Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Економија Русије ће изаћи из кризе за две године

Економија Русије ће изаћи из кризе за две године

Конференција за штампу шефа државе почела је уз констатовање јасне чињенице да руска економија преживљава тешка времена. Председник објашњава тешку ситуацију, пре свега спољним факторима, а међу унутрашњим он најпре види недовољну диверзификацију економије:

Нисмо много учинили у смислу диверзификације, најпре јер смо планирали то да урадимо у наредних 20 година. Било је прилично тешко то раније учинити, обзиром на претходну повољну спољнотрговинску конјунктуру, када је бизнис покушавао да новац усмери најпре тамо где је било могуће изући максимално брзу добит. Није било лако прерадити овај механизам, али се сада ситуација кардинално мења.

 Не би требало ову економску ситуацију сада објашњавати само деловањем западних злонамерника. По мишљењу шефа државе, није све ово због Крима:

Ради се о томе да ми штитимо своју самосталност, свој суверенитет и право на постојање и то би требало да буде јасно свима. Из опште масе проблема, ако узмемо условно- 25-30% је изазвано санкцијама. Али ми то морамо схватити. Ми желимо да се боримо и да се очувамо, желимо да се мењамо на боље и користећи се овим појавама данас да учинимо структуру своје економије независнијом, пролазивши кроз ову ситуацију. Или бисмо желели да нашу кожу окаче на зид? Ето какав избор имамо. Овде се уопште не ради о Криму.

Веома много зависи овде и од дејства руских власти. Борба са инфлацијом- то је задатак Централне банке. Али, има неколико ствари, на пример, цене безнина, цене прехрамбених производа којим би требало да се бавимо ручно- уверен је Владимир Путин.

Неке су појаве посебно изазвале питања код председника. На пример, цене горива су се повећале за 10%, а цена нафте на светском тржишту је пала за 35%. То не би било тако чудно да раст није најпре забележен у малопродајном сектору, док у великопродајном цене падају. Шеф државе је посаветовао да се свакодневно, сваке недеље и месеца сусреће са учесницима тржишта, трговачким ланцима и нафтним компанијама које су у значајној мери увеле монопол на тржишту.

Уопштено, председник Путин сматра да Централна банка и влада спроводе адекватне мере у насталој економској ситуацији, иако то не чине увек благовремено. По његовом мишљењу, неопходно је користити ситуацију тако да се створе услови за развој производње и диверзификацију економије.

Председник Владимир Путин је приметио и да одговорност за све што се дешава у земљи, лежи на шефу државе и да он нема намеру да бежи од тога. Али, веру у сутра даје му исправна макроекономска политика и резервни фондови који служе за испуњавање социјалних обавеза. То је, како каже председник -„полиса осигурања“ Русије.


Извор: http://serbian.ruvr.ru

 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти