Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Председника Србије А.Вучића М.Гусману

Вучић: Русија наш партнер на сваком пољу

Председник Србије Александар Вучић, уочи предстојеће посете Москви, поручио је руском народу да треба да знају да званичном Београду није увек лако, али да је Србија једина земља међу онима које теже чланству у ЕУ која никада није гласала против Русије и која никада није и неће увести санкције Русији.

Односи са Русијом су приоритет Србије, рекао је председник Србије Александар Вучић за Тас.

 

Aлександар Вучић (архивска фотографија)
Aлександар Вучић (архивска фотографија)

 

"Али то није само питање наших традиционалних односа, као што неки тврде. То је питање нашег будућег односа, пошто видимо Русију као једног од кључних партнера у будућности, а не само у прошлости са њеним великанима као што су Достојевски, Јесењин и Пушкин, које би вам поменуо и сваки Американац. Ми сматрамо Русију као нашег партнера на политичком, економском и сваком пољу", истакао је председник Вучић.

Српски председник каже да је за развој српско-руских односа увек више заслужан руски председник Владимир Путин него ми.

Људи у Србији поштују и воле Русију, али ми смо мала земља и само захваљујући Путиновом лидерству, пажња се обраћа на Србији.

"Ако се сетимо претходника Владимира Путина, Србија једва да је постојала за њих, пошто су Јељцинови састанци са председником (Слободаном) Милошевићем били веома ретки", подсетио је.

"Путин није значајан само за руски народ, већ током свог мандата он води бригу и показује пажњу и српском народу и ми смо му веома захвални на томе", рекао је председник Вучић.

За Србе, како је додао, састанак са лидером братске Русије је увек изузетно важан догађај.

"Надам се да ћу на нашем састанку разговарати о глобалним питањима и да ћу још једном захвалити Руској Федерацији на њеној подршци територијалном интегритету Републике Србије. То нису празне речи, већ истинска захвалност", казао је председник Србије.

"Србија никад неће увести санкције Русији" 

Објаснио је и да Србија није и неће ни у будућности увести санкције Русији.

Уз подсећање да је то већ много пута до сада рекао не само руским медијима већ и свима другима, председник Вучић је поновио да Србија неће увести санкције Русији и, како је рекао, ниједан притисак не може да нас натера да променимо ову позицију.

"Желео бих да се обратим народу Русије и кажем једну ствар коју политичари већ знају, али је важно и да обични грађани знају: није увек лако за Србију, али сетите се да је Србија једина земља међу онима које теже чланству у ЕУ која никад није гласала против Русије ни на једном међународном састанку и која никад није увела никакве санкције", рекао је Вучић.

Београд се, истакао је, суочава са озбиљним притиском због својих добрих односа са Москвом.

"Понекад, кад учествујете на неким састанцима на Западу, о везама између Русије и Србије од два сата разговара се сат и четрдесет пет минута", навео је српски председник.

"Србија не планира да се придружи НАТО-у, то не крије"

Вучић је навео и да је Србија на европском путу, али да нема намеру да се придружи НАТО-у додајући да Србија планира да купи најмање шест руских војних хеликоптера и система ваздушне одбране.

"Србија је на европском путу, али разлика између Србије и других земаља у региону је у томе што Србија не жели да се придружи НАТО-у. Ми смо изабрали пут војне неутралности и ја сам то недавно рекао лидерима држава чланица НАТО-а. Ми то не кријемо", изјавио је Вучић.

Председник Србије је, такође, навео да је пре десет дана био у седишту НАТО-а у Бриселу и да је 29 лидера држава чланица Алијансе информисао да наша земља нема намеру да се придружи том савезу.

"Србија ће одржати своју војну неутралност. То је била политика Србије и тако ће бити и даље", истакао је Вучић.

Подсетио је да је Србија добила шест руских војних авиона "миг 29", који су подвргнути процесу модернизације, изразивши очекивање да ће они бити у пуној оперативној готовости у року од неколико месеци.

"Уз то, желимо да купимо оружје – најмање шест војних транспортних хеликоптера и система ваздушне одбране", рекао је председник Србије.

Нагласио је да је Србија независна и војно неутрална земља, те да стога мора бити снажна у војном погледу како би могла да брани своју територију.

"Надам се да ћу о томе и о многим другим темама разговарати са Владимиром Путином", закључио је Вучић.

Нови енергетски споразуми са Русијом

Председник каже да ће више значајних споразума у сектору енергетике бити потписано током његове посете Москви од 18. до 20. децембра.

"Разговараће се о много веома важних ствари током састанка са руским председником Владимиром Путином, очекује се да ће бити потписан велики број значајних споразума", рекао је Вучић у интервјуу за Тас.

"Ви знате да Србија зависи готово 100 одсто од руског гаса. Сваке године Србија повећа потрошњу гаса за 300 до 400 милиона кубних метара. Недавно је Алексеј Милер (директор 'Газпрома') био у Србији. Надам се да ћемо довршити рад на важним енергетским споразумима и уговорима између Русије и Србије и да ћемо их потписати у присуству руског председника Путина", рекао је Вучић.

Током његове посете Москви две стране ће такође потписати споразуме о сарадњи у пољопривреди, области иновација, као и споразуме о научним парковима, куповини оружја.

Агенција Тас наводи да се очекује и да ће српски и руски лидер разговарати о широком низу билатералних и међународних питања.

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти