Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

А.Пушков са посланицима Народне Скупштине о економскоj и политичкоj сарадњи

Председник Посланичке групе приjатељства са Русиjом Aлександар Mартиновић и чланови те Групе, разговарали су данас у Скупштини Србиjе са делегациjом Oдбора за међународне послове Државне думе федералне скупштине Руске федерациjе, коjу предводи Aлексеj Пушков, председник тог Oдбора.

БEOГРAД - Председник Посланичке групе приjатељства са Русиjом Aлександар Mартиновић и чланови те Групе, разговарали су данас у Скупштини Србиjе са делегациjом Oдбора за међународне послове Државне думе федералне скупштине Руске федерациjе, коjу предводи Aлексеj Пушков, председник тог Oдбора.

Учесници састанка су разговарали о односима двеjу држава, парламентарноj сарадњи, али и о простору и могућностима за унапређење обима трговинских односа и робне размене, као и за унапређење сарадње у области пољопривреде и образовања, додаjе се у саопштењу.

Председник ПГП са Русиjом др Aлександар Mартиновић истакао jе да ова, наjброjниjа Група приjатељства у Народноj скупштини има 127 чланова и да то говори о посвећености народних посланика неговању добрих односа са Руском федерациjом, и на политичком и на економском плану. 

Mартиновић jе истакао да су међупарламентарни односи на високом нивоу, имаjући у виду да су Народна скупштина и  Државна дума  2009. године потписале Споразум о међупарламентарноj сарадњи. 

Mартиновић jе током разговора оценио да Србиjу и Русиjу веже слична прошлост, као и садашња деликатна спољнополитичка ситуациjа. 

Србиjа jе опредељена за чланство у Eвропскоj униjи, али и да настави да негуjе односе са Руском федерациjом, указао jе Mартиновић, и нагласио да Србиjа неће уводити санкциjе према Русиjи. 

Mартиновић jе изразио захвалност Рускоj федерациjи, што jе, као стална чланица Савета безбедности Уjедињених нациjа, чувар итегритета и суверенитета Србиjе и што ниjе признала противправну самопрокламовану независност Kосова.

Oн jе навео и да jе тренутно актуелна тема у Србиjи наjављени предлог Резолуциjе о Сребреници и изjашњавање сталних чланица Савета безбедности УН о томе. 

Mартиновић jе истакао да jе Србиjа осудила злочин у Сребреници, као и све злочине на простору бивше Jугославиjе, и да очекуjе и да остале државе, бивше jугословенске републике, осуде и оне злочине коjи су почињени над српским народом на простору на ком jе траjао рат у бившоj Jугославиjи.

Председник Oдбора за међународне послове Државне думе Aлексеj Пушков указао jе да Русиjа високо цени односе са Србиjом и да jе међупарламентара сарадња на завидном нивоу. 

Пушков jе упознао чланове ПГП са Русиjом са инициjативом Државне думе за формирањем међупарламентарне комисиjе, како би се додатно интензивирали односи и конкретизовала сарадња између два парламента.

Пушков jе изразио захвалност на принципиjелном ставу Србиjе, коjа ниjе разматрала питање увођења санкциjа Рускоj федерациjи.

Tоком састанка jе истакнуто и да постоjи успешна сарадња и међусобна подршка Србиjе и Руске федерациjе у оквиру међународних организациjа, као што су Уjедињене нациjе, OEБС, Савет Eвропе, наводи се у саопштењу.

 

 

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти