Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Храм светог Саве уређују руски и белоруски сликари

Београд/Москва, 6. октобар 2014. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић потврдио је данас у Москви да је конкурсна комисија за унутрашње осликавање Храма светог Саве донела одлуку о томе да ентеријер овог храма уреде уметници из Русије и Белорусије.

 

Фото: Танјуг

Дачић, који је био копредседавајући жирију са српске стране, навео је да су се за конкурс за уређење храма пријавиле четири групе са одвојеним пројектима, при чему су прво место поделиле група уметника Руске академије уметности (РАУ) и група уметника из Белорусије.

Носилац посла, како је објаснио, биће РАУ, радове ће предводити уметник Николај Александрович Мухин, док ће белоруски уметници помагати у изради мозаика и осликавању.

Према његовој оцени, донета је важна историјска одлука о припремама за почетак уређења највећег српског храма, у чему ће учествовати уметници два пријатељска народа.

Према прелиминарним прогнозама, радови које финансира Руска Федерација трајаће приближно осам година, а током њих биће ангажовано више од 300 уметника.

Комисији је са руске стране копредседавао шеф Одељења Руске православне цркве за међународне односе митрополит Иларион, док је домаћин био председник Руске академије уметности Зураб Церетели.

Организатори су најавили да ће председника Руске Федерације Владимира Путина упознати са данашњом одлуком, уочи његове посете Београду.

На састанку жирија у српској делегацији учествовао је и митрополит Амфилохије Радовић.

Дачић ће сутра, заједно са министром пољопривреде и заштите животне средине Снежаном Богосављевић-Бошковић, учествовати на 13. заседању Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Руске Федерације, у својству копредседника Мешовитом комитету и шефа српске делегације.
Извор: Влада Републике Србије
Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти