Србе и Русе везује словенска крв и једнородна православна вера, и наша је обавеза да је чувамо и негујемо да би је могли преносити нашој деци и будућим покољењима.

Володин у Храму Светог Саве — фото Лола Ђорђевић

Председник Руске думе Вјачеслав Володин се током јучерашње посете Србији састао са српским патријархом Иринејем који је Володина замолио да председнику Русије Владимиру Путину пренесе захвалност за све што је Русија урадила за Србију.

фото СПЦ

Патријарх Иринеј је подсетио да је током читаве историје Русија помагала Србији и навео пример када је руски цар поставио ултиматум савезницима 1915. да помогне српској војсци или ће закључити сепаратни мир са Немачком.

„Често кажу западњаци: ’Зашто сте толико везани за Русију‘, а ја их питам: ’А за кога ћемо?! За вас који сте нам нанели толико невоља и патњи иако смо били савезници?‘“, рекао је патријарх.

Иринеј је додао да Руси макар нису одмагали Србији, ако некад нису могли да јој помогну.

Володин испред Храма Светог Саве- Фото Лола Ђорђевић

Патријарх је поновио да Србе и Русе везује словенска крв и православна вера.

„Србе је још Св. Сава упутио на пут блискости са Русијом. У наше време изградња Храма Светог Саве је једна од ствари која нас повезује с руским народом, јер је руска држава прихватила да нам помогне у украшавању овог објекта. Надам се да ће Храм бити симбол наше вере не само за Србе, већ за све православце“, рекао је патријарх.

Патријар је испричао и како је су Руси почели помагати изградњу храма.

„Када је Путин последњи пут био у Београду и посетио храм, упитао је: ’Ко ће ово да заврши?‘ Одговорио сам: ’Завршићемо уз Божју помоћ, допринос нашег народа и Вашу помоћ‘, а он је узвратио: ’Будет!‘“, испричао је патријарх и додао да се нада да ће то бити наше заједничко дело које приносимо Богу и времену.

Володин испред Храма Светог Саве-фото Лола Ђорђевић

Володин се захвалио на гостопримству и срдачним речима поглавара СПЦ, рекавши да у историји односа наша два народа постоји само пријатељство и узајамна помоћ.

„Имамо исту веру и надамо се да ће учинити све да би она постојала и даље и да је наша деца преносе својој деци“, рекао је Володин.

СПЦ/News Front

приредила Лола Ђорђевић