Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Како да се запослиш у Русији

У Русиjи ради између 10.000 и 15.000 радника из Србиjе

У току прошле године око 15.000 грађана Србиjе добило jе могућност за радни ангажман у Русиjи, а у току jе израда Mеђудржавног споразума за запошљавање коjим ће се прецизиниjе уредити област радних односа, изjавила jе данас шеф Kонзуларног одељења руске амбасаде у Србиjи Викториjа Вострецова.

 

БEOГРAД - У току прошле године око 15.000 грађана Србиjе добило jе могућност за радни ангажман у Русиjи, а у току jе израда Mеђудржавног споразума за запошљавање коjим ће се прецизиниjе уредити област радних односа, изjавила jе данас шеф Kонзуларног одељења руске амбасаде у Србиjи Викториjа Вострецова.

Oна jе на представљању брошуре о обавезама легалног запошљавања у Русиjи, под називом "Kако да се запослиш у Рускоj федерациjи" коjу jе припремио Синдикат  радника грађевинарства и индустриjе грађевинског материjала Србиjе рекла да jе велика већина послодаваца одговорна и да поштуjе прописе приликом анагажовања радника.

Kако jе казала, понекад се деси да радници поверуjу неодговорним поjединицма коjи крше прописе.

Oна jе навела да jе у 2014. години издато jе 15.000 виза од коjих су 8.000 радне визе и jош приближно толико пословне визе.

"Драго нам jе да постоjи интересовање радника из Србиjе да раде на териториjи Руске федерациjе где су цењени као високо професионални радници, а и блиски смо по менталитету", рекла jе Вострецова.

Велика већина српских послодаваца jе одговорна и ради све како треба када су у питању процедуре, рекла jе она наводећи да се дешава да радници понекад поверуjу поjединцима коjи желе да послуjу нелегално.

Вострецова jе jе навела да се Aмбасада Рф укључила у израду брошуре како би се радници информисали о томе како могу легално да се запосле.

Oна jе навела да између 10.000 и 15 .000 радника из Србиjе тренутно ради у Русиjи, будући да многи после добиjања радне визе могу да склопе уговор са послодавцем и остану jош да раде.

На питање да ли постоjе подаци колико њих ради нелегално у Русиjи, она jе казала да амбасада не располаже тим подацима, "али jе то мала броjка, и сасвим сигурно се не ради о хиљадама људи".

Oна jе казала да jе важно да радници и њихове породице коjе одлазе у Русиjу имаjу контакт телефоне, коjи су наведени и у брошури, а путем коjих се могу распитати о своjим наjближима, као и да би радници могли да провере своjа права или  приjаве уколико имаjу неки проблем.

Вострецова jе навела да су надлежни државни органи у Русиjи трагедиjу коjа се догодила на полуострву Jамал где jе настрадало шест српских радника веома озбиљно узели у обзир и да jе разматраjу.

Потписивање споразума, казала jе, допринело би стварању бољег правног оквира у тоj области, и на томе се ради, рекла jе Вострецова.

 Председник Синдиката радника грађевинарства и индустриjе грађевинског материjала Србиjе Душко Вуковић рекао jе да jе таj синдикат због погибиjе наших радника на полуострву Jамал организовао кампању коjу спроводе сви синдикати из области грађевинарства о пружању информациjа радницима како легално и правилно могу да добиjу радне визе у поjединим земљама.

У оквиру кампање начињена jе кратка брошура о обавезама легалног запошљавања у Рускоj федерациjи.

У припреми и изради брошуре, велику помоћ пружило нам jе и Kонзуларно одељење Aмбасаде Руске федерациjе у Београду, рекао jе он  и подсетио на пример грађевинских  компаниjа коjе годинама успешно изводе инвестиционе радове у Русиjи и имаjу друштвено одговорну праксу и велико искуство приликом упућивања радника -"Jединство" Севоjно, "Путеви Ужице", "Mостоградња" Београд и "Eнергопроjект" Београд.

   Брошура би, како jе казао, требало да послужи радницима да се информишу под коjим условима и шта jе потребно да би легално радили у Русиjи како не би подлегли преварама и лажним обећањима.

Kако jе речено, кампања ће бити настављена и у другим градовима, као и на београдском аеродрому где ће у време када су планирани летови за Mоскву и друге руске градове бити подељена путницима.

Брошуре ће моћи да се добиjу и у просториjама руске амбасаде.

Вуковић jе казао да jе приметно да се радници обраћаjу тек када западну у проблем и невоље.

Директор Инспектората за рад Боjан Jоцић навео jе да jе оваква инциjатива веома битна како би се превентивно деловало и утицало на свест послодаваца и радници информишу о томе како да остваре своjе право.

"Углавном се радници обраћаjу када дође до проблема, па jе важно да заjеднички учествуjемо у овоj акциjи како би било што мање ситуациjа лоших по раднике", казао jе Jоцић.

Преузето са www.tanjug.rs, фото Танјуг/З.Жестић, илустрациjа

КАКО ДА СЕ ЗАПОСЛИШ  У  РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ?

Руска Федерација је једна од најпопуларнијих земаља за одлазак на рад грађевинских радника из Србије. Веома често грађевинским радницима из Србије су непознати прописи Руске Федерације којима се регулише њихов легалан боравак и рад. Овом брошуром желимо да помогнемо грађевинским радницима који желе да бораве, али пре свега, да се легално запосле  и избегну било какву непријатност у добијању законитог  статуса пријављеног радника у Руској Федерацији.

 

ДЕСЕТ ПРАВИЛА ЗА ЛЕГАЛНО ЗАПОСЛЕЊЕ У РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ

 

 

1. Држављани Републике Србије који желе да раде у Руској федерацији, могу легално ући у ту земљу, само на основу РАДНЕ ВИЗЕ.

Улаз без визе је могућ на 30 дана, искључиво у туристичке сврхе. Ако се улази без радне визе, а жели се рад у Русији, крши се Споразум две земље (Русије и Србије) и закони Руске Федерације. ЗБОГ ТОГА СЕ МOЖЕ ЗАБРАНИТИ УЛАЗАК У РУСКУ ФЕДЕРАЦИЈУ НА ПЕРИОД ОД ПЕТ ГОДИНА.

 

2. Радна виза се добија ЛИЧНО у Руској амбасади у Београду, на основу позива издатог од Федералне миграционе службе Русије, КОЈИ ЈЕ УСЛОВЉЕН ЗАХТЕВОМ КОМПАНИЈЕ – ПОСЛОДАВЦА ИЗ РУСИЈЕ.

 

3. Такса за визу за 1 улазак износи око 50 америчких долара (по редовном поступку  за  5 дана) или 100 америчких долара  (по хитном поступку - 1 до 3 дана).

 

4. РЕГИСТРАЦИЈУ РАДНИКА у миграционој служби Русије врши послодавац у року од 7 дана од уласка у Руску Федерацију.

 

5. Радна виза за Руску Федерацију, после доласка радника у Руску Федерацију, МОЖЕ СЕ ПРОДУЖИТИ КОЛИКО ТРАЈЕ УГОВОР О РАДУ, АЛИ НЕ ДУЖЕ ОД ЈЕДНЕ ГОДИНЕ. Продужење врши послодавац. Протеком једне године, радник мора напустити Руску Федерацију.

За даљи рад, подноси се нови Захтев за радну визу у Србији.

 

6.РАДНУ ДОЗВОЛУ обезбеђује послодавац у Русији, за период трајања уговора о раду, али не дуже од једне године.

 

7. Без радне визе није могућ рад српских радника у Руској Федерацији. Обећања да се може радити без радне визе и да ће послодавац у року од 30 дана обезбедити радну дозволу су ПРЕВАРА.

 

8.  Након продужетка трајања радне визе и добијања радне дозволе радник не може да промени послодавца или географски регион. Ако радник жели да ради код другог послодавца, постојећа радна виза биће поништена,  а радник мора да добије позивно писмо од новог послодавца и другу радну визу.

 

9.ОПРЕЗ са Агенцијама за запошљавање и посредницима!

Обећања да ће радна виза бити издата по доласку радника у Русију је ПРЕВАРА.

Радна виза се издаје у Амбасари Руске Федерације у Србији, А НЕ У РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ.

Уколико миграциона служба ПРОНАЂЕ РАДНИКЕ БЕЗ УРЕДНИХ ДОКУМЕНАТА, биће по хитном поступку ДЕПОРТОВАНИ из Русије.

 

  10. Ако Вам се догоди :

- да добијате лажна обећања од стране послодавца да ради на добијању радне визе и радне дозволе, да касни са исплатом плата  или да ће „ускоро“ бити прибављена радна виза и плате бити исплаћене;

- да вам је одузет пасош и да вам се прети пријавом миграционим органима – уколико се жалите неком,

- да на градилишту немате право на штрајк и синдикално организовање, а плате вам се и даље не исплаћују;

У ПИТАЊУ ЈЕ ОЗБИЉНА ЗЛОУПОТРЕБА, ОДНОСНО „ПРИСИЛАН РАД“.

 

У свим наведеним случајевима обавезно контактирајте Амбасаду Републике Србије у Москви:

Адреса: Руска Федерација, Москва, ул. Мосфиљмовскаја, 46

Телефон: +7- 495-988-66-45

Електронска адреса: ambasada.moskva@mfa.rs        

Ако сте још у Србији, а сумњате у понуђене услове, можете се обратити Амбасади Руске Федерације:

Адреса: Република Србија, Београд, ул.Делиградска, 32

Телефон: 011 361-3964

Електронска адреса: consrus@ambarusk.rs

               

У било којој ситуацији, такође,  обратите се Синдикату радника грађевинарства и ИГМ-а Србије:

Адреса: Београд, ул. Дечанска, 14

Телефон: 011 3238-728

Електронска адреса: sindikat.gradjevinarstva@gmail.com, sgigm@verat.net

    

 

 

 

 

 

 

 

   

Ова брошура је припремљена уз консултације са Амбасадом Руске Федерације у Београду, као и сарадњи са Светском Интернационалом радника грађевинарства и дрвета (BWI), чији је Синдикат радника грађевинарства и ИГМ Србије пуноправни члан од 2005.године.

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти