Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Руски ослободиоци Београда поново добили своје улице

Никола Јоксимовић


Додељивањем имена улица маршалу Толбухину и генералу Жданову исправљена је велика неправда према херојима, ослободиоцима Београда, истакао је заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Београђани старијих генерација још зову Ресавску и Космајску улицу у центру Београда улицама генерала Жданова и маршала Толбухина. После петооктобарских промена београдске власти, занемарујући поједине историјске догађаје, враћале су стара имена централним београдским улицама не пазећи на могуће наношење историјских неправди. Тако су без имена остали и руски маршал и генерал који су руководили ослобађањем Београда 20. октобра 1944. године. Маршал Толбухин добио је, додуше, улицу на периферији, у београдском насељу Жаркову.

 

Власти града Београда одлучиле су да новобеоградске улице Похорску и Гоце Делчева преименују и доделе им имена совјетских војсковођа. Тако је Улица Гоце Делчева постала Булевар маршала Толбухина, а Похорска улица Улица генерала Жданова. „Данас, на 72. годишњицу ослобођења Београда, враћамо дуг и исправљамо велику грешку која је начињена херојима, ослободиоцима нашег главног града. Извињавам се и руском народу и Руској Федерацији што смо починили једну такву грешку, што улице које заиста припадају овим великанима и људима који су дали велики допринос да ми данас будемо слободни, данас не носе њихова имена. Надам се да ће житељи Новог Београда и Земуна који живе у овим улицама са поносом моћи да кажу да живе у улицама маршала Толбухина и генерала Жданова“, истакао је Младеновић.

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин истакао је да је правда победила и да је херојима враћено оно што им припада у складу са њиховим достојанством. Племенитост српског народа учинила је да се имена улица ослободилаца Београда врате, додао је амбасадор Чепурин. „Хтео бих да поменем и у чему се састојао подвиг ових хероја. Када је совјетска армија пришла Београду, могла је да заузме град скоро без губитака. Могла је да сруши све уз помоћ авијације и тешке артиљерије. Али у том случају не би био сачуван историјски центар Београда. Маршал Толбухин је у складу са договором са југословенском страном донео одлуку да се разради план заузимања Београда у склопу копнене операције, заједно са југословенским партизанима. Захваљујући томе, спашено је историјско лице Београда“, рекао је амбасадор Чепурин.

 

Цена која је плаћена за такву одлуку је 4.000 погинулих и 14.000 рањених црвеноармејаца и партизана, закључио је Чепурин. Обележавање 72. годишњице ослобођења Београда настављено је меморијалним дефилеом кроз Улицу краља Милана и полагањем венаца на гробље ослободилаца на Новом гробљу, а вечерас ће у Народном позоришту бити одржана свечана академија, а у Центру Сава концерт Академског ансамбла Националне гарде Русије.



Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

 

Руски ослободиоци Београда поново добили своје улице

20. октобар 2016. Катарина Лане
Имена славних јунака, маршала Толбухина и генерала Жданова од данас су овековечена у новим називима улица на Новом Београду.
Руски ослободиоци Београда поново добили своје улице
Александар Чепурин и Андрија Младеновић. Илустрација: Катарина Лане

Данас се Београд сећа свих оних који су ослобађали град од фашистичких окупатора. Сећа се руских совјетских јунака који су се борили за сваку улицу у овом граду. Црвена армија је помоћу авијације могла лако да заузме град, али у том случају би били порушени историјски објекти. Совјетски генерали су донели одлуку да сачувају Београд и извели су копнену операцију. Имена славних јунака, маршала Толбухина и генерала Жданова, хероја двеју земаља – Совјетског Савеза и Југославије – од данас су овековечена у новим називима улица на Новом Београду. Стари називи Похорска и Гоце Делчева већ припадају прошлости.

Александар Чепурин, амбасадор РФ у Београду

„Правда је тријумфовала. У Београду, у центру града, раније су постојале две улице које су носиле назив Маршала Толбухина и Генерала Жданова, али су затим из непознатих разлога преименоване, а сада је овим херојима враћено оно што им с правом припада. Победило је благородство српског народа, који памти своју историју и оне који су му помагали, благородство житеља Београда и београдских власти”.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Андрија Младеновић, заменик градоначелника Београда

„Преко три хиљаде погинулих у борбама за ослобођење нашег града задужили су нас да их се сећамо на овај начин и да им одајемо почаст. Они заузимају важно место у нашем граду. Данас овде присуствујемо откривању табли. Улица Гоце Делчева од данас ће носити име маршала Толбухина, а досадашња Похорска ће бити Улица генерала Жданова. Извињавамо се руском народу и Руској Федерацији што смо учинили такву грешку, што улице које заиста припадају овим великанима, људима, који су дали велики допринос да ми данас будемо слободни, што те улице нису у оном делу града којем су они припадали. Данас исправљамо ту неправду, и ја се надам да људи који живе на Новом Београду и у Земуну са поносом могу рећи да живе у улицама маршала Толбухина и генерала Жданова. Београд на тај начин враћа дуг онима који су дали велики допринос српском народу”.

Београђани са пажњом и топлином чувају успомену на совјетске хероје. Додуше, овдашњи становници ће сада морати да мењају документе, али градске власти најављују да ће држава сносити све трошкове.

Преузето је са http://ruskarec.ru

Откривена табла са именима улица маршала Толбухина и генерала Жданова

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин открили су данас табле са именима улица маршала Толбухина и генерала Жданова на углу бивше Похорске и Улице Гоце Делчева на Новом Београду. 

Младеновић је истакао да се на годишњицу ослобођења Београда данас исправља велика неправда која је начињена носиоцима те победе, пошто су претходно преименоване старе улице са њиховим именима.

– Јединице Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије пре 72 године ушле су у главни град Србије. Операцију за ослобођење од фашистичке Немачке предводили су управо маршал Толбухин и генерал Жданов, због чега су заслужили своје улице у српској престоници –  навео је Младеновић. 

Он је подсетио да је операција за ослобођење Београда трајала неколико дана и да је у њој свој живот дало више од 3.000 бораца, а њих око 4.000 било рањено. 

Амбасадор Чепурин је такође истакао да је данас победила праведност, подсетивши да су два команданта Црвене армије већ имали своје улице у центру Београда, али да су из нејасних разлога ти називи укинути. Он је захвалио Граду Београду и племенитом српском народу јер су маршалу Толбухину и генералу Жданову вратили достојанство какво и заслужују. 

Чепурин је подсетио да је Црвена армија у тренутку ослобађања Београда, октобра 1944, целу операцију могла да заврши употребом атриљерије и авијације, без људских жртава, али да тада не би било сачувано историјско лице града, због чега се кренуло у копнену офанзииву са јединицама југословенских партизана. 

Он је изразио задовољство што су улице са именима Толбухина и Жданова смештене на Новом Београду, јер је тај део града настао после Другог светског рата и представља еру напретка и просперитета. 

Догађају је присуствовала и градска секретарка за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић.

Управа Београда

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти