Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Говор амбасадора Русије у Србији Александра Конузина на отварању Трећег Кадетског сабора у Србији Бела Црква

[HS]

Поздрављам учеснике Трећег Кадетског сабора у Србији.

Млади кадети,

Дошли сте на пријатељско, братско тло српских Словена. Вишевековни везе сродства, блиског дружења, верне сарадње повезују наше народе. Руски добровољци су се борили у српским ослободилачким ратовима. У небу изнад Београда је Анђео махнуо крилима – то је споменик милионима живота руских војника који су 1914. године кренули у одбрану мале Србије. Током Великог Отаџбинског рата – а ми смо управо прославили 65. годину Победе у том рату – југословенски фронт је спутавао десетине дивизија немачког окупатора и тиме нама олакшавао слом армије фашистичких освајача.

Срби памте улогу Руса у њиховој историји. У славу ослободилачке Црвене Армије, у част њених војсковођа, народних хероја Југославије маршала Фјодора Толбухина, маршала Сергеја Бирјузова, генерала Владимира Жданова добиле су имена улице у Београду. Ових дана ми ћемо заједно са Србима обележити тужно сећање на Видовдан – годишњицу Косовске битке након које је српска земља на столећа потонула у мрак туђинског ропства.

Поштовани учесници Сабора,

У овој земљи захвалних Срба и њиховог краља Александра Првог пре скоро један век нашли су уточиште на десетине хиљада Руса прогнаних из своје Отаџбине услед трагедије крвавог грађанског рата. На овом тлу, у овом граду био је формиран кадетски корпус ван Русије. Овде у Белој Цркви имао сам част да пре две године учествујем у Првом сабору кадета који живе у 21. веку. Размак између генерација руских кадета дугачак као један живот није променио суштину задатка – васпитавање патриота своје Отаџбине који су спремни да безрезервно служе Русији; јачање руског карактера; формирање личности која може да постане ослонац нашег друштва.

Желим да искажем захвалност Задужбини Алексеја Јордана, фонду за подршку кадетских корпуса. Управо је ова институција омогућила повратак руске кадетске традиције у српску земљу, дала су овој традицији нови замах.

Дужан сам да се захвалим општинским властима Беле Цркве, становницима овог дивног града који увек исказују искрено гостољубље гостима из Русије.

Драги кадети,

Одржавање кадетских сабора је већ постало чињеница руско-српских односа. Погледајте наоколо. Овде су вас чекали. Гледају вас. Воле вас.

Са времена Првог сабора већ су се усталиле традиције боравка кадета у овој земљи. То је упознавање са руском историјом у Србији. То је додир са траговима живота Руса овде. Одавање почасти и сећање на ваше претходнике. То је презентација боја руског триколора у блиској нама земљи. Упознавање са њеном културном баштином, духовним вредностима, националном спецификом. Одржавање манифестација које преносе нашу културу, наш дух, наш идентитет. Унапређење хуманитарних контаката. Бити лице Русије. Кадети који су учествовали у претходним Саборима достојанствено су представили себе. Оставили су после себе добре успомене. Сваки сабор додаје нове боје у ову палету, оставља сопствени утисак, додатно улаже у трезор пријатељства Руса и Срба.

Желим успеха Трећем сабору кадета!

[HX]

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти