Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Чепурин: Русија против уцењивања Србије

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин поручио је данас да је Русија против двоструких аршина и уцена које из ЕУ стижу Србији.



„Поштујемо избалансирану мирољубиву политику Београда у региону и залажемо се за поштовање резолуције 1244. Против смо двоструких аршина и уцена“, рекао је Чепурин на округлом столу Центра за развој међународне сарадње под називом „Србија, НАТО, Русија — шта је српски интерес“.

Он је нагласио да Русија никада није билa против приступања Србије ЕУ, али да је против уцена које од ЕУ долазе Србији.

Чепурин је такође подсетио да је НАТО нанео ненадокнадиву штету Србији, истакавши да би Алијанса „ту штету требало да надокнади а не да уцењује Србију“.

Лавров у децембру у Србији

Чепурин је такође рекао да је на снази позив премијеру Русије Дмитрију Медведеву да посети Србију, истакавши да је председник руске владе успоставио добре личне односе са српским колегом Александром Вучићем.

Конкретaн датум посете није никад одређен, навео је  Чепурин и додао да је датум који се појављивао у медијима „неко измислио“.

Чепурин је подсетио да су премијери Србије и Русије, Александар Вучић и Дмитриј Медведев, пре годину дана разговарали у Москви, а да ће тема њиховог састанка у Србији обухватити широк спектар питања, највише економских. 

Према речима амбасадора, у наредна два месеца следи читав низ билатералних састанака руских и српских званичника: стиже важна делегација на челу са секретаром Савета безбедности Николајем Патрушевом, а почетком новембра биће одржан састанак међувладиног комитета.

„Сви ови састанци требало би да обезбеде основу за развој сарадње и да обезбеде основу за долазак премијера“, објаснио је Чепурин.

Он је потврдио и да у првој половини децембра у посету Србији долази шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

У Србију већ стигло 20 руских пилота

Говорећи о предстојећим заједничким војним вежбама српске и руске војске, Чепурин је рекао да почињу вежбе „БАРС“ и да је у Србију већ стигло 20 пилота.

Од 3. до 15. новембра биће одржана вежба „Словенско братство“ и доћи ће неколико стотина руских стручњака, рекао је амбасадор, додајући да су на вежбе позвани сви заинтересовани и да их нико не скрива. „Војно-техничка сарадња Србије и Русије је све живља. Залажемо се за бољу војно-техничку сарадњу са Србијом јер то помаже стабилност у региону“, истакао је руски дипломата.

НАТО нестаје као мехур

„Последњих година свет се радикално мења и многи на те промене гледају с надом. Данас је сасвим јасно да се рађа мултиполаран свет. Чуо сам израз који сликовито приказује ситуацију. Аутор каже да НАТО нестаје као мехур док Русија расте као птица феникс. Русија је спремна да сарађује са свима на равноправним основама, не на основу америчког него међународног права. Објективно говорећи, за то је заинтересована већина земаља“, рекао је Чепурин.

Он је оценио да се САД преко НАТО-а труде да сачувају и одрже превласт у свету, као и да одрже превласт над ЕУ. Ако погледамо уназад, подсећа Чепурин, Русија је предлагала такав безбедносни систем који би био заснован на равноправним основама, за шта би пре свега требало да буде заинтересован Запад. Међутим, додао је Чепурин, НАТО је у једном броју земаља покушао да инсталира своје режиме али тиме хаос није окончан, а са друге стране, НАТО се приближио Русији и у чланство примио и низ земаља из источне Европе.

„Реално, земље које су ушле у НАТО нашле су се на нишану руских снага у евентуалном узвратном удару. НАТО је постао синоним за несрећу јер где год дођу они је призивају“, навео је амбасадор.

Како је нагласио, што се тиче Русије, она нема жељу за доминацијом, нити жељу да намеће своје ставове и своја економска и политичка правила.

Конфронтација ником не одговара Александар Чепурин се осврнуо и на односе Русије, САД и ЕУ, оцењујући да ће се они пре или касније вратити у нормалу.

„Конфронтација никоме не одговара. Морамо да се трудимо да тежимо обезбеђењу равноправности преко сарадње, а не преко конфронтације“, поручио је амбасадор.

Говорећи о економији, он је рекао да Русија доживљава период економских промена и стратегије економског развоја и да би било добро да се ова стратегија поклопи са сарадњом са Србијом. У том светлу, подсетио је и да ће председник Србије Томислав Николић ове недеље боравити у Санкт Петербургу, где ће отворити почасни конзулат Србије. Према Чепуриновим речима, Русија се све више окреће истоку, а „и нама и Србији важно је да развијамо азијски вектор сарадње јер тамо данас лежи локомотива развоја“.

Спутник

Aмбасадор Русиjе у Београду Aлександар Чепурин изjавио jе данас да Русиjа поштуjе избалансирану политику Србиjе, наjавио jе наставак сарадње и долазак министра иностраних послова те земље Сергеjа Лаврова у децембру.

Aмбасадор Русиjе у Београду Aлександар Чепурин изjавио jе данас да Русиjа поштуjе избалансирану политику Србиjе, наjавио jе наставак сарадње и долазак министра иностраних послова те земље Сергеjа Лаврова у децембру.

Чепурин jе наjавио и долазак, како jе рекао, важне руске делегациjе на челу са секретаром Савета безбедности Русиjе Николаjем Петрушовим.

Говорећи о посети премиjера Русиjе Дмитриjа Mедведева, коjа jе наjављивана у медиjима, Чепурин jе обjаснио да до сада нису утврђивани конкретни датуми његовог доласка у Србиjу и да jе датум "неко измислио", а да су предстоjеће посете прирпрема за његов долазак.

Чепурин jе подсетио да су премиjери Србиjе и Русиjе, Aлександар Вучић и Дмитриj Mедведев, пре годину дана разговарали у Mоскви, а да ће тема њиховог састанка у Србиjи обухватити широк спектар питања, наjвише економских.

Tакође, истакао jе да ће се наставити воjно-техничка сарадња и да ће у октобру и новембру бити изведене две заjедничке вежбе.

Чепурин jе у том смислу рекао да jе 20 руских пилота коjи ће заjедно са српским колегама извести вежбу "Барс" већ стигло у Србиjу, те да ће од 3. до 15. новембра бити одржана вежба "Словенско братство" чиjи циљ реаговање у ванредним ситуациjама.

"Tо су вежбе коjе нико од никога не сакрива", истакао jе амбасадор.

У односима Србиjе и Русиjе jе све нормално, рекао jе Чепурин, додаjући да ће председник Србиjе Tомислав Николић од 12 до 14. октобра боравити у Санкт Петербругу где се отвара почасни козулат Србиjе.

Према његовим речима, Русиjа жели да очува добре односе са Србиjом и не противи се намерама Србиjе да се прикључи Eвропскоj униjи.

Чепурин jе истакао да jе Русиjа спремна да сарађуjе са свима, али не по америчком већ по међународном праву и не по двоструким већ истим аршинима, приметивши да ће "Aмерика да се издува као мехур, а да ће се Русиjа издићи као птица феникс из пепела".

Иначе, на округлом столу "Србиjа, Нато, Русиjа - шта jе српски интерес?" Чепурин jе позвао НATO да очисти мине и да не спонзорише Kосово.

"Русиjа се сада бави уклањањем мина, експлозиjа и то jе прилично велики новац", рекао jе Чепурин.

Танјуг

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин најавио је да ће министар спољних послова те земље Сергеј Лавров у првој половини децембра посетити Србију, а да се на припреми посете руског премијера Дмитрија Медведева "ради у пуном капацитету".

Чепурин је рекао да посета Медведева није одложена јер датум није ни био утврђен.

Конкретан датум посете није утврђиван. То је неко измишљао и нико ништа не одлаже, а ради се на припреми посете у пуном капацитету", рекао је Чепурин у Београду на скупу "Србија, НАТО, Русија – шта је српски интерес!".

Медији су раније писали да би Медведев требало да посети Србију у октобру.

Чепурин је подсетио да су премијери Србије и Русије, Александар Вучић и Дмитриј Медведев, пре око годину дана разговарали у Москви, а да ће тема њиховог састанка у Србији обухватити широк спектар питања, пре свега везаних за економију.

Рекао је и да се наставља војна и војнотехничка сарадња и да ће у октобру и новембру бити изведене две заједничке вежбе.

Према његовим речима, 20 руских пилота који ће заједно са српским колегама извести вежбу "Барс" већ је стигло у Србију.

Чепурин је навео и да ће од 3. до 15. новембра бити одржана вежба "Словенско братство", чији је циљ увежбавање реаговања у ванредним ситуацијама и заштита становништва.

Навео је да ће у тој вежби учествовати и око 100 представника руске стране, а да ће бити позвани и сви војни изасланици који су у Србији.

"То су вежбе које нико ни од кога не сакрива", рекао је Чепурин.

"Русија ће се издићи као феникс из пепела"

У односима Србије и Русије је све нормално, рекао је Чепурин, додајући да ће председник Србије Томислав Николић од 12 до 14. октобра боравити у Санкт Петербругу где се отвара почасни козулат Србије.

Према његовим речима, Русија жели да очува добре односе са Србијом и не противи се намерама Србије да се прикључи Европској унији.

Чепурин је истакао да је Русија спремна да сарађује са свима, али не по америчком већ по међународном праву и не по двоструким већ истим аршинима.

Приметио је да ће "Америка да се издува као мехур, а да ће се Русија издићи као птица феникс из пепела".

Чепурин је на округлом столу Чепурин је позвао НАТО да очисти мине и да не спонзорише Косово.

"Русија се сада бави уклањањем мина, експлозија и то је прилично велики новац", рекао је Чепурин.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти