Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Чижов: Изградња Јужног тока без обзира на све

Србија треба да се држи билатералног споразума са Русијо о "Јужном току", рекао је руски амбасадор при ЕУ Владимир Чижов. Изградња гасовода наставиће се "без обзира на све", додао је Чижов.

Руски амбасадор при Европској унији Владимир Чижов изјавио је да би Србија требало да се придржава билатералног споразума са Русијом о "Јужном току" без обзира на примедбе које стижу из ЕУ и да ће се изградња гасовода наставити "без обзира на све".

"Србија треба да се држи међувладиног споразума", рекао је Чизов дописнику Тањуга након дискусије о односима ЕУ-Русија у организацији Центра за европску политику у Бриселу.

Чижов је на панелу поменуо спор око "Јужног тока" као једну од тачака око којих су се интереси Москве и Брисела сукобили након што је Европска комисија закључила да су споразуми које је Русија закључила са шест земаља чланица ЕУ и Србијом нису у складу са европским прописима.

Руски амбасадор је рекао да је став Москве да европски прописи, формулисани у оквиру такозваног Трећег енергетског пакета, не могу бити једино мерило за утврђивање регуларности гасовода.

"Јужни ток почиње у Русији, прелази преко Црног Мора које није ни под чијом јурисдикцијом, а затим кроз низ земаља од којих једна, а то је Србија, није чланица ЕУ", указао је он.

"Можда би Трећи енергетски пакет требало ускладити са билатералним споразумима са овим земљама, а не обратно" изјавио је Чизов, истакавшси да обустављање изградње Јужног тока "не долази у обзир".

Руски амбасадор је рекао да Москва жељно очекује почетак преговора са ЕУ на ову тему, подсетивши да ће европски комесар за енергетику Гинтер Етингер крајем ове недеље посетити Москву, а да ће се о "Јужном току" разговарати и приликом сусрета председника Владимира Путина са председником ЕК Жосе Мануел Барозом у Бриселу 28. јануара.

Шест чланица ЕУ укључених у "Јужни ток" је крајем прошле године овластио Етингера да у њихово име преговара са Москвом о усклађивању билатералних споразума о Јужном току са Трећим Енергетским пакетом.

Овај пакет би у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању 2015. године требало да ступи на снагу и у Србији.

Европски комесар Етингер је у ранијој изјави за Тањуг рекао да ће Србија у будућности морати да ревидира билатерални споразум са Русијом како би га ускладила са европским прописима.

Извор: РТС

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти