Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Богатства Јакутије на српској земљи

13. јун 2017. Катарина Лане
Русија је ових дана прославила државни празник, а једна од најзагонетнијих северних руских република Јакутија прославила је Исиах, празник обнављања природе и доласка лета. Први пут се овај празник обележио на српској земљи, у Руском дому у Београду, где је присуствовала дописница „Руске речи“ Катарина Лане.
Yakuts
Илустрација: Руски дом у Београду

Делегација Републике Саха (Јакутија) допутовала је са колекцијом слика јакутских уметника које су изложене под заједничким називом „Сибирски номадски свитак“, са документарним филмом „24 снега“ и фолклорним колективима који су извели традиционалну музику на народном инструменту хомус.

Јакути су одувек исцељивали помоћу хомуса. И у савременом свету хомусна музика прати човека свуда, у породици, на великим и малим празницима, на одмору.

Народне традиције се чувају и преносе са колена на колено. Сурова северна природа зближава људе, јер усамљен човек тешко може да преживи у тундри.

 

 
 
 
 

Исиах је породични празник радости. На тај дан се од виших сила тражи заштита и треба им захвалити на помоћи. Помажу и амајлије од коњске длаке, јер коњ је за Јакуте света животиња. Црне коњске длаке терају зле силе, а беле привлаче добре. Коњ је такође симбол богатства и топлине. А коњско млеко кумис национално јакутско пиће.

Јакутија је такође позната по дијамантима, а у Руском дому је поносно представљена колекција накита „Џесегеј“ јакутске дизајнерке Саргалани Барахове-Ими. Накит је направљен од сребра, коњске длаке и камења. Колекција је проглашена за најбољу на међународном фестивалу Estet Fashion Week 2017. у Москви.  

 

 
 
 
Јакутија има шта да понуди Србији у оквиру међународне сарадње. То је скоро неистражена туристичка дестинација са огромним потенцијалом. Регион се активно развија, а Срби су у њему на добром гласу као градитељи медицинског центра, универзитета и хотела „Поларна звезда“ у Јакутску.

Преузето је са https://ruskarec.ru

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти