Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је у друштву руског амбасадора Чепурина обишао Истраживачки центар Петница, рекао је да су огромне могућности сарадње Србије и Русије у области науке. Очекује да ће ученици, полазници програма Петнице догодине бити у прилици да обиђу пет најмодернијих и најквалитетнијих научно-истраживачких центара света. Такође, да ће предавачи из тих центара доћи у ИС Петницу.

Остварена је сарадња са руским агенцијама Роскосмос, Рос-нано и Рос-атом – рекао је Поповић. - Сва ова знања потребна су физичарима и хемичарима који ће, кад заврше школовање, знање користити у корист привреде и Србије и Русије. Србија треба да искористи сва знања и искуства која може да добије од Русије.

 

Преузето је са www.novosti.rs

 

Чепурин и Поповић у Ваљеву: „Петница“ је мост за научну сарадњу Србије и Русије

 
  

Петнички полазници следеће године ће обићи пет најмодернијих и најквалитетнијих научно-истраживачких центара света, најавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је са амбасадором Русије Александром Чепурином посетио Истраживачку станицу „Петница“ код Ваљева.
Министар је поручио да ће бити остварена сарадња са руским агенцијама „Роскосмос“, „Рос-нано“ и „Рос-атом“.

– Сва ова знања су потребна физичарима и хемичарима који ће, кад заврше образовање, користити своје знање у корист привреде и Србије и Русије. Могућности сарадње Србије и Русије у науци су огромне. Србија треба да искористи сва знања и искуства која може да добије од Русије – казао је Поповић.

Он је са Чепурином обишао петничке лабораторије за хемију, физику, биологију, археологију и геологију, које су опремљене по најмодернијим стандардима за образовне институције.

– Врло је важно да свака земља има развијену сопствену науку. На тај начин она може да се носи са изазовима данашњице. Али је за научнике веома важно да њихова постигнућа буду таква да мењају цео свет – рекао је амбасадор Чепурин.

Ministar Popović i ambasador Čepurin u poseti "Petnici"

Руски амбассадор се сложио се министром Поповићем да је сарадња две земље у области науке неопходна, рекавши да „и Срби и Руси имају историју великих достигнућа у хемији и физици“.

Истраживачка станице „Петница“ од 1982. године организује образовне програме за мотивисане и заинтересоване ученике и студенте у области астрономије, физике, електронике, рачунарства, математике, биологије, екологије, хемије, геологије, медицине, лингвистике, историје, психологије, антропологије, социологије, археологије и дизајна.

Кроз програме станице, која ове године обележава 35 година рада, до сада је прошло 50.000 учесника.

Блиц

 

Александар Чепурин, Ненад Поповић и Вигор Мајић обилазе центар у Петници

Млади српски научници заједно са Русима истражују космос

© Tanjug/ Сава Радовановић
 04.08.2017

Студенти и ђаци из научно-истраживачког центра Петница, могли би следеће године да посете пет сличних центара у Русији, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, истичући да су могућности сарадње Србије и Русије у науци огромне.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Чепурином
МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Шарчевић и Чепурин: Наука у фокусу сарадње Србије и Русије

Поповић је у друштву руског амбасадора Александра Чепурина обишао Научно-истраживачки центар Петница, а новинарима је након обиласка рекао да је са Чепурином договорена и конкретна сарадња.

„Можемо да очекујемо да ће ученици и ђаци из Петнице следеће године обићи пет најмодернијих и најквалитетнијих научно-истраживачких центара света, али и да ће њихови предавачи доћи у Петницу да поделе знање“, најавио је Поповић.

Он је рекао и да ће бити остварена сарадња са руским агенцијама „Роскосмос“, „Роснано“ и „Росатом“.

„Сва ова знања су потребна физичарима и хемичарима, који ће, кад заврше образовање, користити своје знање у корист привреде и Србије и Русије“, поручио је министар за иновације и технолошки развој.

Чепурин и Поповић обилазе Петницу
© TANJUG/ САВА РАДОВАНОВИЋ
Чепурин и Поповић обилазе Петницу

Поповић је изразио посебну захвалност руском амбасадору што се позиву да обиђе Петницу одазвао у најкраћем року.

„Могућности сарадње Србије и Русије у науци су огромне. Србија треба да искористи сва знања и искуства која може да добије од Русије“, каже Поповић.

Амбасадор Русије Александар Чепурин сагласио се са Поповићем да је сарадња две земље у области науке неопходна, рекавши да и Срби и Руси имају историју великих достигнућа у хемији и физици.

„Србија и Русија могу да раде заједно и на пољу науке, јер када радимо заједно, то увек буде одлично“, поручио је Чепурин.

На питање новинара да ли је дошао у посету Петници зато што је то урадио и његов амерички колега, Чепурин се насмејао и кратко одговорио да о томе ништа не зна.

„О томе апсолутно ништа не знам, ми не радимо тако“, рекао је руски амбасадор.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

 

ПОПОВИЋ: САРАДЊА СА РУСИЈОМ У ОБЛАСТИ НАУКЕ И ИНОВАЦИЈА

4. августа 2017.

„За Србију је корисно да се у развоју науке и иновација у будућности ослања и на знања из Русије“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој, који је данас заједно са амбасадором Русије у Србији, Александром Чепурином, посетио Истраживачку станицу Петница.

Поповић је истакао да постоје огромни потенцијали за сарадњу српских и руских научно-истраживачких института и универзитета, као и иновационих центара при универзитетима.

„Посебно велики простор за размену знања видимо у областима физике, информационих технологија, нанотехнологија, космичких технологија, медицини, одбрамбеној индустрији“, навео је Поповић.

Он је нагласио да је развој иновација и високих технологија у овим областима важно за подизање конкурентности привреде Србије.

„Договорили смо конкретну сарадњу Петнице и истаживачких и образовних центара у Русији. Очекујем да већ у следећих годину дана значајно повећамо обим размене ученика и наставног кадра из Србије и Русије у циљу заједничког рада на научним и иновативним пројектима“, рекао је министар Поповић.

Амбасадор Чепурин је после обиласка Петнице истакао да је „импресиониран оним што је видео“.

„Развој фундаменталних истраживања и улагање у иновације и науку, предуслови су за економски напредак једне државе“, истакао је Чепурин.

Он је изразио очекивање да ће сарадња Србије и Русије у науци у наредном периоду бити још интензивнија и успешнија. „Надам се да ће Србија и Русија наставити да заједнички развијају своје научне потенцијале, јер када нешто радимо заједно, то радимо врло успешно“, рекао је Чепурин.