Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор учествовао у манифестацији "Дани слободе"

Чепурин: Српски народ је слободарски! (видео)

 

Александар Чепурин

© Tanjug / Зоран Жестић

 

Никола Јоксимовић

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин и помоћник градоначелника Београда Андрија Младеновић положили су венац на споменик Николају Другом у оквиру „Београдских дана слободе“, поводом 84 године од ослобађања Београда у Другом светском рату и 100 година од ослобађања Београда у Првом светском рату.

Чепурин је том приликом рекао да српски народ, који је прошао кроз најтеже искушење и више ратова и који је одбранио сопствену слободу може с пуним правом да се зове „слободарски“.

„У српском језику постоји једна реч коју је тешко дословно превести на руски – слободарство, појам који укључује љубав према слободи, борбу за слободу, и брижљиво чување сећања на претке који су извојевали слободу за друге“, рекао је руски амбасадор.

Посећајући на изреку да се „пријатељи познају у невољи“, Чепурин је подвукао да су руски и српски народ увек, и за време Првог и за време Другог светског рата били са исте стране баррикада и узајамно се помагали.

„Радује чињеница да наши народи то не заборављају и да нове генерације гаје иста осећања“, нагласио је амбасадор.

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин и помоћник градоначелника Београда Андрија Младеновић испред споменика Николају Другом
© TANJUG / ЗОРАН ЖЕСТИЋ
Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин и помоћник градоначелника Београда Андрија Младеновић испред споменика Николају Другом

Својим пријатељством, према његовим речима, Русија и Србија представљају пример конструктивног партнерства, узајамног поштовање које представља једини пут према очувању слободе и мира у целом свету.

Заменик градоначелника Београда Андрија Младеновић истакао је да је подизање споменика цару Николају покушај да се изрази само део захвалности њему и његовој породици и целом руском народу.

Место на коме се налази споменик последњем руском цару, према Младеновићевим речима, симболично је везано за српско — руско пријатељство. Споменик се налази у парку који носи име руског ансамбла Александров, а на том месту налазило се руско посланство у Србији.

Град Београд одлучио је да споји нешто што су многи сматрали неспојивим — прославу ослобођења Београда 20. октобра 1944. и дан када је пре сто година Београд ослобођен од аустроугарске окупације.

„Наставили смо да учимо од наше браће и пријатеља из Русије. Било је, ових дана и примедби да смо спојили нешто што не треба да се спаја. Али управо је руски народ успео да превазиђе све оно што се у прошлости дешавало. та велика страдања, грађански рат и сукобе. Мислим да је време да и ми, као потомци, кажемо са свих места где обележавамо стгодишњицу 1. светског рата да неспоразуми, сукоби и идеолошке разлике које су имали наши преци, морају да остану иза нас“, рекао је Младеновић.

Догађаје из прошлости, према Младеновићевом мишљењу, треба посматрати са историјске дистанце, а сви значајни датуми који су допринели да живимо, како је рекао, у самосталној и слободној земљи, треба да буду обележени.

Извор: https://rs.sputniknews.com/vesti/201810251117611553-cepurin-mladenovic-venac-/

 

Положени венци на споменик цару Николају Другом

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин положио је венац на споменик последњем руском цару Николају Другом у Београду и рекао да је он допринео спасу Србије у Првом светском рату и да је добро одати почаст свима који су се борили за слободу.

Венац је положен у оквиру манифестације "Дани слободе" којом се обележава 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату и 74 године од ослобођења српске престонице у Другом светском рату, а амбасадор Русије каже да је оваква прилика прави празник.

Александар Чепурин полаже венац
Александар Чепурин полаже венац

"У српском језику постоји једна реч коју је тешко дословно превести на руски језик, слободарство. Овај појам обједињује љубав према слободи, борбу за слободу и брижљиво чување сећања на претке који су извојевали слободу за друге", навео је Чепурин.

Истакао је да је српски народ прошао кроз најтежа искушења и више ратова у којима је одбранио сопствену слободу, тако да с пуно права треба да се назива слободарским.

Венце је положио је и помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Манифестација "Дани слободе" почела је 19. октобра и трајаће до 1. новембра.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3300863/polozeni-venci-na-spomenik-caru-nikolaju-drugom.html

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти