Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

„Иљушин“ са српском помоћи одлетео за Сирију

Са нишког аеродрома „Константин Велики“ полетео је авион са хуманитарном помоћи за сиријски град Алеп. Помоћ се састоји од јестивог уља, шећера и брашна, електричних апарата, лекова и ћебади. Помоћ ће бити допремљена у највећи сиријски град Алеп.

Иљушин на аеродрому у Нишу

Руски авиони превозе из Ниша српско уље, брашно и шећер за Алеп Раније данас, по слетању „Иљушина“ на нишки аеродром, стигао је и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, који је рекао да је реч о безусловној хуманитарној акцији.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин на аеродрому у Нишу

„Ово је помоћ Србије народу Сирије који страда у офанзиви терориста. Ово је помоћ за цивилно становништво које је неопходно пре свега деци, женама и старима. Ова хуманитарна операција обавља се апсолутно у оквирима међународног права, уз поштовање свих правила УН“, истакао је Чепурин. 

Иљушин на аеродрому у Нишу /

Он је додао да је изузетно важна симболика у чињеници да се ова хуманитарна акција одвија управо 20. октобра, који бисмо могли назвати светим даном у нашој историји.

Спутник

Српска хуманитарна помоћ стиже у Сирију руским авионом

21. октобар 2016. Катарина Лане
Дописница "Руске речи" Катарина Лане присуствовала је утовару српске хуманитарне помоћи у руски авион Ил-76 на аеродрому у Нишу.
 
гуманитарная помощь, Ниш
Министарство одбране Србије припремило је готово 50 тона терета. Логистику је обезбедило Министарство за ванредне ситуације Русије. Илустрација: Катарина Лане

Ниш. Аеродром Константин Велики. Огромни авион Ил-76 стоји „раширених крила” и само чека да полети. У његову џиновску утробу вредни радници утоварају пажљиво запаковане палете са намирницама – брашном, шећером и уљем. Србија добро зна шта је то рат, и зна шта је све потребно да се испече хлеб. Вреће за спавање су већ утоварене, а такође и лекови и средства за прву помоћ. Кратак је пут одавде, из Србије у којој сада влада мир и живот тече спокојним темпом, до земље у којој бесни рат. За само три часа ће авион који носи хуманитарну помоћ бити у Алепу. Тамо га чекају жене, деца и старци. Министарство одбране Србије припремило је готово 50 тона терета. Логистику је обезбедило Министарство за ванредне ситуације Русије. То су људи чији је посао да спасавају свакога ко је у невољи. Огромно је њихово искуство у извођењу хуманитарних операција у Русији и жариштима широм света. У Србији је то омогућено захваљујући подршци амбасаде Руске Федерације. Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин данас је допутовао у Ниш да пожели посади срећан пут.

Александар Чепурин, амбасадор РФ у Србији:

„Ова хуманитарна акција у оквиру легитимног деловања показује велику и добру душу српског народа. Она ће помоћи хиљадама сиријских малишана, жена и стараца. Сваки Србин може осетити да је помогао некоме у Сирији. Надамо се да ће овај авион без проблема стићи на одредиште”.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Хуманитарну акцију прикупљања помоћи за цивилно становништво које страда у Алепу иницирала је Русија, а подржале су многе земље. Белорусија је послала авион још у септембру, а ових дана је у Сирију стигао и авион са хуманитарном помоћи из Јерменије. На реду су Кина, Азербејџан, Индија и Казахстан.

Преузето је са http://ruskarec.ru

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти