Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Чланак Александра Чепурина поводом Дана Русије 2017

Ауторски текст Амбасадора Русије Александра Васиљевича ЧЕПУРИНА

у дневном листу "Политика" поводом државног празника "Дан Русије"

 

Објављено је 12. јуна 2017. године, www.politika.rs

 

Наша љубав не познаје границе

Рођендан Русије се слави12. јуна. Данас руска државност навршава 1155 година. Њене извори сежу у 862 годину, када је у Новгороду створена прва руска држава. На северо-западу земље и данас блиста Велики Новгород, који је заједно са старим Кијевом постао прародитељ модерне Русије.

Руска Федерација, наследник Совјетског Савеза и Руског Царства успела је да се опорави од потреса 1990-х година и вратила је Русији историјски важну улогу у европским и светским пословима која јој припада.

Србија заузима посебно место међу спољнополитичким партнерима Русије. И није ствар само у историјском заједништву или културној блискости, где наша љубав нема граница. Реч је о томе да се последњих година руско-српски односи, подржавани редовним дијалогом на највишем нивоу, развијају динамично и налазе се, са моје тачке гледишта, на прагу даљих квалитативних промена у свом садржају, пре свега у економској сфери. Политичка основа за то је очигледна. Важан је позитиван развој привреда наших земаља и пажљиво подешавање механизама билатералних економских веза, инвестиција, кооперације.

Русија одлучно подржава територијалну целовитост Србије, сматрајући Косово и Метохију њеним неотуђивим делом, у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Ми тесно сарађујемо у вези с овим и другим изузетно важним питањима за Србију. Ову константу јасно одражава и динамичан развој војне и војнотехничке сарадње између Русије и Србије.

И уопште, када оцењујемо ко је пријатељ, а ко није, ко се залаже за стабилност региона, а ко је подрива, морамо пажљиво да анализирамо однос неке земље према територијалној целовитости Србије.

Када говоримо о неповредивости граница на Балкану, о стабилности региона, (а Русија је за то!), онда морамо да говоримо и о неповредивости граница Србије. У овим оквирима неопходно је и да се тражи компромис између Београда и Приштине.

На питање зашто је проблем Косово и Метохије толико важан  - одговорићу речима Винстона Черчила из времена Другог Светског рата: „Често ме питају, за шта се боримо. Могу да одговорим – кад престанемо да се боримо, тада ћете сазнати“.

Доследно се залажемо за даље проширење руско-српске сарадње, која се остварује искључиво на добробит наших земља и народа. Ми се не дружимо да бисмо се удруживали против некога. То је - принципијелна ствар.

Поновићу већ давно познату чињеницу. На опредељеност Србије за приступање ЕУ, у Москви се не гледа као на препреку за даље јачање билатералне сарадње. Важно је да и приступ са друге стране буде истоветан. Хајде да направимо од Србије место за сарадњу, развој и инвестиције.

За многе земље Србија би могла да служи као пример добре сарадње са Русијом. Русија је стабилно на трећем месту у спољној трговини Србије. У овом тренутку укупне руске инвестиције у Србију износе више од 4 милијарде америчких долара. То су реалне инвестиције. Ми бисмо желели да буде више улагања из Србије, укључујући и она повезана с интересима српских извозника у Русију.

Добре перспективе отвориће и даља либерализација међусобне трговине. На дневном реду је успостављање индустријске кооперације, заједничка производња високотехнолошке продукције у једној или неколико слободних економских зона Србије. Логично је да се одатле извози продукција на тржишта региона, ЕУ, Турске. Важно је да већ у најскорије време савладамо баријере на путу испоруке руског гаса у Србију после 2019. године.

Русија упорно ради на постизању високог и стабилног темпа раста економије. Довршава се програм реформи и развоја за период 2017-2025. године. Акцент ће бити, конкретно, на повећању несировинског извоза, формирању нових тачака раста, ширењу сарадње са другим земљама. Србија треба да постане добра тачка ослонца у овом делу Европе и искористи ту шансу за сопствени развој.  Без одрживог раста од 3 до 4 одсто, наше земље немају перспективу.

Сарадња може и мора да нам помогне да вратимо веру у бољу будућност, да изведе наше економије на нови ниво, помогне да достигнемо суштинско побољшање квалитета живота Руса и Срба.

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти