Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изложба "Србија-Русија, Југославија-СССР" на Калемегдану

Изложба "Србија-Русија, Југославија-СССР" на Калемегдану

 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је на Савском шеталишту на Калемегдану изложбу "Србија-Русија, Југославија-СССР" посвећену 180. годишњици успостављања дипломатских односа између Русије и Србије.

Владан Вукосављевић је подсетио да оба народа, руски и српски, доживљавају међусобни однос не само као пртијатељски, него осећају међусобну упућеност сродника и да обични људи из оба народа полазе од тог позитивног доживљаја, чије је упориште у историјском искуству које је на изложби уверљиво документовано.

Изложба
Изложба "Србија-Русија, Југославија-СССР"
 

Министар је приметио да документи, представљени на изложби, показују да је помоћ велике Русије била готово непрекидна, а свакако одсудна у неким критичким тренуцима српске историје.

"Раздобље када је српски народ, након вековних отпора и трпљења, чинио прве кораке ка обнови своје државности и народне слободе, јесте раздобље које бројним документима описује ова изложба, у причи о томе како је велики заштитник балканских хришћана у реалним политичким околностима утицао на динамику и смер српског ослободилачког подухвата и о томе каква су била очекивања српских предводника од свога великог заштитника", констатовао је Вукосављевић.

Посебно занимљив и опомињући сегмент изложбе, према његовим речима, чини приказ периода "када Русија није била Русија него је била Совјетски Савез, а када Србија није била Србија него је уложила свој државни идентитет у промашени пројекат Југославије".

"Када су се и Русија и Србија вратиле себи, међусобни односи изнова су почели да попримају пуну меру разумавања, наклоности и поверења. Као и раније у историји, када је Русији било тешко, Србији је било теже него иначе. То је и давнасње и скорашње искуство, а тога искуства треба да будемо свесни у чему нам документовано помаже и ова изложба", рекао је Вукосављевић.

Амбасадор Русије Александар Чепурин подсетио је да је обележавање 180. годишњице успостављања дипломатских односа између Русије и Србије почело током посете Србији министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова.

Изложба посвећена 180. годишњици дипломатских односа између Русије и Србије
Изложба посвећена 180. годишњици дипломатских односа између Русије и Србије

"Није то било лаких 180 година, али су те године биле у знаку нашег пријатељства и братства. Понекад су била врло тешка времена, али смо преживели и преживећемо и даље. Историја нам даје више сјајних примера руско-српског пријатељства", рекао је Чепурин, додавши да ће потврда тог пријатељства бити и посета председника Русије Владимира Путина Србији у јануару.

Директор Архива Југославије др Милан Терзић рекао је да је поставка на Калемегдану само део изложбе која је претходно била представљена у тој установи као резултат заједничке сарадње са Архивом Београда и Амбасадом Русије.

"Дипломатски односи Србије и Русије протежу се кроз два века и они су пролазили кроз различите мене зависно од међународних околности, а осећање припадности православљу и словенству је било основа и камен темељац у односима два народа и две државе", рекао је Терзић.

Изложба, чији су аутори др Алексеј Тимофејев, др Горан Милорадовић и др Александар Животић, приказује архивску грађу (документа и фотографије) која датира од 1838. године.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3368382/izlozba-srbija-rusija-jugoslavija-sssr-na-kalemegdanu.html

 

Отворена изложба о српско-руским односима (фото)

 

Изложба поводом 180 година успостављања српско-руских дипломатских односа на Калемегдану

© Sputnik / Дејан Симић

 

Никола Јоксимовић

 

Првих 180 година српско-руских дипломатских односа нису биле лаке, али су увек биле у знаку братства и пријатељства. Потврда добрих односа биће посета председника Владимира Путина Србији у јануару.

На Калемегдану је отворена изложба „Србија–Русија, Југославија–СССР“ посвећена 180. годишњици успостављања дипломатских односа између Русије и Србије.

Изложбу су отворили амбасадор Русије Александар Чепурин, министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и директор Архива Југославије Милан Терзић.

Изложба посвећена 180. годишњици успостављања дипломатских односа Србије и Русије отворена је пре месец дана у Архиву Југославије, као заједнички пројекат овог архива и Архива Србије, објаснио је Терзић.

„Данашња изложба само је део тог изложеног материјала, који је рађен заједно са амбасадом Русије. Реч је о заиста важном датуму, јер то су два века односа који се протежу на 19. и 20. век. Ти су односи, у зависности од међународних околности, пролазили кроз различите мене, а можемо само претпоставити шта је за Србију и српски народ значила подршка велике Русије, која је колико је могла подржавала Србију и касније Југославију“, рекао је Терзић.

За амбасадора Чепурина отварање изложбе на Калемегдану представља симболички завршетак године у којој се обележава јубилеј успостављања српско-руских дипломатских односа. Заједнички задатак Србије и Русије јесте да јачају вековне братске односе између држава и народа, оценио је Чепурин. Историја нам нуди много лепих примера искреног српско-руског пријатељства, који треба да буду узор за нове генерације, рекао је он.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин

„Није то било лаких 180 година, али прошле су под истим знамењем, знамењем нашег пријатељства и братства. То су понекад била тешка времена, али преживели смо и преживећемо и даље. Јубилеј успостављања дипломатских односа између Србије и Русије почели смо да обележавамо посетом министра спољних послова Сергеја Лаврова. Од тада смо одржали читав низ догађаја. Оно главно што овде можемо да видимо, јесте да нам историја пружа више сјајних примера руско-српског пријатељства, а потврда тога биће предстојећа посета председника Владимира Путина у јануару“, рекао је Чепурин.

Изложба поводом 180 година успостављања српско-руских дипломатских односа на Калемегдану
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Изложба поводом 180 година успостављања српско-руских дипломатских односа на Калемегдану

Министар Вукосављевић је подсетио на формалне и неформалне српско-руске односе од Светог Саве до данас. У мање формалном смислу, према његовим речима, изложба би могла да обухвати осам векова.

„Без обзира што историјска реалност приземљује многе наше идеализације, документи ове изложбе показују да је помоћ велике Русије била готово непрекидна, а свакако и без сумње пресудна у неким критичним тренуцима српске историје. Срби су на ту бригу могли да одговоре махом појединачним доприносима, од позног средњег века до епохе барока, када неке од наших људи виђамо на маркантним местима руских царских службеника. Српска држава у лику краља Александра била је у прилици да се нађе браћи у невољи, након великог руског расејања узрокованог грађанским ратом“, рекао је Вукосављевић и додао:

„И тада су Руси Србију доживљавали као другу отаџбину и својој другој отаџбини помогли су свим својим знањима и умећем. Посебно занимљив и опомињући део изложбе чини и приказ периода када Русија није била само Русија, него је била СССР, а када Србија није била Србија, него је уложила свој државни идентитет у промашени пројекат Југославије. Када су се и Русија и Србија вратиле себи, међусобни односи су почели да попримају пуну меру разумевања.“

И давнашње и скорашње искуство показују да када је Русији тешко, Србији је још теже и тог искуства би требало да будемо свесни. У томе може да помогне и ова изложба, закључио је министар културе и информисања.

Аутори изложбе су историчари Алексеј Тимофејев, Горан Милорадовић и Александар Животић. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са архивским документима и фотографијама који датирају од 1838. године, од када су званично успостављени дипломатски односи између двеју земаља, до данашњих дана, а изложба на Калемегдану траје до 15. јануара.

Извор: https://rs.sputniknews.com/kultura/201812261118300432-srbija-rusija-odnosi-izlozba-/

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти