Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Говор Сталног представника Руске Федерације у УН-у Виталија Чуркина на отвореном заседању Савету Безбедности УН-а по ситуацији у Украјини

Говор Сталног представника Руске Федерације у УН-у Виталија Чуркина на отвореном заседању Савету Безбедности УН-а по ситуацији у Украјини 14. априла 2014. године

Руска Федерација сазвала је ванредно заседање Савета Безбедности УН-а у вези крајње опасног развоја ситуације на југо-истоку Украјине.

Указивали смо више пута укључујући и у овој сали на неодговорне активности самопроглашених кијевских власти које су дошле на власт у резултату насилног државног удара и угрожавају коначно да поцепају крхки мозаик украјинског друштва. Власти упорно не желе да слушају оне који не прихватају превласт национал-радикалних, шовинистичких, русофобских, антисемитских снага, видећи у томе претњу свом људском достојанству па чак и самом животу. Чудовишна русофобија која граничи са општом људском мржњом постала је норма и у Врховној Ради. Ево што је рекла ових дана о становницима Украјине за које је руски језик матерњи једна од посланика шовинистичког удружења „Слобода“: „Ја бих се понашала много жешће. Ја бих њих једноставно стрељала. Противник влада нашом земљом… Требало је њега протерати још од 1654. године… Ова бића заслужују само једно – смрт“. И то,приметите, говори жена! Можете ли замислити које мисли круже у главама њених бруталних страначких сабораца. И то није најрадикалнија група у украјинском политичком спектру.

Треба ли да се чудимо да је на мировни политички протест, на молбу, на апел народа са југо-истока Украјине да се чују његови захтеви, Рада је о узвратила драконским законима о вишегодишњим робијама због другачијег мишљења, што је окарактерисано као сепаратизам.

Створила се веома опасна ситуација, чија даља ескалација треба да се хитно сузбија. Међународна заједница мора да затражи од штићеника „мајдана“ који су освојили власт у Кијеву да хитно зауставе рат против сопственог народа и да поштују све своје обавезе према Споразуму од 21. фебруара. Западни спонзори присталица мајдана нарочито они који су сведочили потписивање поменутог Споразума, као и САД које стоје иза њих, морају да обуздају своје штићенике који су изашли изнад контроле, да приморају њих да се издвоје од неонациста и других екстремиста, да зауставе примењивање оружаних снага против украјинског народа и хитно да почну истинити национални дијалог уз равноправно учешће свих регија у интересу најбржег спровођења дубоке уставне реформе. Заправо од Запада сада зависи могућност да се избегне грађански рат у Украјини.

Поједини укључујући и у овој сали упорно не желе да виде истините разлоге оног што се дешава у Украјини, стално траже у догађајима на југо-истоку „руку Москве“. Доста је то чинити! Доста је ширити измишљотине о томе да смо сакупили хорде војника дуж границе ове земље који ће у току неколико сата доћи све до Ламанше, да смо упутили хорде агената који кординишу активности протестаната-становника Украјине. Време је разумети да је на југо-истоку Украјине народ дубоко узнемирен својом будућношћу и не жели да би неко – а шта више помахнитали национал-радикали – наметао њему  своју вољу.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти