Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Конференција "Јалта–Потсдам–Хелсинки–Београд"

Дијалог и међународна сарадња једини су начин да се остваре мир и безбедност у Европи, речено је у Београду на Међународној конфернецији "Јалта-Потсдам-Хелсинки-Београд: У потрази за безбедним светским поретком".

Током дводневне конференције у Центру "Сава" посвећене 70. годишњици конференција у Јалти и Потсдаму и 40. годишњици финалног акта из Хелсинкија, биће разматран развојни пут процеса безбедности у Европи и изазови које ОЕБС и сви фактори мира и сарадње имају у наредном периоду.

Стални представник Русије при ОЕБС-у у претходне четири године Андреј Владимирович Келин оценио је да су споразуми постигнути у Јалти и Постдаму "спасили свет од нових пожара" и направили добар темељ за миран живот и мултиполарне системе.

"Данас морамо да се угледамо на принципе из Јалте, Потсдама и Хелсинкија и да радимо на нашој узајамној сарадњи која би нам помогла да остваримо безбедност и мир у свету", рекао је Келин.

Према његовој оцени, очување блоковског начина размишљања, пре свега у економској и социјалној сфери, једностране акције појединих држава, неодговорна политика, допринели су заоштравању и угрожавању безбедности, што се може видети, додао је, на примеру Украјине.

"Талас терора захтева универзалну међународну коалицију која би искључивала двоструке аршине и проналажење заједничких тачака у решавању проблема. Безбедност европског континента може бити остварена само заједничким одлукама", истакао је Келин.

Додик: У време рата ушло 4.500 ратника ислама

Председник Републике Српке Милорад Додик изјавио је да принципе међународног права не може заменити право јачег и да се једностране интервенције и разбијање суверених држава "увек враћају као бумеранг. "Зато свет данас, више него икад, мора да стане и своје тежње и циљеве умери ка миру", рекао је Додик.

"Свет је на раскрсници и треба се ујединити у настојању да се супротстави тероризму као светској претњи", изјавио је Додик, додајући да Европа "показује перманентну неспособност да да квалитетне одговоре на изазове".

Додик је додао да је у БиХ у време рата ушло 4.500 такозваних светих ратника ислама који су "под командом Алије Изетгбеговића вршили најстрашније злочине", као и да је та структура и данас на власти с његовим сином Бакиром Изетбеговићем и да зато нема поверење да ће се борити против тероризма.

Председник Републике Српске Милорад Додик на међународној конференцији

Председник Републике Српске Милорад Додик на међународној конференцији

"Исламисти су брзо схватили да је Босна за њихове циљеве идеална земља", казао је Додик и додао да је БиХ пета по броју ратника Исламске државе и да је у тој земљи регистровано 3.400 "такозваних спавача спремних да по наређењу изведу самостални или удружени терористички акт".

Председник организације Београдски форум за мир и равноправност и министар спољних послова СР Југославије (1998-2000) Живадин Јовановић изјавио је да ће конференција "упутити апел на дијалог, компромис, споразумевање и мирно решавање свих проблема", уз тражење решења како после 40 година рада прилагодити и променити ОЕБС да би био делотворнији на плану мира и безбедносне сарадње.

Бивши председник Француске Валери Жискар Д'Естен, који се учесницима конференције обратио путем видео-линка, истакао је да су УН без сумње допринеле успостављању мира и правде, али да у најновијој кризи нису у довољној мери консултоване ради решавања проблема.

"Хтео бих да УН буду коришћене у већој мери него што је данас случај", казао је Д'Естен.

Председик Светског друштвеног форума "Дијалог и цивилизација" Владимир Иванович Јакуњин изјавио је да је данас пред човечанством изазов наћи начин да се светски поредак мења без ратова, како је је било у досадашњој историји.

"Свет нема алтернативу за решавање конфликата осим дијалога", казао је Јакуњин.

Владимир Јакунин

Тероризам решити уз лидерство УН 

На отварању конференције  директор Одсека за Паневропску сарадњу Министарства спољних послова Русије Андреј Владимирович Келнин прочитао је писмо Сергеја Лаврова. 

За решавање бројних светских изазова, нарочито тероризма, неопходни су заједнички напори утемељени у међународном праву уз лидерску улогу Уједињених нација, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
 
''Изазови с којима се данас суочавамо, нарочито тероризам, захтевају активирање заједничких напора утемељених у међународном праву и лидерску улогу Уједињених нација'', навео је Лавров у писму.

Русија ће тежити томе да допринесе и да пронађе заједнички пут за решавање проблема и помирење, навео је Лавров у писму нагласивши да се нада да ће значајан напредак бити постигнут на предстојећем састанку министара спољних послова држава чланица ОЕБС-а у Београду.

Приметно је, указао је Лавров, кршење принципа УН у свету, као и слабљење борбе против нацизма, у појединим државама.

Конференцију су организовале руске невладине организације "Центар националне славе" и Фонд Андреја Првозваног, у сарадњи са српском организацијом "Београдски форум за свет равноправних" и уз подршку Министарства спољних послова. 

Preview

Министар спољних послова Ивица Дачић

РТС

За свет без „гвоздених завеса“

 

20:00 25.11.2015
Сенка Милош
 

Свету нису потребне линије раздвајања и „гвоздене завесе”, већ слободан простор заснован на принципима безбедности и сарадње, закључак је Међународне конференције која је у Београду окупила стручњаке из Русије, Ирана, Канаде, Србије и других земља свесних опасности у којој се налазимо.

Терористички акти у Турској, експлозија руског авиона над Синајским полуострвом и масовна убиства у Паризу показују да је потребно тражити нове приступе, ојачати и ујединити напоре у координираној борби против међународног тероризма и екстремизма као глобалне опасности за човечанство, закључак је учесника Међународне научно-друштвене конференције „Јалта — Потсдам — Хелсинки — Београд, у потрази за безбедним светским поретком“. 

Учесницима конференције обратио се председавајући ОЕБС-а и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је рекао је да су сви принципи међународне заједнице нарушени управо на примеру Србије. Он је поручио да међународни поредак треба да буде заснован на принципима, а не само на политичким интересима.

„У самом ОЕБС-у Бечу сам имао прилику да чујем на истом састанку на којем се разговарало о Украјини — где су западне земље имале велике критике на рачун Руске Федерације, оптужујући је да је нарушила територијални интегритет Украјине – да су амбасадори Украјине и САД-а тражили да Косово постане члан ОЕБС-а. Где су ту принципи?!“, запитао се Дачић.

Као још један очигледан пример непоштовања принципа, шеф српске дипломатије навео је чињеницу да су САД пре 4 године биле против пријема Палестине у Унеско, а сада се залажу за пријем Косова. Нема више принципа, постоје политички интереси и тога сви морамо да будемо свесни, рекао је Дачић и додао да међународна заједница мора да пронађе механизме за мирно решавање сукоба. 

„Свако компликовање ситуације у свету као што је јучерашњи догађај, обарање руског авиона од стране Турске, као што су терористички акти који се готово свакога дана понављају у многим земљама света, мигрантска криза, само додатно компликују свет“, истакао је шеф српске дипломатије.

Дачић је подвукао висок ниво сарадње Србије са Русијом, Белорусији је захвалио на подршци очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље.

У наставку конференције академик Љубодраг Димић подсетио је на конкретан допринос који је Југославија дала Конференцији о европској Безбедности и сарадњу у Хелсинкију.

„Земља, чији је Србија правни наследник, значајно је допринела да конференција добије ширу физиономију од оне коју су заговарале велике силе, пре свега утврђивање универзалног карактера европске безбедности и сарадње, али и принципи економске сарадње“, рекао је Димић, говорећи о времену поштовања принципа, када су „велики“ умели да послушају „мале“.

„На основу Југословенског предлога урађен је значајан део докумената који говоре о повезивању и сарадњи Медитерана и Европе. Јако битно питање тицало се односа Европе према земљама у развоју. Против воље великих сила Запада, усвојени су позитивни начелни ставови о том питању“, подсетио је академик Димић.

Међутим, свет се за 70, односно у последњих 40 година значајно променио. Зато је, закључују учесници конференције, неопходно да се вратимо закључцима конференције на Јалти, потписане по завршетку Другог светског рата.

„Мир и безбедност поново су угрожени, посебно због америчке војне интервенције на Истоку“, каже некадашњи амбасадор Канаде у Србији, Џејмс Бисет.

„Авганистан, Ирак, Либија, Панама, Сирија, Хаити, Судан, Босна, Србија. У овим земљама дошло је до уклањања режима који нису били пријатељски расположени према америчкој демократији. Смењивање режима Америка је правдала хуманитарним разлозима. Уобичајено, после медијске кампање, демонизовања вођа, дестабилизовања земље, долази до војне интервенције. Био сам сведок свега тога док сам боравио у Србији“, рекао је Бисет. 

Он је додао да се овакве ситуације стално понављају, а недавно размештање трупа на границе Украјине, упоредио са објавом рата. 

Учесници конференције сматрају да је у времену када је кршење повеље УН постало норма, после последњих терористичких напада у Египту и Паризу, неопходно да ОЕБС и друге међународне организације, као и светска заједница у целини, размотре конкретне предлоге за јачање узајамног разумевања и потраже компромис у решавању актуелних проблема.

Конференција одржана у Београду, у организацији Министарства иностраних послова Србије и Министарства иностраних послова Русије, показује да још има места оптимизму. И да је део света свестан да прелазак тачке без повратка не би био ни налик највећем сукобу у историји, који је натерао свет да поштује принципе и међународно право. 



Преузето је са: http://rs.sputniknews.com

 

 

Јакуњин: Недопустиво је користити ратове за промену светског поретка

 

25. новембар 2015. Руска реч

 

Сви политички актери данашњице треба да буду свесни да је немогуће, неприхватљиво и недопустиво да се систем светског поретка мења путем изазивања рата. То пред човечанство поставља изазов: проналажење немилитантног пута развоја, изјавио је Јакуњин на конференцији у Београду.

 

 

Светски поредак успостављен у Јалти, који опстаје већ ево 70 година, представља фактор контроле и одвраћања на путевима хаотичног конфликтног развоја света, сматра Јакуњин.

 

„Данас се могу чути изјаве о томе да је поредак успостављен у Јалти и Потсдаму, који постоји преко 70 година, безнадежно застарео. Говори се о несавршености овог система. Али управо овај систем данас представља основу за мир и безбедност у свету. На овом систему почивају све савремене институције права и на њему се држе границе између држава. Просто не постоји други систем договора. Данас треба пронаћи компромис између основних принципа система међународних односа који су усвојени у Јалти и Потсдаму и објективних процеса непрекидне политичке модернизације”, објаснио је Јакуњин.

 

Оно што данас примећујемо у спољнополитичкој сфери можемо слободно описати као још једну потврду идеје о томе да се конфликти планирају, а не избијају стицајем околности, сматра Јакуњин.  

 

„Данас општеприхваћена представа о томе да су и Први светски рат и Други светски рат последица стицаја неких неконтролисаних околности није научно заснована нити историјски доказана. Ови конфликти су били планирани и  предодређени интересима оних група које су се богатиле управо на распиривању конфликта тих размера. Историјско искуство сведочи о томе да су ратови у суштини средство за остваривање добити за одређену категорију играча. Полазећи од ове чињенице можемо прећи на разматрање актуелне ситуације”, изјавио је Јакуњин.

 

„До промене система светског поретка увек је, нажалост, долазило кроз ратове. Ова промена је увек праћена одређеним вредносним преокретима, крахом важећих представа о добру и злу. Током последњег века променило се најмање пет система уређења света. Свеобухватност ових промена је све већа и, нажалост, праћена је све већим бројем жртава. Сви политички актери данашњице треба да буду свесни да је немогуће, неприхватљиво и недопустиво да се систем светског поретка мења путем изазивања рата. То пред човечанство поставља изазов: проналажење немилитантног пута развоја”, изјавио је говорник на конференцији у Београду.

 

„Са жаљењем морам да констатујем да данашњи трагични догађаји, последњи терористички напади, леже на савести оних политичких сила које се држе старог политичког принципа ’непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ’. Данас је овај непријатељ стигао у домове оних који подржавају овај принцип”, закључио је Јакуњин.

 

Лавров: Русија ће подржавати солидарност на међународној сцени

25. новембар 2015. Руска реч
 
Нашу забринутост изазива систематско кршење кључних принципа УН и ОЕБС-а до којег долази у последње време и које доводи до заоштравања конфликата и повећања хаоса на међународној сцени, изјавио је шеф руске дипломатије.

„Нашу забринутост изазива систематско кршење кључних принципа УН и ОЕБС-а до којег долази у последње време и које доводи до заоштравања конфликата и повећања хаоса на међународној сцени. Забрињава нас и слабљење деловања заштите од вируса нацизма која је успостављена Нирнбершким процесом”, наводи се у обраћању које је ученицима конференције у Београду упутио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„70-годишњица победе у Другом светском рату која је масовно обележена у целом свету подсећа нас до каквих катастрофалних последица може довести вера у сопствену изузетност, покушај да се постигне глобална доминација, архаична логика геополитичких игара са нултим резултатом”, пише Лавров.

„Очигледно је да бројни изазови и претње савременог света, укључујући досад незамисливу поплаву тероризма и екстремизма, захтевају активирање заједничких напора уз ослањање на принципе међународног права и централну координациону улогу УН у међународним пословима. Русија ће и даље на сваки начин подржавати ове напоре”, наводи се у обраћању. 

 

Келин: Заувек ћемо памтити бомбардовање Београда

25. новембар 2015. Руска реч
 
У Београду се и данас могу видети последице варварског бомбардовања НАТО-а. Порушене зграде нас подсећају да су 1999. године државе које су ватрено пропагирале демократизацију и владавину права саме директно прекршиле Повељу УН и Хелсиншку декларацију, изјавио је Келин на конференцији у Београду.
Русија је 90-их година напустила стереотипе хладног рата и изабрала дијалог и сарадњу као свој пут, сматра Андреј Келин.

„У том периоду између Русије и НАТО-а је на највишем нивоу договорен низ узајамних политичких обавеза у облику Основног документа, а касније је основан и Савет Русија-НАТО. Почела је реализација пројеката практичне сарадње, са циљем стварања ’сигурносне мреже’ односа која би у време кризе спречила сукобе. Међутим, испоставило се да је стваран живот компликованији од лепих замишљених схема. Упркос значајном смањењу конфронтације и зближавању држава на основу општих демократских принципа, наши западни партнери нису заиста схватили да је неопходна равноправна сарадња. Западне земље су одлучиле да дејствују са позиције надмоћи и да се ослањају на једностран приступ. Зато је пропуштена могућност стварања истинске, равноправне, целовите безбедности и јединственог хуманитарног и економског простора”, изјавио је Келин. Према његовим речима, највећи проблем је у томе што је окончање конфронтације између блокова после хладног рата Запад схватио као победу западног модела, а не као темељ за изградњу отвореног светског поретка.

„У Београду се и данас могу видети последице варварског бомбардовања НАТО-а. Порушене зграде нас подсећају да су 1999. године државе које су ватрено пропагирале демократизацију и владавину права саме директно прекршиле Повељу УН и Хелсиншку декларацију. Заувек ћемо памтити 78 дана бомбардовања Југославије, када је страдало 2000 цивила, а земљи је причињена  велика економска и еколошка штета”, изјавио је Келин.

По његовом мишљењу, када су чланице НАТО-а бомбардовале Југославију, оне су поставиле мину са продуженим дејством на неколико деценија.

„Због тога што за оно што су учиниле нису претпрпеле никакву казну, чланице НАТО-а су наставиле са низом незаустављивих мешања у унутрашње послове других земаља било директно војним средствима било индиректно кроз пружање подршке екстремистима и насилну смену власти”, изјавио је Келин. 

 

Козин: Донбас је понављање трагедије Косова

26. новембар 2015. Руска реч
 
Москва је против тога да Вашингтон произвољно присваја право на искључиво лидерство у свету. За разлику од САД, Русија нема за циљ да обезбеди своје лидерство. Непоколебљиви credo Руске Федерације је да обезбеди праведност у свету, изјавио је главни саветника директора Руског института за стратешка истраживања.

Сценарио државног преврата у Кијеву, који је пажљиво разрађен у Вашингтону, представља понављање трагедије на Косову и Метохији, али је изведен другим средствима, сматра Владимир Козин.

„Радио сам на Косову у оквиру ОЕБС-а и врло добро познајем ситуацију, јер сам тамо живео и радио целих годину дана. И на Косову и у Украјини постоји један циљ: да се протера домаће становништво које говори на другом језику, да се преостали његов део затвори у енклавама, а да се сва преостала територија претвори у комбиновану војну базу и платформу за војне маневре САД. Последњи корак је пријем у НАТО”, изјавио је Козин у Београду.

Водеће земље НАТО-а на челу са САД су, према његовим мишљењу, учиниле све како неби настао јединствени простор мира, безбедности и стабилности, сматра Козин.

„Основни узрок тога је жеља Вашингтона и његових савезника да прекроје карту света и диктирају своје услове развоја на основу америчког лидерства. На 30 страница Стратегије националне безбедности САД, коју је Барак Обама објавио у фебруару ове године, став о америчком лидерству се понавља 18 пута. Ово ’лидерство’ је довело до тога да је после Другог светског рата Вашингтон иницирао 12 обојених револуција. У суштини то су били насилни државни преврати, који су у 6 случајева прерасли у масовни оружани сукоб”, изјавио је Козин.

„Америчко ’лидерство’ је довело до трговинско-економских санкција које су погубне за Европу, до слабљења европске валуте, до наглог пада робне размене између ЕУ и Русије- Све то је учињено како би се урушила економска моћ Европе као другог финансијског конкурента САД после Кине”, објаснио је Козин.

„Какав је став Русије о глобалној доминацији? Русија се непрекидно залаже против ње. Москва је против тога да Вашингтон произвољно присваја право на искључиво лидерство у свету. За разлику од САД, Русија нема за циљ да обезбеди своје лидерство. Непоколебљиви credo Руске Федерације је да обезбеди праведност у свету”, изјавио је Козин. 

 

Третјаков: Европа је ЕУ, плус Русија

25. новембар 2015. Руска реч
 
Европа је ЕУ, плус Русија, а не само Европска унија. Искључивање САД из унутрашње европске политике је апсолутно неопходно. У супротном, стварање заједничког европског дома неће бити могуће.

Верује се да сачувати Европу значи ујединити је, сматра Виталиј Третјаков.

„Ја сам такође раније мислио да је то једини начин за очување европске цивилизацију и Европе као људске стварности. Међутим, у последњих неколико година се све више суочавамо са чињеницом да западној Европи не треба уједињена Европа. Они верују да таква Европа већ постоји у облику Европске уније. Видим да Европска унија више жели да се уједини са Северном Африком, него са Русијом. Замишљам какав би ужас доживели Брисел, Берлин, Париз, Лондон и Варшава, ако би изненада Русија аплицирала за чланство у ЕУ”, рекао је Третјаков.

Према његовом мишљењу, стварање заједничког европског дома у будућности као циљ свакако подразумева повлачење свих америчких снага из Европе.

„Искључивање САД из унутрашње европске политике је апсолутно неопходно. У супротном, стварање заједничког европског дома неће бити могуће”, истакао је говорник.

„Ја као Рус и Европљанин заиста сам забринут тиме како се данас ствари развијају у Европи, посебно што Европа не може да у својој кући среди ситуацију смирено и мирно, покушавајући да даје савете остатку света. Европа је ЕУ, плус Русија, а не само Европска унија. Сама Русија је савезна држава, она неће улазити ни у какве организације као млађи учесник”, рекао је Третјаков.

 

 

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти