Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Expo Rusija-Srbija 2015 у Београду

Druga međunarodna privedna izložba "Ekspo- Rusija- Srbija 2015." otvorena je danas u Beogradu, a ministri spoljnih poslova dve zemlje pozvali su na dalje učvršćivanje dobrih bilateralnih ekonomskih odnosa, istakavši da postoje potencijali za saradnju u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, energetike, turizma, zdravstva, saobraćaja i infrastrukture...

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da se trgovinsko-ekonomski odnosi Srbije i Rusije u stalnom usponu, ali da postoje mogućnosti za još dinamičniji rast.

On je podsetio da je vrednost ukupne robne razmene dve zemlje u 2014. iznoslia 2,5 milijarde evra, što je povećanje od 300 miliona evra u odnosu na 2013. godinu.

 RTV

 Dačić je napomenuo da je vrednost te razmene po ruskim podacima 3,1 milijardi dolara, ali da je povećanje značajno bez obzira na to čiju metodologiju uzimamo u obzir.

"Ruska federacija spada među prve tri zemlje partnera Srbije po obimu spoljno-trgovinske razmene, zajedno sa Italijom i Nemačkom", rekao je Dačić na otvaranju tog skupa, koji će trajati do 6. marta.

Dačić je naveo da su ruske kompanije u Srbiji trenutno prisutne u oblasti bankarstva, energetike i železnice, izrazivši nadu da će biti pojačano prisustvo ruskih investitora i u drugim oblastima, gde postoji obostran interes.

On očekuje da u narednom periodu dođe do rasta investicija, izvoza i iskorišćavanja svih potencijala, posebno u turizmu i autoindustriji.

Otvaranju je prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je prisutnima pročitao pismo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Pozdravljajući skup, Lavrov je u pismu izrazio uverenje da će ova izložba biti korisna platforma za buduću saradnju srpskih i ruskih kompanija i istakao da bilateralni odnosi beleže pozitivnu dinamiku.

Takvom trendu, dodao je Lavrov, poseban podsticaj i impuls dala je poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Čepurin je preneo da je Lavrov pozvao na učvršćivanje bilateralnih ekonomskih odnosa u tim oblastima. Ruski ambasador je kazao da naročiti potencijali za saradnju leže u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, turizma, pa je ukazao da je neophodno uspostaviti regionalne veze između privrednika dveju zemalja.  

Na izložbi se očekuje prisustvo više od 100 velikih, srednjih i malih preduzeća iz 15 regiona Rusije, kao i predstavnici osam ruskih državnih fakulteta, uz dosta kompanija iz Srbije i zemalja regiona, a predviđen je i širok poslovni program.

Organizator izložbe je OAD "Zarubež-Ekspo", suorganizatori su Međunarodna asocijacija svetskih fondova (MAFM) i Privredna komora Srbije, uz podršku Saveta Federacije Rusije, ruske Državne Dume, Ministarstava spoljnih poslova, industrije, ekonomskog razvoja, poljoprivrede, zdravlja, kao i resornih ministarstva iz Srbije, Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji, Trgovinsko-industrijske komore Rusije, Ambasade Rusije u Srbiji, Ambasade Srbije u Rusiji, Ruskog centra za nauku i kulturu u Srbiji "Ruski dom".

Извор - РТВ

 

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти