Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Председника Србије А.Вучића агенцији ТАСС

Вучић: Путину увек говорим истину, чак и кад му се то не свиђа

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за Тас да је Владимир Путин лидер велике земље, а он мале, али да руски председник увек показује поштовање за Србију.

Србија је поуздан партнер Русији, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу руској агенцији Тас уочи сутрашње посете руског председника Владимира Путина Србији.

Председници Александар Вучић и Владимир Путин (архивска фотографија)
Председници Александар Вучић и Владимир Путин (архивска фотографија)
 

"Ја то мислим, ја то радим тако, ја не лажем, можда се неком не свиђају моје речи, али ја мислим да смо поуздан партнер Русији. Када кажем 'да' председнику Путину, онда ми то и урадимо", рекао је Вучић.

"И када кажем у Вашингтону и Бриселу да нећемо и да не желимо да уведемо санкције Русији – то је истина и то је фер", каже српски председник.

Говорећи о Путиновој посети, на питање каква очекивања има, каже: "За нас је то велика посета, која има изванредна значај.... Наша очекивања су велика. Треба да буде потписано много споразума. Тренутно је на листи 21 споразум, а то су само они главни, а има и других . Ови споразуми имају значај и за Русију."

Посебно је истакао значај пројекта "Турски ток" и изградње интерконектора кроз Бугарску преко којег ће Србија добити гас.

Говорећи о путу Србије у ЕУ, Вучић каже да у Бриселу знају да Србија не гласа против Русије и руских интереса.

"Увек смо били коректни, придржавали смо се европског пута. За разлику од других нисмо хтели у НАТО и нисмо хтели да свој европски пут градимо на антируској политици", истакао је он.

Такође је поновио да за разлику од већине Срба сматра да је неопходно постићи споразум са Албанцима, али да смо тренутно веома далеко од тога. 

"Путин се придржавао става да све што одлучи Србија, Русија ће подржати. Али, ја не желим само то. Ја хоћу да се саветујем с њим да бих видео шта је најбоље. И зато ћу овог пута велики део времена у оквиру политичких разговора посветити мом виђењу ситуације на Косову. Да чујем од председника Путина шта он мисли. Последњи пут сам сам чуо од њега све - и речи подршке и одређене сумње када је реч о понашању неких међународних чинилаца .. и све ми је то остало у глави", каже Вучић. 

Вучић је истакао да је руски председник веома популаран у Србији и да ће се велики број људи, који годинама жели да га види, окупити и доћи, "само да га види".

Један од разлога Путинове популарности у Србији је тај што је Москва спасила Србију стигме геноцида, истакао је Вучић у интервјуу првом заменику генералног директора агенције Тас, Михаилу Гусману уочи сутрашњег доласка Путина у Београд.

Како је нагласио Вучић, никада нећемо заборавити 2015. годину када су (руски шеф дипломатије Сергеј) Лавров и (руски стални изасланик у УН Виталиј) Чуркин по Путиновој наредби спасили Србију од стигме народа који је починио геноцид, као што је то било предложено британском резолуцијом у СБ УН.

"Никада то нећемо заборавити", истакао је председник Србије.

"Путина увек питам за савет" 

Вучић је рекао да се увек консултује са својим руским колегом и да га пита за савет.

"Упознајем га са свим што се догађа и не лажем, говорим истину, иако му се не свиђа увек све", каже Вучић.

Како је рекао, то је једна од ствари које Путин веома поштује.

"И ја то поштујем, јер је он лидер велике земље, а ја сам лидер мале земље и он показује поштовање за ову земљу. Ја сам му веома захвалан", рекао је Вучић.

Председник Србије подсетио је да је био под озбиљним притиском након што је Србија послала хуманитарну помоћ Сирији.

"Нисмо послали оружје, већ житарице, путер и шећер, али су почели оштри напади на нас. И кад сам дошао код председника Путина и дошли су и новинари, рекао сам му да можемо да пошаљемо један или два авиона са (хуманитарном) помоћи. И Владимир Владимирович ми је рекао: Александре, не ради то, то ствара само додатне проблеме за тебе", испричао је Вучић у интервјуу за Тас.

Вучић се нада да ће православци превазићи покушаје поделе

Вучић је изразио наду да ће православни хришћани моћи да превазиђу покушаје поделе православног света.

Забринут је, каже, последњим развојем догађаја. Указује да да је разговарао са поглаваром Српске православне цркве патријархом Иринејом, који је, каже, био тужан због свега што се догађало недавно, као и било ко други који живи за јединство православног света.

"Надам се да ћемо то једног дана моћи да превазиђемо", рекао је Вучић.

Према његовим речима, српска и руска православна црква су толико блиске да Срби готово да не виде разлику.

"Верујем да то говори о поверењу и сродности које нико не може да подрије, чак ни у најтежим временима. То је помогло да се негују најближи и најсрдачнији односи између Србије и Русије и између наших људи", истакао је српски председник.

Руска агенција подсећа да је српски патријарх Иринеј раније оценио да је подела Православне цркве у Украјини узрокована амбицијама великих сила да се приближе Русији, као и да су разлози за ту поделу политички, а не засновани на канонима.

Васељенски партијарх Вартоломеј предао је 6. јануара указ о аутокефалности поглавару Православне цркве Украјине, чиме је та црква званично постала одвојена од Руске православне цркве.

Орден посебна част

Председник Вучић посебном чашћу сматра то што ће му руски председник Владимир Путин уручити Орден Александра Невског.

"Велика је част за мене и Србију добијање Ордена Александра Невског. Председник Путин је ојачао позицију Русије у свету, због тога је посебна привилегија добијање те награде од њега", истакао је Вучић.

Вучић је додао да још две награде које имају велики значај за њега висе на зиду његове канцеларије - Орден Републике Српске и почасни докторат московског института МГИМО.

"Сада ће Орден Александра Невског бити у првом плану. Мој отац је плакао када је сазнао да је председник Путин одлучио да ми додели то признање, могу да замислим шта ће се десити током церемоније уручивања, волео бих да неко забележи тај моменат, да се види колико то значи мојој породици, посебно мојим рођацима са очеве стране", рекао је Вучић за Тас.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3388612/vucic-putinu-uvek-govorim-istinu-cak-i-kad-mu-se-to-ne-svidja.html

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти