Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Благодатни огањ стигао у Србију

У присуству великог броја верника, патријарх српски Иринеј свечано је у Храму Светог Саве преузео Благодатни огањ који је раније синоћ државно-црквена делегација пренела из Јерусалима у Београд.

Свечаном дочеку присуствовао је председник Србије Томислав Николић, саветник председника Оливер Антић, министар правде Никола Селаковић, амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф, уз постављену Гарду Војске Србије.

  Танјуг (Марко Ђоковић)
Танјуг (Марко Ђоковић)

 Пошто је преузео огањ, патријарх Иринеј је са председником Николићем у храму запалио свеће и фењере пламеном са Огња, који је свештенство затим изнело из Храма како би верници могли да од његовог пламена упале своје свеће.

 Танјуг (Драган Станковић)

Танјуг (Драган Станковић)
Након тога патријарх, Иринеј и председник Николић повели су литију око Храма уочи поноћне Ускршње литургије.

 Након церемоније предавања Светог огња и литије око храма, почела је и архијерејска Ускршња литургија, коју је служио патријарх Иринеј.

 Танјуг (Немања Јовановић)

Танјуг (Немања Јовановић)

 спред Храма Светог Саве у Београду бројни верници дочекали су нешто пре поноћи "Благодатни огањ".

Цео Светосавски плато на Врачару био је испуњен верницима и обасјан светлошћу свећа.

Огњем из Јерусалима свечано су упаљени свежњеви од по 33 свеће које су носили верници и које симболизују године Христовог живота. Након тога запаљена су кандила у храму.

 ...

 

Обред преношења Благодатног огња, који се сматра једним од највећих чуда у православљу, међу верницима почео је већ на аеродрому.

Ова светиња не стиже само до верника у Београду, већ и до цркава на Косову и осталих епархија Српске православне цркве.

Огањ је у Београд из Јерусалима пренет уз помоћ СПЦ у организацији транспорта пружила је Јерусалимска патријаршија и Руска православна црква.

 Танјуг (Немања Јовановић)

Танјуг (Немања Јовановић)

 Делегацију СПЦ у Јерусалиму предводио је епископ славонски Јован, док је државу представљао помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Душан Јововић.

Огањ, који називају и највећим чудом у Јерусалиму, појављује се сваке године уочи Ускрса, приликом молитве патријарха јерусалимског и све Палестине Теофила, у цркви Христовог Васкрсења.

Увек се наглашава да се пламен пали сам од себе, односно да га не пали патријарх.

За православне хришћане силазак Благодатног огња, који се са снопова свећа које држи у рукама јерусалимски патријарх преноси верницима, потврда је истинитости Христовог васкрсења.

Извор - RTV

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти