Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Dogovoren prekid vatre u Ukrajini

 

U Ukrajini je u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu) stupio na snagu prekid vatre, dogovoren u Minsku sa predstavnicima samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR).

Predstavnici proruskih snaga saopštili su, međutim, da protokol o miru u Ukrajini ima 14 a ne 12 tačaka, prenosi RIA Novosti.

Itar-Tas preneo je iz Minska izjavu premijera LNR Igora Plotnickog da na sastanku Kontakt-grupe budući status DNR i LNR nije razmatran i da je "uglavnom razgovarano o prekidu vatre".

Predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini rekla je da su na sastanku postignuti dogovori o prekidu vatre i povlačenju snaga, razmeni zarobljenika i pružanju humanitarne pomoći.

Porošenko je izjavio je da je Ukrajina spremna da sprovede značajnu decentralizaciju vlasti i da radi sprovođenja potpisanog preliminarnog mirovnog protokola Donjeckoj i Luganskoj oblasti pruži ekonomske slobode, pravo na upotrebu jezika, kao i amnestiju u okviru političkog rešenja konflikta, preneo je Rojters.

Porošenko je, navodi britanska agencija, na marginama samita NATO-a u Velsu za sutra najavio mogućnost oslobađanja zarobljenika.
"Očekujemo oslobađanje talaca u bliskoj budućnosti, najverovatnije će se to desiti sutra", rekao je Porošenko, govoreći na engleskom i dodajući da je "to zasnovano" na njegovom "mirovnom planu", navodi agencija.

Porošenko je rekao da je dogovoreno 12 koraka, uključujući decentralizaciju vlasti, kako bi u istočne regione sa pretežno ruskojezičnim stanovništvom nastupio mir i stabilnost.

Ukrajinska agencija UNN prenela je Porošenkovu izjavu da će na osnovu danas potpisanog sporazuma u Minsku na sastanku Kontakt-grupe biti izrađena konkretnija Mapa puta sa detaljnim potezima za rešavanje konflikta na istoku zemlje.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je spremna da amnestira "sve koji su uključeni u mirovni plan".
"Uveren sam da je pokrenut mirovni proces", rekao je on.

Ukrajinski predsednik ranije je potvrdio na svom nalogu na "Tviteru" da je na sastanku Kontakt-grupe u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre i naredio ukrajinskim snagama da prekinu sukobe od danas u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu), javile su agencije.

Ne iznoseći detalje, Porošenko je naveo da je u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre, preneo je Rojters, navodeći i njegovu izjavu da je potrebno učiniti sve "moguće i nemoguće" da bi se okončalo krvoproliće, kao i da mora postojati "efikasna međunarodna kontrola" primirja.

RIA Novosti prenela je saopštenje Porošenkove pres službe po kom je ukrajinski predsednik naredio načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine da vatra bude prekinuta od 5. septembra u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu).

RIA Novosti prenosi da je i OEBS pozdravio potpisivanje protokola o prekidu vatre kao "dobru vest".

Itar-Tas s navodi da je predstavnica predsedavajućeg OEBS-a Hajdi Taljavini izjavila u Minsku za vreme kratke pauze da je potpisan protokol o prekidu vatre u 18 sati po lokalnom vremenu, i da se protokol sastoji od 12 tačaka.

Ruska državna agencija prenosi izjavu lidera samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Igora Plotnickog da "većina tačaka" tog protokola odgovara njihovim zahtevima, ali da "prekid vatre ne znači promenu kursa ka odvajanju", dok je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko rekao da će "prekid vatre omogućiti spasavanje ljudksih života".

Tokom kratke pauze, izveštava Itar-Tas s, sastanak Kontakt-grupe je nastavljen iza zatvorenih vrata.

Ranije danas "DNR" je na svom nalogu na "Tviteru" saopštila da je potpisan protokol o prekidu vatre između predstavnika Ukrajine i DNR i LNR.

Kremlj pozdravlja sporazum o prekidu vatre

Kremlj pozdravlja sporazum o prekidu vatre između Kijeva i proruskih aktivista i apeluje na sve strane da ga se doslovno pridržavaju, saopštile su danas ruske novinske agencije. 

"Ruska predsednička kancelarija pozdravlja potpisivanje protokola u Minsku", citira novinska agencija Interfaks Dmitrija Peskova, portparola Vladimira Putina, a prenosi Rojters.

Peskov navodi kako je sporazum usledio na inicijativu Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i dodaje: "Moskva se nada da će se sve strane u potpunosti pridržavati svih odredaba dokumenta i svih postignutih sporazuma i da će se pregovarački proces nastaviti dok kriza u Ukrajini ne bude u potpunosti razrešena".

Извор: Танјуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти