Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава МИП Русије у вези санкција САД против Русије

Оцењујемо нови сет америчких санкција према Русије као примитивни покушај да се врши одмазда за то да се догађаји у Украјини не развијају по сценарију Вашингтона. Изазива револт неосновано настојање да се на Русију пребаци кривица за грађански рат у суседној земљи што је постало последица дубоке унутрашње кризе и већ је довело до многобројних жртава, то сведочи о краху стратегије САД и кијевске клијентеле по насилном смиривању народног незадовољства. Уместо тога, да би уразумила украјинско руководство које је послало против становника Донбаса и Луганска авијацију, тешку артилерију и оклопну технику, Бела кућа фактички крвопролиће. Уз то цинично покушавајући да одведе од себе одговорност и грубо кршећи чињенице Бела кућа опет је почела да користи своје најомиљеније оружје – батину санкција.

Више пута смо говорили да је узалудно говорити са Русијом језиком санкција ма какав би био њихов . Такав пут неће довести до било чега доброг. То се односи и на активе руских компанија. Они који верују у своју изузетност и право да намећу вољу осталом свету неминовно очекује болно разочарење.

Добро је познато да су санкције двосекло оружје. У резултату било којих ограничења у области привредне и финансијске сарадње озбиљни губици ће претрпети пословни кругови самих САД, који неће имати могућност да плаћају рачуне Беле куће. Такво понашање Администрације Барака Обаме такође ће неминовно одразити на могућностима наше сарадње у многим другим правцима.

Ако Вашингтон има за циљ да сруши руско-америчке односе то ће остати на његовој савести. Били смо и остајемо отворени према конструктивној сарадњи са свим државама укључујући са САД на принципима равноправности, немешаности у унутрашње послове и реално узимање у обзир интереса један другог.  Не намеравамо да трпимо уцене, остављам за собом право на узвратне мере. 

17. јул 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти