Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Александра Чепурина "Политици", 20. септембар

У Србији се појавио конкурент госпођи Псаки у лику мог колеге Мајкла Кирбија који је дао низ нових и неочекиваних изјава, изјавио је амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин за „Политику” и додао:

„Нећу да коментаришем то што је Србима саопштио да САД од њих не захтевају да уведу санкције Русији нити да признају Косово, као и да их не гурају у НАТО. Срби су добро упознати са тим какав је амерички приступ. Коментарисаћу само изјаву амбасадора Кирбија у вези с могућим посетама Београду председника Русије и премијера Кине у октобру и новембру ове године.

Овде је господин Кирби истакао да је однос према овим посетама различит. Кинези, вели, нису никога нападали, док су Руси нападали.

Шта је имао у виду? Амбасадор то не прецизира. Можда нападе на Ирак или Либију? Можда је имао у виду ужасна бомбардовања Београда и других српских градова?

По његовим наговештајима може се разумети да се ради о Украјини.

О унутарукрајинском карактеру конфликта, о томе ко је њега изазвао, финансирао – није рекао ни речи.

Желим да истакнем: за разлику од појединих других кључних држава, Русија се од самог почетка залагала за мировно регулисање свих спорова, заштиту права целокупног становништва Украјине. Није се залагала за то да се помоћу грубе оружане силе људима намећу њима туђе вредности. Захваљујући Русији договорено је засад још крхко примирје међу Кијева, Доњецка и Луганска.

Поштовани амбасадор Кирби је поставио и питање – зашто да на празник ослобођења Београда овде дође Председник Русије, а не друге бивше совјетске републике? Тврдио је да је Београд ослободила нека „Трећа украјинска армија“, алудирајући на то да се она састојала од Украјинаца.

Није јасно одакле му та информација. Показао је невероватно незнање историје тврдећи да је у бившем СССР-у било 12 република. Ако погледамо уџбеник историје, уверићемо се да је у СССР-у било 15 савезних република.

У последње време је било доста сличних примера, на жалост. Не тако давно Барак Обама је изјавио да је руска војска извршила инвазију Украјине, да би истог дана његове речи је фактички демантовао амерички представник који је признао да америчка страна нема никаквих доказа за ту тврдњу. Помињао се и неки „референдум на Косову“, који се наводно „дуго припремао“ те се одржавао „веома демократски“, али и деца знају да косовског референдума није било“.

Руски амбасадор на крају изјаве за Политику каже:

- Сад боље разумем одакле госпођа Псаки добија своје „веродостојне информације“. Добро би било кад би дипломате били мање агресивни и бавили се својим послом. А суверене земље саме ће одредити када и кога да позову код себе у госте.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти