Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је да су проблеми са гласањем у иностранству забележени само у Украјини, где екстремисти не дозвољавају грађанима да приђу амбасадама, и у Великој Британији где је створена психолошка атмосфера у којој је немогуће гласати, док у Србији влада сасвим нормална атмосфера. Захвалио се медијима у Србији на добром информисању, влади и МУП-у Србије који обезбеђује нормалан ток гласања.

«За почетак бих да се захвалим грађанима Русије који су данас дошли да гласају у оволиком броју. Код нас је регистровано око 1800 људи који имају право гласа. На прошлим председничким изборима код нас је гласало 523 човека. Данас, до 12 часова, гласало је 340 људи и као што видите још много њих чека да гласа. Отворена су још два места за гласање, у Нишу и у Новом Саду. По закону смо ограничени на 15 чланова бирачког одбора, за сваким регистрационим столом мора да буде по један члан и зато је ограничен пропусност, а део људи је већ у Новом Саду и Нишу. Разговарао сам са људима које се налазе овде и они су спремни да чекају. 1500 људи имају право гласа у Београду, 200 у Новом Саду и 150 у Нишу.

 

Много руских грађана живе ван граница РФ и гласање за председника се одржава у целом свету, практично у свим амбасадама. Погледао сам последње вести и видео да је и Жерар Депардје, који је такође грађанин РФ, гласао у амбасади у Паризу и на питање новинара с каквим осећањима гласа одговорио да гласа са осећањем патриотизма и љубави према Русији. Специфичност Русије је у томе што њено становништво чини 146 милона људи, а 110 има право гласа. Први пут на изборима за председника РФ гласају и грађани Крима и Севастопоља. Још једна специфичност је та што Руска Федерац

ија има 11 часовних зона па ће се тако у Калињинграду гласање завршити у 19ч по београдском времену. Тада ћемо имати прве резултате излазности и прогнозе. На Далеком Истоку и у Сибиру је излазност много већа него 2016. и 2012.

На крају свог излагања бих да се захвалим медијима у републици Србији јер захваљујући вашем информисању је данас оволико људи дошло на гласање. У иностраству имамо проблем једино у две земље. Једна од њих је Украјина у којој екстремисти не пуштају људе да гласају, а друга Велика Британија у којој је створена таква психолошка атмосфера у којој је немогуће гласати. А у Србији влада сасвим исправна атмосфера приликом гласања. Хвала властима у Србији, министарству унутрашњих послова у Србији што обезбеђују нормалан процес гласања. И додао бих још да је у Русији ове године огромни број међународних посматрача, организација и представника који прате изборни процес, а међу њима су и српски посланици.»

 

Излазност у Србији је висока и још много људи чека у реду да гласа.

Преузето је са https://srb.news-front.info