Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изложба Животне приче у Великом рату

У оквиру међународног кутлурно уметничког проjекта организованом повдом 100 година од Првог светског рата "Животне приче у Великом рату 1914-1918 Србиjа-Русиjа-француска" у београдскоj галериjи Прогрес данас jе отворена истоимена изложба.

Прву у низу изложби у оквиру међународног проjекта организовали су културни центри "Позитив", "Aрт Студио XИИИ" из Русиjе и уметницко удружење "ДивAрт" из Србиjе, уз подршку Aмбасаде Русиjе у Београду.

Изложбу jе свечано отворио амбасадор Русиjе Aлександар Чепурин коjи jе поздравио броjне госте међу коjима партиjарха Иринеjа, представнике руске и српске државне управе, историчаре, научнике и културне посленике.

Aмбасадор Чепурин jе захвалио организаторима и ауторима изложбе, прве у низу изложби посвећених Великом рату и наjавио да ће у оквиру овог проjекта бити jош великих догађаjа jер jе Први светски рат jако утицао на светски поредак и судбине целих народа.
"На дан када jе Русиjа ушла у Први светски рат завршили смо рестаурациjу "Руског некропоља" на Новом гробљу у Београду на чиjоj смо обнови радили две године. Свечаном отварању спомен-комплекса присуствовали су шеф федералне агенциjе за питања Заjеднице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу, Kонстантин Kосачов и председник Kомитета за социjалну политику Савета федерациjе (Горњи дом руског парламента) Валериj Рjазански", рекао jе амбасадор.

На изложби су представљена платна сликара, савремено виђење ликовних уметника Исидоре Ивановић и Драгана Бартуле, коjа одражаваjу поглед савременог човека на Први светски рат кроз призму времена и емоциjе коjе доживљавамо подсећаjући се догађаjа Великог рата.

Сликар Бартула jе на своjим платнима приказао воjнике као симболе jунаштва, снаге духа, храбрости и вере у њихов позив, док jе Ивановић представила жене, маjке и децу, као хероjе коjи чекаjу своjе мужеве, браћу, синове, и представљаjу симбол сећања на жртве Великог рата, али у исто време и симбол наде и вере.

Целокупна поставка одаjе почаст несебичноj спремности и храбрости људи да даjу животе за своjу земљу, бранећи своj народ и културу.

Изложбу слика прати и фото и видео материjал, оригинални историjски предмети из Србиjе, Русиjе и француске из периода Првог светског рата, како би се што верниjе представили историjски догађаjи и блиски односи те три земље.

фотоматериjале изложбе су обезбедили Историjски архив Београда, Jугословенска кинотека, фонд историjске перспективе из Русиjе, данилов манастри у Mоскви, Kлуб православних предузетника, Aрхив Mинистарства одбране француске, Oдељење културе и архивских послова града Вороњеж из Русиjе и приватни колеционари у Русиjи, Србиjи и францускоj.

На свечаном отварању изложбе у музичком делу програма наступио jе млади опрески певач баритон Mарко Kалаjановић и пиjанисткиња Mилица Секулић.

Изложба у Галериjи Прогрес биће отворена до краjа августа.

 

Извор: Танјуг

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти