Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Амбасадора агенцији ТАНЈУГ

Чепурин: Путинова реч као тврђава

Русиjа остаjе поуздан партнер Србиjе, поручуjе амбасадор Aлександар Чепурин уочи посете шефа руске државе Србиjи и додаjе да "Путинова реч стоjи као тврђава", парафразираjући речи чувеног редитеља Eмира Kустурице.

Предстоjећи сусрет председника Србиjе и Русиjе, трећи за само девет месеци, биће потврда узаjамног поверења и разумевања, каже он, али и прилика да се укаже на потребу двеjу земаља да штите националне интересе у складу са своjим потребама, а не задовољаваjући интересе Запада.

Чепурин наводи да ће Косово бити високо на агенди разговора двојице државника.

„Ту имамо изузетно висок степен узајамног разумевања, чему доприноси, како стална размена мишљења и информација на основу поверења у билатералном формату, тако и тесна координација напора у међународним структурама. Русија ће остати поуздан партнер Србије”, каже Чепурин у интервјуу за Танјуг.

Руски амбасадор каже да је и пред Русијом и пред Србијом - грандиозан задатак економске и социјалне обнове, као и задатак дефинисања политике ефикасне заштите сопствених националних интереса.

„Заштита интереса својих земаља, Русије и Србије, а не задовољавање интереса Запада - то је, у суштини филозофија како руског, тако и српског руководства”, наглашава он.

Посета Владимира Путина Србији је планирана је као одговор на позив председника Србије Александра Вучића, али и у складу са редовним контактима између наших лидера, додао је Чепурин и најавио да ће током разговора бити размотрена актуелна питања билатералних односа како би се нашле могућности за проширење сарадње.

„Планирано је потписивање значајног броја докумената у циљу унапређења партнерства Русије и Србије у више праваца приоритетних за 21. век”, најављује он, уверен да ће се руско-српски односи и у будућности позитивно развијати у свим областима, укључујући политичке контакте, привреду, питања безбедности и одбране, културу ..., што потпуно одговара интересима двеју земаља и народа.

„У новогодишњим честиткама Владимира Путина и Сергеја Лаврова истиче се спремност Русије да развија сарадњу са Србијом у духу стратешког партнерства. Посета председника Русије ће дати добар подстицај за наредне године”, истиче Чепурин.

На питање како види наговештаје да се разговори Београда и Приштине наставе уз укључување великих сила, међу којима је и Русија, он каже да је званична Москва од самог почетка учестовала у решавању косовског питања - на седницама СБ УН.

Седнице Савета безбедности УН, где се свака три месеца разматра Извештај генералног секретара УН о ситуацији у покрајини, важна су платформа за разматрање овог проблема, напомиње Чепурин.

„Сматрамо као контрапродуктивне и неприхватљиве потезе спонзора Приштине којима се подрива устаљени распоред и формат ових седница. Ти потези су већ довели до значајног слабљења међународне контроле над ситуацијом на КиМ и њеног опасног заоштравања”, оцењује Чепурин.

Он је рекао да ће Русија и даље чврсто подржавати Београд у заштити националних интереса, суверенитета и територијалног интегритета у складу са међународним правом и резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, чији је циљ, како каже, постизање политичког решења путем преговора.

На питање да ли мисли да је решење за косовски проблем на дохват руке, како верује амерички председник Трамп, или је далеко, како сматра председник Вучић, Чепурин је уверен да је до таквог решења још далеко.

Он истиче да, без обзира на апеле руководства Србије да се нађе компромис, не престају покушаји да се Београду наметне признавање такозване „Републике Косово”.

„Што се Русије тиче, наставићемо да пружимо подршку Србији која тражи политичко решење. Русија је спремна да подржи опцију која ће бити прихватљива за Србију и српски народ”, поручује Чепурин.

Када је реч о таксама које је Приштина пре месец дана увела на робу из Србије, руски амбасадор каже да у Москви још увек не губе наду да ће здрав разум на крају победити, те да ће Приштина и њени покровитељи барем све вратити на претходно стање.

„Осећај сведозвољености, промена тенденција у међународним односима у корист Београда, дебакли у међународним организацијама, одустање све више земаља од одлуке о признавању Косова - све су то разлози за реваншистичке потезе Приштине”, упозорава он.

А, реваншизам, према његовим речима, никад није имао добре последице.

„Јер увек за сваки отров пре или касније буде пронађен противотров. И зато је за Приштину боље да са Београдом води дијалог”, истиче Чепурин.

Поводом информација да Литванија поново стопира процес придруживања Србије ЕУ због спољне политике Србије према Русији, Чепурин сматра да не треба прецењивати улогу, како их он назива, маргиналних фактора у процесу европских интеграција.

Он додаје да Москва увек отворено упозорава да за антируске санкције нема никаквих разлога и да оне наносе велику штету сарадњи на континенту.

„ЕУ је сама себе сатерала у ћошак. Апсурдни су покушаји да се у ово увуче и Србија. Што више европске земље буду у могућности да воде самосталну политику, то ће  излаз из ове ситуације бити видљивији”, каже Чепурин.

Руски амбасадор примећује да ЕУ, мада је сачувала одређену привлачност, није више она која „скида кајмак” и сада се налази у вишеструкој кризи, што Русију, како истиче, нимало не радује.

На питање да ли очекује да притисак ЕУ за увођења санкција Русији неће престати без обзира колико далеко или близу било чланство Србије у ЕУ, он каже да је тешко прогнозирати како ће то бити усклађено са динамиком кретања Србије ка чланству у ЕУ.

„Рокови за евентуално проширење ЕУ нису јасни и увек се померају. Наравно, важно је водити рачуна о томе, шта ће Србија добити, а шта изгубити”, закључио је Чепурин.

Извор: http://www.tanjug.rs/mobile/full-view1.aspx?izb=452176

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти