Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Јачање сарадње Србије и Русије на свим нивоима

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и потпредседник Владе Руске Федерације Дмитри Рогозин разговарали су јуче у Москви о економским питањима, као и о сарадњи у области туризма, грађевинске и аутомобилске индустрије и пољопривреде.
 
Заместитель председателя правительства РФ Дмитрий Рогозин во время встречи в Москве с первым заместителем председателя правительства, министром иностранных дел Республики Сербия Ивицей Дачичем

Дачић и Рогозин, који су и копредседавајући српско-руском Међувладином комитету за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, разматрали су могућност измештања производње руских ауто-делова из Турске у Србију, као и укључивање српских грађевинара у руске пројекте. 

Рогозин је том приликом подвукао да Русија жели да поспеши сарадњу на свим нивоима са Србијом, при чему је указао и на значај Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.


То је хуманитарни центар и нема никакве везе за питањима одбране. И сада, када се појавила могућност великог посла на разминирању Палмире у Сирији, видим велику прилику за центар у Нишу, који за сада није формализован, додао је он. 

Сматрамо да треба убрзати потписивање споразума о статусу сарадника како би тај центар почео да функционише за оне послове за које је и основан, навео је Рогозин. 

Дачић се јуче састао и са министром одбране Руске Федерације Сергејом Шојгуом, са којим је разменио мишљење о војно-техничкој сарадњи, обуци војних кадрова Војске Србије у Русији и набавци наоружања од те земље.

Први потпредседник Владе је том приликом подвукао да је Србија заинтересована за развој војне сарадње са Русијом, и истовремено најавио да ће се Специјална комисија за војно-техничку сарадњу Србије и Русије састати 13. априла у Београду.

Дачић је, указавши на то да наша земља Русију сматра својим природним савезником, са којима чврсто сарађује већ вековима, изразио захвалност Русији на подршци коју пружа Србији, а посебно по питању Косова и Метохије. 

Он је уједно навео да са Шојгуом већ годинама има добру сарадњу, као и да су добро сарађивали и по питању решавања кризе у Украјини, док је био председавајући ОЕБС-у.

Шојгу је оценио да је српско-руска сарадња веома активна, и потврдио да је приоритет реализација споразума постигнутих на највишем нивоу.

Према његовим речима, курс проширења партнерства потврђен је током недавне посете председника Републике Србије Томислава Николића Москви и разговорима са председником Руске Федерације Владимиром Путином. 

Шојгу је упутио позив министру одбране у Влади Републике Србије Зорану Ђорђевићу за учешће на 5. међународној конференцији за безбедност, која ће бити одржана 27. и 28. априла у Москви, а чија ће главна тема бити борба против тероризма.

Ту посету видимо као добру могућност за лично упознавање и размену мишљења о кључним питањима у оквиру билатералне војне сарадње, додао је он.

Према његовим речима, ове године је предвиђен велики број билатералних активности, укључујући преговоре представника генералштаба, заједничке војне вежбе, узајамне посете делегација, као и припрему војних кадрова.

Шојгу је, такође, изразио наду да ће припадници Војске Србије и ове године учествовати на Међународним војним играма у Русији. 

Он је нагласио да Русија наставља да ради на хуманитарном деминирању у Србији, као и да постоји велико искуство у тој области, и оценио да би деминирање сиријског древног града Палмире могао да буде значајан заједнички пројекат. 

Када смо оснивали Српско-руски центар у Нишу, претпоставили смо да ћемо те радове обављати и у трећим земљама, објаснио је Шојгу.

Према његовим речима, у разговору је посебна пажња била посвећена европској безбедности, укључујући и ситуацију на Балкану.

Рогозин: Што пре потписати Споразум о руском центру у Нишу 
 
Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин изјавио је данас да је нeопходно што пре потписати међудржавни споразум Русије и Србије о условима боравка, привилегијама и имунитетима представника Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

 „Споразум о том центру смо усагласили још 2014. године, али сада морамо да кренемо даље, тим пре што је сличан споразум потписан са НАТО-ом“, истакао је потпредседник руске владе на састанку са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Рогозин и Дачић разговарали су и о економски питањима, пре свега о туризму, грађевинској и аутомобилској индустрији, али и о пољопривреди.

Потпредседник руске владе очекује да ће грађевински радници из Србије ускоро бити укључени у пројекте који се реализују у Руској Федерацији.

„Грађевинарство Русије је добило конкретан налог како би одредило у којим би крупним пројектима, посебно у изградњи стамбених објеката, могли да учествују српски грађевинари и сада очекујемо од Србије информацију о конкретним терминима када би представници ваших компанија могли да дођу овде“, истакао је он.

Говорећи о сарадњи у ауто-индустрији, Рогозин је подсетио да су се представници руских компанија попут „Камаза", „Ростеха" и „Автоваза" већ сусрели са председницима српске ауто-индустрије и да су их упознали са специфичностима оних делова који су се раније производили у Турској, а који би се сада производили у Србији.    

Ивица Дачић и Дмитриј Рогозин у Москви
Сада руски стручњаци проучавају списак који су добили од Привредне коморе Србије везан за потенцијалне произвођаче“, рекао је он, додајући да ће током следеће две до три недеље бити организована посета руске делегације из „Ростеха“ Београду како би били закључени уговори.

Рогозин обећао Дачићу да ће предати диск Путину

Током састанка Дачић је уручио Рогозину диск на којем се налази снимак воштане фигуре руског председника Владимира Путина, која је недавно постављена у српском Музеју воштаних фигура у Јагодини.

Дачић је замолио Рогозина да, уколико буде у могућности, уручи це-де председнику Русије.

„Прошли пут сам ти рекао да је мој пријатељ Драган Марковић Палма отворио музеј воштаних фигура“, рекао је Дачић. „Ово је Владимир Путин“. Овим речима Дачић је уручио диск на којој је приказана воштана фигура руског лидера у природној величини.

„Ја ћу проценити да ли личи или не. Ја га виђам често и у разним ситуацијама. Обавезно ћу му га предати“, рекао је Рогозин том приликом.

Дачић је започео дводневну посету Москви, где се састао са министром одбране Сергејом Шојгујом и са митрополитом Иралионом поводом договора о почетку радова на изради мозаика у Храму Светог Саве у Београду.

Српски министар спољних послова је у Русију допутовао на позив руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, са којим ће се састати 1. априла. Главна тема разговора двојице министара биће „актуелно стање и перспективе билатералне сарадње", заједнички инвестициони и економски пројекти и сарадња у међународној арени.

 Дачић и Шојгу о војној сарадњи Србије и Русије
Ивица Дачић и Сергеј Шојгу

Србија је заинтересована за развој војне сарадње са Русијом, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић на састанку са руским министром одбране Сергејом Шојгуом у Москви.

Дачић је српским новинарима рекао да ће се Специјална комисија за војно–техничку сарадњу Србије и Русије састати 13. априла у Београду, али није изнео више детаља о томе.

Раније је објављена вест да је Србија већ предала списак потребног наоружања руској страни. Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин, током посете Београду у јануару ове године, рекао је да ће Комисија „размотрити молбу Србије“, а да ће на њу „у складу са могућностима бити одговорено“.

Руски министар одбране, током састанка са Дачићем, оценио је да је српско–руска сарадња веома активна.

„Наш приоритет је реализација споразума постигнутих на највишем нивоу“, казао је Шојгу.

Према његовим речима, курс проширења партнерства потврђен је током недавне посете председника Србије Томислава Николића Москви и његовим разговорима са председником Русије Владимиром Путином. Шојгу је позвао српског министра одбране Зорана Ђорђевића да учествује на 5. Међународној конференцији за безбедност која ће бити одржана 27. и 28. априла у Москви, а чија ће главна тема бити борба против тероризма.

„Ми видимо његову посету као добру могућност за лично упознавање и размену мишљења о кључним питањима билатералне војне сарадње. Имамо згуснут распоред активности ове године, укључујући преговоре представника генералштаба, заједничке војне вежбе, узајамне посете делегација, припрему војних кадрова, официра, итд.“, казао је Шојгу.

Руски министар је такође изразио наду да ће српски војници и ове године учествовати на Међународним војним играма у Русији, на Тенковском биатлону и „у свим другим активностима“. Шојгу је истакао да Русија наставља да ради на хуманитарном деминирању у Србији и да постоји велико искуство у тој области, а да би значајан заједнички пројекат могао да буде деминирање сиријске Палмире.

„Када смо оснивали Српско–руски центар у Нишу ми смо претпоставили да ћемо те радове обављати и у трећим земљама“, истакао је Шојгу.

„Данас радимо на деминирању споменика културе у Палмири, а радићемо и на деминирању целог града, у којем је некада живело 100.000 људи“, додао је Шојгу.

Он је истакао да избеглице имају „огромну жељу да се врате својим кућама и свом животу“.

Током састанка два министра, посебна пажња је била посвећена европској безбедности, укључујући и ситуацију на Балкану.

Дачић је рекао да је „Сергеј Шојгу један од највећих пријатеља Србије“ и да је био „наш гост и у тренутку када је Србија била бомбардована“

„Србија Русију сматра својим природним савезником, са којима чврсто сарађује већ вековима“, казао је Дачић.

Он се захвалио Русији на подршци коју пружа Србији и српском народу, а „посебно за Косово и Метохију“. Дачић је такође рекао да са Шојгуом већ годинама има добру сарадњу, а да су добро сарађивали и по питању решавања кризе у Украјини, док је био председавајући ОЕБС–а.

Дачић је започео дводневну посету Москви, где се састао и са митрополитом Иралионом поводом договора о почетку радова на изради мозаика у Храму Светог Саве у Београду. Дачић ће се данас састати и са потпредседником Владе Русије Дмитријом Рогозином.

Српски министар спољних послова је у Русију допутовао на позив руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, са којим ће се састати 1. априла. Главна тема разговора двојице министара биће „актуелно стање и перспективе билатералне сарадње“, заједнички инвестициони и економски пројекти и сарадња у међународној арени. 

Дачић и митрополит Иларион о радовима на обнови Храма

Сусрет Ивице Дачића и митрополита Илариона у Москви
Захваљујући донацији „Гаспромњефта“ од 4 милиона евра за израду мозаика у Храму Светог Саве у Београду дошло је време да са теоретског пређе на практични план, рекао је руски митрополит Иларион (Алфејев) током састанка са потпредседником Владе Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем у Москви.
„То је сума са којом радови могу да почну“, оценио је руски митрополит Иларион.

Митрополит је казао да су се појавиле и „несугласице страна које раде на том пројекту“, али је изразио наду да ће упркос томе ускоро почети реализација пројекта.

Он се пожалио да руска страна није добила никакве предрачуне, а да су се до садa више бавили „уметничким делом посла“.

„Надам се да ћемо у скорије време прећи на практичан план“, додао је он.

Митрополит Иларион је истакао да је сада најважније расписати тендер за извођача радова.

Дачић је потврдио да Србија ради на томе да реализација почне што пре, наводећи да сада крећу проблеми око тога ко ће бити извођач радова и око избора идејног решења. 

„Осликавање храма је велики посао“, додао је он.

Српски министар је позвао митрополита Илариона да посети Београд, одрже састанак и наставе дијалог.

Дачић је изразио задовољство због „сарадње наше две цркве“ и посете руског патријарха Кирила Београду.

„Захвални смо вам на помоћи, а нарочито када је реч о Косову и Метохији“, рекао је Дачић.

Српски министар је казао да Србија „разуме (тешку) економску ситуацију“ и захвалио се Русији и „Гаспромњефту“ на инвестицијама у Србији.

Дачић се у Москви јуче састао и са митрополитом Руске православне цркве Иларионом поводом договора о почетку радова на изради мозаика у Храму Светог Саве у Београду. 

Митрополит Иларион је том приликом рекао да је донација „Гаспромњефта“ од четири милиона евра за израду мозаика отворила могућност за почетак радова, и истакао да је сада најважније да се распише тендер за њиховог извођача.

Дачић је потврдио да Србија ради на томе да реализација овог посла почне што пре, и позвао митрополита Илариона да посети Београд.

Први потпредседник Владе је истовремено изразио задовољство због сарадње двеју цркава и посете руског патријарха Кирила Београду.

Захвални смо вам на помоћи, а нарочито када је реч о Косову и Метохији, истакао је Дачић.
 
 

 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти