Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Руски спасиоци отпутовали из Србије

Екипа руских спасилаца на челу са замеником министра за ванредне ситуације Едуардом Чижиковом, који су помагали поплављеним подручјима у Србији, данас 26. маја се враћа у Русију. 

Видео: Блиц

 

Руски спасиоци, који су протеклих дана помагали у спашавању жртава поплава у Србији, испраћени су данас на београдском аеродрому Никола Тесла.

Русија је дан пошто је из Србије 15. маја стигао захтев за помоћ, одмах послала укупно 79 људи и 12 комада технике укључујући 10 моторних чамаца. Спасиоци из Русије први су дошли када је Србији било најпотребније – 16 маја у Обреновац. Током двадесетчетворочасовне операције сва три дана спасли су из поплава 2.262 особе, од којих 604 детета, направили око 400 излаза на чамцима. Данас су се вратили у Русију.

Русија је током периода ванредне ситуације у Србији због катастрофалних поплава послала и неколико авиона с хуманитарном помоћи и опремом, па и хеликоптере за потребе спасилачких екипа. 17-19 маја 3 авиона ИЛ-76 допремило је у Србију 106 тона хуманитарне помоћи, укључујући 40 моторних чамаца, 6 хиљада чебади, неколико мобилних генератора, сваки од којих може да снабдева струјом 60-70 домаћинстава, 80 тона животних намирница. 20. маја у Србију су стигли два хеликоптера Ка-32, који су се одмах укључили у евакуацију и адресну допрему хуманитарне помоћи. Током 21-24. маја у Шабац, Љиг и Лајковац хеликоптери су доставили 9 тона хуманитарне помоћи.

Заменик министра за ванредне ситуације Русије Едуард Чижиков рекао је да је завршена спасилачка операција у Србији и захвалио се припадницима руских спасилачких екипа на одлучном и храбром деловању.

Он је припадницима руских спасилачких екипа пренео захвалност владе и посебно Министарства унутрашњих послова и одбране Србије.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин истакао је да је последњих дана Србију задесила велика несрећа, у којој се могло видети на хиљаде јунака који су пристигли да спашавају људе и помогну им да превазиђу тешку ситуацију.

Он је указао да нису долазили само из Србије, већ су на молбу власти пристигли и из иностранства.

"Јако ми је драго што је готово стотину спасилаца из Русије активно учествовало у спашавању људи", казао је Чепурин додајући да је о њиховим јуначким поступцима извештавали медији, али и приче спашених људи.

Он је изразио огромну захвалност спасиоцима из Русије за њихову пожртвованост, смелост и храброст.

Чепурин је Чижикову, у знак захвалности, предао скулптуру Константина Великог, подсећајући да је на територији Србије рођено 17 римских императора, а Константин велики је значајан по томе што је дозволио деловање хришћанства.

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србје Горан Николић рекао је да се Србија и народ Србије захваљују свима, али посебно руским спасиоцима који су први дошли онда када је било најтеже у Обреновцу.

"То нам је много значило јер сте спасили много људских живота, а самим тим оправданост руско-српског хуманитарног центра у Нишу се потврдила", истакао је он.

Руско-српски хуманитарни центар се укључио у помоћ поплављеним подручјима још пре проглашавања ванредног стања. 14-15. маја Центар је издвојио за помоћ у поплавама 15 мотопумпи великог капацитета, моторни чамци и мобилне бране.

Припадник руског Министарства за ванредне ситуације, који је учествовао у акцијама спашавања, Валериј Локтионов новинарима је рекао да су спасиоци обављали свој посао професионално и стручно, и да су руске екипе учествовале у евакуацији становништва. "Учествовали смо у многим акцијама, али никада у евакуацијама толико људи".

Пјотр Гришин, један од спасилаца, пренео је да је било више шкакљивих ситуација са којима су се суочили током акције у Србији.

Тако је навео пример када се један чамац пун спашених преврнуо и када су његове колеге, без размишљања, одлучиле да им пруже помоћ, не обазирући се на могуће жртве и опрему. "Чим смо их превезли на сигурно, морали смо да кренемо у другу акцију. Нису стигли ни да нам се захвале ни да нас загрле", прича Петар.

Руске спасилачке екипе испратили су и представници Српског сабора "Заветници", који су представницима Министарства за ванредне ситуације Русије предали поклоне и поздравили руском заставом са речима захвалности Русији.

Руски спасиоци су замолили окупљене да им за успомену поклоне транспарент „Слава Русији“ у бојама српске и руске тробојке. 

Председник Заветника, Стефан Стаменковски, уручио је командантима спасилачких јединица захвалнице за исказану љубав, велики труд и несебичну помоћ српском народу. У знак успомене на Србију и њен народ, руским спасилачким јединицама уручене су и две српске заставе и транспарент. 

Извор: Танјуг, РТС, Курир.

Медији о догађају:

Политика: Ruski spasioci ispraćeni iz Beograda

Вечерње новости: Ruski spasioci ispraćeni iz Beograda

РТС: Ruski spasioci otputovali iz Srbije

РТВ: Ekipa ruskih spasilaca napušta Srbiju

Блиц: Ekipa ruskih spasilaca napušta Srbiju

Актер: RUSKI SPASIOCI OTIŠLI IZ SRBIJE

Б92: Ispraćeni ruski spasioci

Vesti online: Ruski heroji vraćaju se kući

Курир: Ruski spasioci ispraćeni iz Beograda

Telegraf: BRAĆO RUSI, HVALA! Spasli više od 2.000 života, od toga 604 dece!

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти