Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава Министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова Пекинг 15.априла 2014. године

Изјава Министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова

Пекинг 15.априла 2014. године

Дотакли смо данас украјинске теме у контексту драматичних дешавања у тој земљи.

Потврдили смо захвалност на објективном, избалансираном и одговорном ставу, који је Кинеска Народна Република заузела у вези догађаја у Украјини и у Криму.

Убеђени смо да је употреба силе ради расплета ситуације, која је настала на Југо-Истоку земље, неприхватљива, а кључ ка регулисању кризе је почетак разраде праве уставне реформе, која би гарантовала узимање у обзир интереса свих без изузетка регија Украјине.

Недопустиво је када једном руком неко позива ка дијалогу, а другом даје злочиначке наредбе о коришћењу војске против свог народа, при томе позивајући УН да узме учешће у овим противправним акцијама. То је уопште ван сваке памети!

Измишљају бајке ради правдања својих агресивних намера, оптужују Руску Федерацију у свим могућим и немогућим греховима, која је све то наводно организовала и реализује. Веће бесмислице нисам чуо! То значи негирати сопственом народу право на изражај свог мњења и борбу против безакоња и дискриминације.

Не може се слати тенкове против својих грађана и истовремено водити преговоре. Више пута сам говорио да уколико на Југо-Истоку буде примењена сила то ће минирати шансе на одржавање састанка који је планиран у Женеви ове недеље. Генерално смо спремни за овај састанак. Сматрамо да ће то бити небескористан формат како бисмо још једном на директан начин рекли нашим америчким и европским партнерима о неопходности смиривања оних кога су они довели на власт, обезбеђења њиховог уважавања сопственог народа, почетка истините, а не површинске и кулоарске уставне реформе уз учешће на равноправном основу свих регија Украјине и основних политичких сила, решити проблем разоружавања илегалних војних јединица и генерално, наравно, смањити напетост.

Када се из Кијева и западних регија сада шаље војна техника, посебно добија на значају позив на деескалацију. Када чујете од оних који сада руководе украјинским МСП-ом изјаве да се Русија плаши женевског састанка и жели да га осујети, - не верујте у то. Није то истина. Не верујте и оним изјавама украјинског спољнополитичког ресора да се на том састанку наводно не планира расправа о унутрашњој украјинској кризи, док ће се говорити о томе какви кораци мора да предузме Руска Федерација. То је огољена лаж!

Окупљамо се да бисмо размотрили унутрашњу украјинску кризу. Усагласили смо оквирно агенду која укључује оно, о чему сам већ рекао: деескалација, разоружавање војних формације, права уставна реформа, одржавање избора. Заправо о томе смо спремни да причамо уколико, наравно, они који се сада покушавају да угуше праведни протест неће осујетити састанак, почевши крвопролиће. 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти