Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Чепурин: Сценарији „контролисаног хаоса“ опасни за Балкан

30.08.2016 Милош Ћурчин

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин поручио је данас да Русија сматра исправним и подржава напоре српског руководства који имају за циљ да ситуација у региону остане под контролом и да се врати у нормалне оквире.

Коментаришући за Спутњик упозорење премијера Александра Вучића да је озбиљно угрожен мир у региону, које је изнео на јучерашњем састанку са амбасадорима 64 земље, Чепурин је рекао да балканска регија пролази кроз период  искушења и суочава се са озбиљним изазовима из угла очувања стабилности и безбедности.

„Уочавају се одређене сличности са оним што се дешавало током последњих година у другим деловима света — у Северној Африци, на Блиском истоку и у Украјини, где су предузети покушаји остваривања сценарија у духу ’контролисаног хаоса‘. Последице су најужасније. То је јако опасно и за Балкан“, оценио је руски амбасадор.

Чепурин је додао да изазива забринутост и коришћење метода које се, како је приметио, не могу назвати цивилизованим.  „У те методе сврставамо поигравање са националистичким екстремизмом, покушаје рехабилитације ратних злочинаца и нациста, који су активно подржавали Хитлера и који су починили стравичне злочине“, рекао је дипломата и подсетио да је победа над фашизмом ударила темељ модерне Европе и њеног просперитета.

Руски амбасадор очекује тим поводом реакцију међународних организација и структура, јер, како је навео, често чујемо од њихових представника да су привржени темељним вредностима и стандардима људских права. „Сада је право време да се покаже да то нису празне речи, да се предузму конкретни кораци како би се савладала ескалација националистичке реторике, која изазива опасно дизање тензија у региону“, поручио је Чепурин.

На молбу да прокоментарише наводе појединих медија да су руске безбедносне службе наводно дошле до информација да Хрватска спрема „Олују 2“ руски амбасадор је кратко одговорио: „Ништа ми није познато о томе“.

Преузето је са: http://rs.sputniknews.com

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти