Ово, у интервјуу за "Новости", поручује амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин. Он каже да не види разлог због чега РСХЦ пет година не може да добије званичан статус у складу са руско-српским споразумом из 2012:

- Сматрамо да је спољашњи притисак или утицај ту недопустив. Решење питања је сазрело и презрело. Уосталом, потписивање споразума није ничија жеља већ обавеза на основу међувладиног споразума.

* Спрема ли се Москва да, у случају да не буде потписан споразум, затвори Центар?

- Мислим да је сама Србија заинтересована да центар ради, а он је и отворен на вашу молбу. Верујем да ће Србија наћи начин да реши овај проблем.

* Зашто је тај споразум тако важан?

- Неопходан је да би се обезбедило функционисање Центра. Последњих година он не може нормално да се развија, а његово слабљење није ни у интересу Србије, нити држава региона. Ко ће сносити одговорност у случају озбиљних елементарних непогода због тога што се Центру није давало да се развија? Осим тога, створила се ситуација да Русија, пружајући хуманитарну помоћ, додатно плаћа и локалне порезе, царинске таксе. Фактички, Русију приморавају да плаћа своје право да помаже.

* Шта подразумева статус који тражите за особље Центра?

- Према споразуму из 2012, они би требало да имају исти статус као административно-техничко особље у амбасади. То подразумева одређене привилегије, али оне нису велике. Не ради се, и никада се није разговарало, о давању дипломатског статуса руским сарадницима РСХЦ.

* Колико ћете чекати?

- Не желимо да постављамо никакве рокове. Полазимо од тога да ће ово питање бити решено позитивно. Међутим, у условима неразјашњеног одуговлачења, антисрпске снаге су почеле да користе РСХЦ за русофобичне кампање.

* Да ли ће Србија бити принуђена да затвори Центар, као услов за даљи напредак ка ЕУ?

- ЕУ је ствар будућности. А наредних 7, 10 или 15 година Србија тек треба да проживи. Одмах испуњавати обавезе у вези са нечим што ће бити у будућности, то је у најмању руку чудно. Сигуран сам да ће током ових година Русија и ЕУ, које су објективно врло заинтересоване за нормализацију и побољшање односа, посебно економских и у сфери безбедности, престати са политиком санкција и контрасанкција.

* Имате ли утисак да су Срби за Запад и даље "мали Руси"?

- Многи се баве продајом русофобије. То је у многим земљама уносан посао. Али, у Србији се русофобија продаје врло лоше. Постоје различита спиновања да се Русија активирала на Балкану. Међутим, ако погледате пажљиво, видећете да су наши војни контакти неупоредиви у односу на сарадњу Србије и НАТО. Иако се, наравно, наше везе развијају.

* Очекујете ли да се појачају притисци да Србија уведе санкције Русији?

- Увођење санкција Русији Србији не би донело ништа осим врло негативних последица. Заузврат вам нико неће дати ништа. Не знамо ни када ће Србија ући у ЕУ, ни какве ће тада бити околности у свету. Србија има мало пријатеља као што је Русија и већина Срба то одлично разуме. Свако ко би помишљао на увођење санкција морао би да размисли како ће то народ да прихвати.

* Американци говоре о малигном утицају Русије на Балкану...

- Њих вероватно највише забрињава оних 15 тона осиромашеног уранијума, па ту реч "малигно", везану за бомбардовање Србије, покушавају да пребаце на неког другог. Русија нема вишка новца, али и у наша тешка времена пронађе пет-шест милиона евра сваке године само за деминирање, у оквиру делатности РСХЦ, територија које су бомбардовали "партнери". Ми одлично познајемо љубав Американаца према стварању зона контролисаног хаоса, у којима они могу да управљају. Против смо стварања таквих зона било где, а посебно на Балкану.

 

"МИГОВИ" СТИЖУ

* КАД коначно стижу најављени "мигови"?

- Брже него што мислите. Већина процедура је спроведена.

* А кад је реч о систему С-300?

- Реч је о врло скупоценим алатима и треба размислити шта је тачно потребно Србији.

ТРЕБА ДА СЕДИТЕ НА СВОЈОЈ СТОЛИЦИ

* ДА ли председник Вучић и Влада дугорочно могу да одрже политику балансирања између Истока и Запада?

- Често се говори о балансирању и седењу на две столице. Али, Србија треба да седи на једној столици - српској. Зашто ваша земља не би могла да сарађује и са једнима и са другима? Ми никада не говоримо - немојте да сарађујете са Немачком или с било ким. А, Србија нема никакав разлог за разлаз са Русијом. Сасвим је обрнуто.

 

Преузето је са www.novosti.rs