Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Експозе председника Путина Федералној скупштини Русије

Путиново обраћање у Кремљу

Русија не планира да редукује односе са Европом и САД

Русија ће бити отворена за свет, стране инвестиције и заједничке пројекте, изјавио је данас председник Руске Федерације Владимир Путин.

Он је такође нагласио да Русија не планира да редукује односе са Европом и Сједињеним Држвама и да ће при томе наставити сарадњу са Африком и земљама блиског Истока.

„Наш избор никада неће бити самоизолација, ксенофобија, неповерљивост и тражење непријатеља. То су све манифестације слабости, а ми смо јаки и сигурни у себе. Наш циљ је стицање што је могуће већег броја равноправних партнера, како на Западу, тако и на Истоку“, рекао је Путин.


Путин: Санкције нису повезане са Кримом

Санкције против Русије нису само нервозна реакција САД и њихових савезника и нису повезане са ставом Руске Федерације према државном удару у Украјини или са „кримским пролећем“, било који други повод могао је да послужи за обуздавање утицаја Руске Федерације, изјавио је председник Путин у четвртак током годишњег обраћања Федералној скупштини.

Према речима руског лидера, политика обуздавања није „од јуче“, она се спроводи дуго, годинама, деценијама, ако не и столећима. „Сваки пут када неко закључи да је Русија постала сувише јака и независна, одмах се активирају сви ти инструменти. Међутим, разговарати са Русијом са позиције силе бесмислено је“, упозорио је Путин.


Русија је Украјини давала огромне кредите

Русија је дала огроман допринос подршци Украјине, кредитирајући њену економију, изјавио је председник Путин.

По његовим речима руске банке су у последње време инвестирале у Украјину око 25 милијарди долара. Министарство финансија Руске Федерације одобрило је Украјини прошле године кредит од три милијарде долара. Гаспром је обезбедио кредит од 4,5 милијарди долара, као и попуст на гас, што све скупа износи 32,5 милијарди долара.


Путин: нисмо дозволили југословенски сценарио 

Са задовољством би нас пустили по југословенском сценарију распада и поделе са свим трагичним последицама које би по народе Русије то имало. Није се десило. Нисмо дозволили


Путин: Немогућа војна надмоћ над Русијом

Нико неће остварити војну надмоћ над Русијом, истакао је председник Руске Федерације Владимир Путин.

„Русија има могућности и може да примени нестандардна решења за безбедност земље“, рекао је Путин.

Председник је додао да Русија не намерава да се увлачи у трку у наоружању, али одбрамбена моћ земље је обезбеђена.


 

Путин: Крим је за Русију свето место

„Крим, Херсонес, Севастопољ имају огроман значај за Русију, то су света места као што је и Храмска гора у Јерусалиму света за оне који исповедају ислам и јудаизам. И управо ћемо се тако односити сада и заувек“, изјавио је Владимир Путин. „Ако су суверенитет и национални понос за неке земље Европе заборављени појмови и раскош, за Русију је то апсолутно неопходан услов“, истакао је Путин.

Русија ће увек бити спремна да подржи украјински народ

Русија се са поштовањем односи према Украјини, према братском народу, суверенитету земље и спремна је у било који моменат да пружи помоћ, изјавио је данас у годишњем обраћању Федералној скупштини Руске Федерације председник Владимир Путин.

Истовремено, Русија не може да не осуди државни удар у Украјини који је довео до крваве трагедије на југоистоку земље, истакао је Путин.

Путин: западне санкције као стимуланс за развој Русије

Путин је предложио да се западне санкције схвате као стимуланс за ефикасан развој земље, истакавши да Русија има за то велико унутрашње тржиште и природне ресурсе, капитал и науку, талентоване, паметне и вредне људе.

Путин је додао да потенцијал Русије добија на снази када људи активније уређују свој живот, и када су економски и политички самостални.

Избор - Глас Русије 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти