Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Учешће руске делегације на Међународном сајму туризма

Чепурин: Све је више Руса у Србији и Срба у Русији

 
© Sputnik/ Александар Милачић
 
 
Никола Јоксимовић

Русија се ове године први пут, као земља-партнер, предстаља на свом штанду у оквиру 39. Међународног сајма туризма, који је данас свечано отворен и трајаће до 26. фебруара.

На сајму ће бити представљено неколико руских области — Астраханска, Калушка, Владимирска, Вологодска, Московска, Јарославска и Република Коми, са циљем успостављања веза са професионалним туристичким организацијама и упознавања са новим туристичким производима који могу да допринесу и већој туристичкој посети Русији.

Отварајући штанд, руски амбасадор Александар Чепурин рекао је да су да последњих година позитивне тенденције везане за путовања Срба у Русију и обратно.

„Око 50.000 руских туриста посети Србију, и исто толико Срба Русију. Срби долазе и из економских разлога. То исто важи и за Русе који посећују Србију“, рекао је руски амбасадор.

Он је додао да је интересантна чињеница да су Руси све више заинтересовани за бањски туризам, оцењујући да је данас много више оних који желе да посећују манастире и бање, што је, како је рекао, корисно за обе земље.

Чепурин је истакао и да Руси више нису само заинтересовани да иду на море, подсећајући да су се њихове могућности последњих година радикално промениле.

„У последњих десет година Русија се веома променила и смислу атрактивности и привлачности. Све више туриста долази у Москву и Санкт Петербург, а веома су атрактивни и Сочи и Крим. Мислим да је то добра тенденција и да је потребно што више интелектуалне размене“, оценио је руски дипломата.

Велика пажња на руском штанду биће посвећена еколошком, етнографском, арктичком, културно-образованом, ходочасном и дечјем туризму, а припремају се и промоције туристичких маршрута и догађаја „Сребрена огрлица Русије“, „Русија — родно место астрономије“, а биће обележено и пола века „Златног прстена“.

Посетиоцима Сајма руски излагачи понудиће рекламне материјале на српском језику, а на самом штанду биће приказани филмски записи о разноврсним дестинацијама и неограниченим туристичким могућностима Русије.

Првог дана представницима туристичке индустрије из других земаља руски излагачи нуде учешће на бројним презентацијама и тематским округлим столовима.

Штанд Русије налази се у Хали 1 Беогрдског сајма.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Међународни сајам туризма: Региони Русије у срцу Београда

 

Катарина Лане
 
На 39. међународном сајму туризма у Београду први пут се појавио руски штанд. Дописница портала "Руска реч" Катарина Лане посетила је сајам да види какво изненађење су руски региони препремили Србима.
 
Русија је стари српски партнер у области туризма. Илустрација: Катарина Лане

Свечаном отварању сајма присуствовао је и српски премијер Александар Вучић. Он је истакао да је Русија стари српски партнер у области туризма. Србија се, по његовим речима, такође труди да шири и развија своје могућности за привлачење руских туриста.

Александар Чепурин и Александар Вучић. Илустрација: Катарина Лане. Александар Чепурин и Александар Вучић. Илустрација: Катарина Лане.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који је такође присуствовао отварању, са великом топлином је упоредио главне градове двеју држава: „Москва је лепотица, а Београд је лепотан!“ Он је такође изразио наду да ће руски региони, присутни на изложби, наћи у Србији партнере: „То је читав низ региона који имају неописиве природне и културне лепоте. Људи ће почети боље да се упознају и то ће бити корисно за наше билатералне односе“.

Александар Чепурин. Илустрација: Катарина Лане

Александар Чепурин. Илустрација: Катарина Лане

Привлачни су и руски региони, а не само престонице

Срби најчешће путују у Москву, Санкт Петербург и Сочи. Међутим, постоје и други региони Русије који су исто толико привлачни за одмор. Вологодска, Астрахањска, Калушка, Јарославска, Владимирска и Московска област, као и република Коми, представиле су своје туристичке могућности у Београду. И поред тога што се поједине области граниче једна са другом и рекло би се да морају бити сличне, свака од њих може да изненади чак и искусног туристу. То су потврдили и посетиоци изложбе.

Илустрација: Катарина Лане

Илустрација: Катарина Лане

„Овде су представљене ретке, необичне дестинације. Врло занимљиво. Русија је велика!“, рекао је Стеван Картаровић, стручњак за физику и хемију. „Ја бих хтео да посетим Владивосток и Камчатку. Путовање Волгом је занимљиво, пуно мојих пријатеља је било на њему и задовољни су. Ја сам био у Москви, али у прошлом миленијуму, и сада сам овде застао да видим шта се нуди и евентуално да одлучим где да одем“.

Олга Дабић, економски техничар из Београда, каже да би хтела да посети Сибир: „Мене интересује Сибир. Иако је далеко, баш ме занима. Знам да је тамо сигурно хладније и можда бих волела да одем у неком месецу кад није тако велика зима, и да обиђем ту област“.

Илустрација: Катарина Лане

Илустрација: Катарина Лане

Вологодска област – постојбина Деда Мраза

Сваке Нове године хиљаде дечијих писама стижу у Велики Устјуг, градић где живи Деда Мраз. Њему се може отићи и у госте и успут уживати у зимским лепотама Руског Севера. Овде се брижљиво чувају и развијају традиције израде чипке. Мајстори осмишљавају нове шаре надахнути снежним вологодским пејзажима.

 

Јарославска област – бајковито царство

Каквих све музеја има у Јарославској области! Ту је и једини музеј мишева у свету у граду Мишкину, музеј пегли, музеј чајника и музеј ваљенки. А у Переславском рејону на обали Плешчејевог језера налази се чаробни плави камен који према легенди испуњава жеље.

Поглед из ваздуха на древни Јарослављ​

 

Астрахањска област – „издалека дуго тече река Волга“

У овом региону је лети врућина +40 степени! Ту расту лубенице и укусни астрахањски парадајз који је чувен у целој Русији. Величанствена Волга запљускује ту плодну земљу. Астрахањска област је права „мека“ за риболовце. Штука, сом и шаран могу се пецати током целе године! Чувеној астрахањској вобли (Rutilus caspicus) чак је посвећен фестивал и постављен јој је споменик у Астрахању.

Трговински представник РФ у Србији Андреј Хрипунов на отварању изложбе је рекао: „Српске колеге се чуде и кажу да је Астрахањ далеко. Није далеко! Од Москве до Астрахања авионом се стиже брже него аутобусом од Београда до Копаоника. Не треба се плашити. У Русији се све чини да гостима и туристима буде удобно“.

 

 

Владимирска област – кристална душа Русије

Овај регион је чувен по својој древној архитектури. „Имамо десет споменика који су под заштитом Унеска“, каже Сергеј Ловковски, главни експерт Комитета за туризам у администрацији Владимирске области. „Храм Покрова на Нерли је споменик из 12. века. То је бисер Златног прстена Русије, Успенска и Дмитриевска црква у граду Владимиру су подигнуте од белог камена и такође потичу из 12. века. То је веома лепо. У Суздаљу се у неких 10 километара територије града у историјском делу налази 6 манастира и 30 храмова. А у граду Гус-Хрустални већ неколико векова се гаји традиција производње кристала и стакла. Наше посуђе је чувено у целом свету!

Шест разлога за путовање по Златном прстену Русије

 

Калушка област – одавде се види космос!

У Калуги је живео и радио чувени научник и оснивач теоријске космонаутике Константин Циолковски. Због тога у Калушкој области постоји тако много знаменитости везаних за космичку тематику.

„Ми имамо први и највећи у свету музеј историје космонаутике ’Циолковски’. У њему је огромна експозиција са ракетом-носачем ’Восток’, верном копијом ракете у којој је 1961. године Јуриј Алексејевич Гагарин летео у космос“, прича Данил Кузњецов, директор Туристичко-инфор мационог центра ’Калушки крај’. „А ту су и чувене глинене димковске играчке, и оне се праве код нас у Калушкој области“.

Пет визија Циолковског

 

Република Коми – топло срце суровог подручја

Ирина Борисова. Илустрација: Катарина Лане

Ирина Борисова. Илустрација: Катарина Лане

Коми је назив који Србима углавном није позат. „Српски туристи не познају наш регион“, каже Ирина Борисова, начелница Одељења за развој угрофинског етно-парка и туристичко-инфор мационог центра Републике Коми. „Ја сам данас свима причала где се ми налазимо и како се до нас стиже. Код нас су Уралске планине и брзе планинске реке по којима се може сплаварити, гаје се лососи и ирваси. Можете доћи и неко време провести у породици одгајивача ирваса, живети са њима на Северу, пробати месо ирваса осушено на ваздуху, скупљати морошку (северну врсту дивље малине), кљукву (врсту бруснице) и боровницу. А наша национална кухиња је веома једноставна и природна“.

 

39. међународни сајам туризма у Београду трајао је до 26. фебруара.

 

 
 
Илустрације: Катарина Лане

 Преузето је са http://ruskarec.ru

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти