Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Дани духовне културе у Србији (Београд, 20.октобар - 10. новембар 2014. године)

Београд, 20. октобар - 10. новембар Руски дом (Улица краљице Наталије, 33)

 Братски односи између Русије и Србије заснивају се на међусобној љубави и поштовању. Кроз векове се показало да су ове две земље увек спремне на узајамну помоћ и подршку. Година 2014. је пуна званичних догађаја који потврђују сарадњу између две земље у различитим областима. Један од значајнијих догађаја  ове године је отварање споменика цару Николају II у знак захвалности српског народа за његово посредовање у Првом светском рату. На крају успешне године за односе између Русије и Србије, Министарство културе Руске Федерације припремило је за српску јавност замашан културни пројекат „Дани руске духовне културе“, у оквиру којих ће се одржати пет догађаја различитог жанра: концерт хора синодалног московског манастира, изложба дечјих цртежа, концерт хора дома сирочади за девојчице „Отрада“, концерт ансамбла народних игара „Козаци Русије“, конференција. Сви догађаји ће се одржати у Руском дому“ у Београду, који више од 80 година пружа своје гостопримство људима различитих националности, упознавајући их са богатством руске културе и науке.

Поводом 70-годишњице ослобођења Београда од фашизма 20. октобра у 19:00 часова одржаће се концерт Државног ансамбла народних игара „Козаци Русије“. Ансамбл, као и сви руски Козаци, води своје порекло са извора реке Дон. Могуће је, да је ово један од разлога за настанак њихове аутентичне уметности. Широки замах, ватрена природа која се огледа у њиховом плесу, јесте генетски дар предака. Концертни програм „Козаци Русије“ освојио не само руску, неко и европску публику. На пример, шкотски лист „Скотсмен“ гласно је изјавио: „Заборавите „Риверденс“. Може се рећи да је овај ансамбл најбољи на свету“.

            Од  27. октобра до 10. новембра у Галерији „Руског дома“ биће постављена изложба дечијих цртежа „Русија очима детета“, на којој ће бити изложени најбољи радови ученика уметничких школа Русије. Оригинално, искрено осећање домовине, насликано дечјом руком у акварелу и графици. Концепт изложбе не подразумева само један стил или жанр излагања, већ пружа могућност да се ужива у калеидоскопу дечијих осећања и схватања „у бојама“ завичаја. Дакле, теме и жанрови изложбе су неограничени: размишљања о историји свог народа, пејзажи домовине, слике мртве природе, па чак и илустрације омиљених књига. Визуелни садржај је лишен непотребне званичне компоненте, асоцијативно компоновање цртежа зависи од непосредне дечије логике.

Концерт московског синодалног хора ће се одржати 28. октобра у 19:00 сати у Великој сали Руског дома. Московски синодални хор је један од најстаријих професионалних хорова у Русији. Основан је у Москви 1721. године. Његова званична историја је прекинута  1919. након доласка бољшевика на власт. Срећом, хор наставља да преноси вокалну традицију, и 2009. године Московски синодални хор је званично објавио о свом препороду. На репертоару хора се налази не само хришћанска духовна музика, него и класична ремек-дела, а и занимљиве модерне композиције. Хор сарађује са најбољим руским оркестрима, активно учествује у фестивалима и међународним програмима. Потражња концерта Московског синодалног хора показује висок степен њиховог професионализма, креативности и  поштовања традиције.

            Концерти хора дома сирочади за девојчице „Отрада“ Манастира Свети Никола Черноостровски одржаће се 29. октобра у 16:00 и 30. октобра у 19:00 у Галерији Руског дома у Београду. Сиротиште за дјевојчице „Отрада“ у манастиру Светог Николе Черноостровског у  Калуги већ дуги низ година васпитава генерације девојчица, дајући им не само добро образовање и мирно детињство, већ и вечне породичне и моралне вредности. Полазећи од великог значаја свеобухватног развоја личности, руководство манастира и сиротишта организовали су хорску и плесну школу. Концерт ће бити прилика да се уверите у професионални однос деце и уметничких руководилаца према свом раду. Хор „Отрада“ је успешно обишао Русију и Европу, учествујући у презентацији руске културе. И, наравно, чисто по звучању и по садржају певање девојака не може оставити равнодушним ниједно срце. Концертни програм обухвата класична хорска дела, народне песме и композиције великих руских песника, које уздижу лепоту родних места, а исто тако и литургијске песме. Учесници хора својим дивним гласовима сликају бескрајно пространство руско и бесконачну лепоту руских поља и прекрасну строгост руских цркава.

Почетком новембра ће се одржати конференција посвећена 100-годишњици почетка Првог светског рата. Први светски рат, који је почео пре тачно 100 година, 28. јула, 1914.  био је највећа битка у историји. Однео је животе 10 милиона војника, 12 милиона цивила, а рањено је 55 милиона људи. Овај војни сукоб је уништио 4 легендарне Империје: руску, немачку, отоманску и аустро-угарску. Аустро-Угарска је 28 јула 1914. објавила рат Србији. Русија је пружила подршку Србији и почела мобилизацију. Регионални сукоб на Балкану постао је глобални: 1. августа 1914. Немачка је објавила рат Русији и 3. августа Француској. У рату су учествовале 33 државе и многе колоније. Историја  „Великог рата“, како су га звали раније, једна је од најважнијих страница односа Србије и Русије. Наравно, морамо памтити проучавати и анализирати заједничку прошлост у циљу стварања наше заједничке мирне будућности.

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти