корак, а основ тих односа је пријатељство између наших земаља. На пољу културне сарадње, односи се развијају активно, а жеља нам је да  наставимо да развијамо економску сарадњу, али и ону на пољу енергетике – рекао је амбасадор Чепурин, истакавши као значајно да компанија НИС, чији годишњи приходи износе око 15% прихода буџета Србије, има седиште управо у Новом Саду. Он је подсетио и на рад фирме задужене за реализацију руског кредита за модернизацију српских железница РЖД интернешнл, чији су оснивач Руске железнице, а које реновирају пруге на потезу Београд-Нови Сад.

Након састанка у Градској кући, они су се упутили у обилазак Гимназије “Јован Јовановић Змај“ у оквиру које функционише Руски центар где су разговарали са координатором Руског центра Ненадом Спасићем. Руски центар у Новом Саду је отворен 25. јуна 2009. године, на иницијативу Фонда „Руски свет“ и Друштва српско-руског пријатељства. Руски центри фонда „Руски свет“ се отварају с циљем да популаризују руски језик и културу, као важне елементе светске цивилизације, да подржавају програме учења руског језика у иностранству, да развијају међукултурални дијалог и учвршћују разумевање и сарадњу међу народима. Њ.Е. амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин обишао је и Матицу српску и том приликом са градоначелником Милошем Вучевићем присуствовао састанку са председником те најстарије српске књижевне, културне и научне институције проф. др Драганом Станићем, генералним секретаром доц. др Ђорђем Ђурићем и члановима Председништва Матице српске. 

Нови Сад, 14. април 2016. године

Градска управа Нови Сада

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти